Србија

Ницовић: Ракић и Вељовић радили против државе, то је за затвор

Ракић је податке о 130 дискова на којима су забележени контакти државних функционера са Шарићевим кланом морао доставити тужилаштву, а не калкулисати и чувати их за политичке обрачуне

БЕОГРАД – Ћорка.

Бивши начелник београдске полиције Марко Ницовић рекао је да бивши шеф Бироа за безбедност Миодраг Ракић и директори полиције Милорад Вељовић, СБПОК Светислав Ђуровић и УКП треба кривично да одговарају зато што су злоупотребили службени положај, јер податке о сусрету премијера Ивице Дачића с Родољубом Радуловићем нису одмах доставили тужилаштву, већ их објавили 4,5 година после сазнања о тим контактима.

Тешка злоупотреба

– То је приземна и прљава полицијско-политичка комбинаторика која је нарушила углед земље, система и институција. Они су податке прикупљали и чували како би послужили ДС, у сврху политичких уцена и обрачуна – казао је Ницовић и оценио да је тај случај тешка злоупотреба полиције.

– Ако је тачно да нису обавестили министра ко су Миша Банана (Родољуб Радуловић) и Шарић, значи да су извршили тешку злоупотребу службеног положаја, јер су обавезни да делују контраобавештајно, не само да би штитили Дачића већ и институцију министарства, државу и владу. То значи да је полиција ишла против интереса државе јер је, радећи за једну политичку странку – ДС, оштетила државу и пољуљала њен углед у свету – каже Ницовић.

Он наводи и да је америчка ДЕА у акцији „Балкански ратник“, у којој су заплењене 2,2 тоне Шарићевог кокаина у Уругвају, заобишла УКП и Дачића и радила преко БИА, коју је водио Саша Вукадиновић, кадар ДС.
– Дачић је само формално фигурирао као министар, а Вељовић је са УКП и Ђуровићем био само инструмент у рукама Ракића и бившег председника Бориса Тадића – наводи Ницовић.

Све због ДС

Миодраг Ракић могао би да одговара због изношења поверљивих података

Миодраг Ракић могао би да одговара због изношења поверљивих података

Он истиче и да је Ракић податке о 130 дискова на којима је забележена комуникација државних функционера са Шарићевим нарко-кланом, а које је изнео у једном медију, морао доставити тужилаштву, а не калкулисати и чувати их за политичке обрачуне.
– То је за затвор, као што су и активности шефова полиције, УКП и СБПОК. Овде ће сигурно платити Вељовић, Ђуровић и други, јер чим се полицајци упетљају у политику, први се и жртвују. Они нису ни дорасли политичкој комбинаторици, а с друге стране, не разумеју интересе група на политичкој сцени.

Радили су свој посао и сви морају да одговарају, не само дисциплински, ако нису доставили податке о Миши Банани и Шарићу министру, који је њихов шеф, већ би могли и завршити у затвору. То је тешка злоупотреба полицијске позиције руковођења – казао је Ницовић.
Према његовим речима, они су искористили полицајце који су скупљали податке да их проследе шефу УКП или СБПОК:
– Давали су их Ракићу, који је то користио у интересу једне политичке странке.

Ђиласа ће ово коштати

Ницовић сматра да овај случај никако не може срушити актуелну владу, јер то не одговара СНС и СПС, који сада ДС и њеног лидера Драгана Ђиласа „држе у шаци“.
– То ће коштати само Ђиласа, коме се једино и жури да дође до ванредних избора, јер су у међувремену отворене бројне афере везане за њега, и процењује се да ће Дачић ићи на рушење власти у граду. Што би СНС сада рушио Владу кад ће им Дачић дати град на тацни? Они ће дефинитивно угушити ДС као политички фактор, а изборе неће дозволити ни страни фактор. Нема шансе да се сада, кад су надомак договора о Косову, на три месеца паралише читав систем и омогући јачање деснице – каже Ницовић.

 

Извор: Курир

Напиши коментар