Досије

Ко је несмењиви директор српске полиције Милорад Вељовић?

Пише: мајор Горан Митровић

milorad-veljovic-675x421

ПРОТУВА

Ове недеље, када се формира Влада Србије, Милорад Вељовић ће променити петог премијера. Сви одлазе, Милорад остаје. Али, већ има оних који обилазе око Милорада, као око рањеног Вука. Безецовали су његово место. Али, ко има пара као Милорад, и ко има толико задужених људи, као Милорад?

Када похлепа обузме човека који је на положају, а друштво нема независне институције које би га могле спречити да се ограничи његова самовоља, онда се ни грађани немају чему добром надати.

Милорад Вељовић је и даље директор српске полиције. Мењале су се владе, министри полиције, али је он ту. Зрео за пензију, али неће у пензију.

Пре две године, када је Александар Вучић именован за првог потпредседника Владе Србије, жестоко се заложио да Милорад Вељовић остане на месту вршиоца дужности, а потом да буде постављен за директора и у трећем мандату! Тако је од њега захтевао његов промотер Миодраг Ракић, некадашњи шеф кабинета председника Републике Бориса Тадића и секретар Савета за националну безбедност. Правило је да нова влада бира и новог директора полиције. Хоће ли Милорад Вељовић остати на месту директора полиције? Хоће, нема сумње.

По Закону о полицији, за директора полиције може бити именовано лице које је у сталном радном односу у Министарству унутрашњих послова Србије. Милорад Вељовић је рођен 1958. године и по сили закона одавно је морао бити пензионисан. Дакле, не испуњава законски услов да је на месту директора полиције.

За време Вељовићевог руковођења полицијом, Србија је најсуровије опљачкана. Политичка мафија је некажњено пљачкала фондове, банке, привредна друштва, јавна предузећа, кредитне линије. Из земље је изнето преко 51 милијарду евра, не рачунајући последње две године Вучићеве деспотије и лоповлука.

Али, није Милорад Вељовић био бесплатни чувар блага српске мафије, која је, углавном, била окупљена око Демократске странке.

Ступајући на сцену, Вучић је, међу првима, одредио шабачког бизнисмена за утврђивање његових пљачки. Више од милијарде евра, господин Богићевић је опљачкао узимајући кредите од пословних банака, из Фонда за развој Србије… Око 4.000 запослених из његових компанија од марта прошле године не прима плате, немају радни стаж, ни здравствено осигурање. И од Руса је узео 160 милиона евра, као аванс за извоз хране из Мачве, али је у Руску федерацију извезао само обећање, и у Москву послао Вељовићевог сина Немању, као директора представништва своје компаније!

И док гладни сељаци, који му продају млеко, воће, чекају да им плати њихов труд, Богићевић од државе наплаћује и премије, и ставља у свој џеп. Исто тако, док рудари његових рудника улазе гладни у окна, господин Богићевић одваја месечно за плату Вељовићевом сину Немањи 10 хиљада евра, плус трошкови за закуп стана и лечење. Оба Вељовићева сина су тешки наркомани, и Немања се лечи у Москви. Болест је свачија, и молимо се Богу да се од те тешке зависности излече и Милорадови синови Немања и Станко.

Вељовићи су пуни пара. Милорадова жена Станица има око три хиљаде евра плату у Комерцијалној банци, син Станко је био запослен у Српској банци, са платом од две хиљаде евра, мада се ретко појављивао на послу. Српска банка је пред стечајем, па је Милорад свог сина запослио код Руса, у Нафтној индустрији Србије! Изгледа, ни то није довољна пара која може да задовољи апетите Милорада и Станице!

Вељовићи су и љубитељи некретнина. Парама спонзора саградили су Вељовићи две куће на Голији, а у непосредној близини базе Жандармерије, која даноноћно води рачуна да незвани гости не прођу поред њих. А градња на том месту је забрањена. Осим за Милорада. Милорад је човек који не одбија пријатеље. Жандарми чувају и његову кућу у Сурчину (на Лединама). Ко год му је понудио стан, „за ђецу, није за њега, њему не треба“, прихватио је, да се дародавац не наљути. Али да се тај глас не би ширио, књижио их је на имена родбине, нарочито женине, због другог презимена.

А станове су му куповали Мишковић, Беко, скоро сви тајкуни којима је Милорад, претходно, обећавао „пуну заштиту у животу и раду“, и далеко од очију тужилаштва и суда.

А Милорадова „ђеца“воле да троше. Оба су имала даноноћно полицијско обезбеђење. А „ђеца“воле и ноћни живот, сплавове, музику, скупа пића, шампањац ДомПерињон, добру коку. Млађи Станко сваке ноћи троши по хиљаду евра. Добра душа, кажу његови чувари, доброћудан је, чашћава другове своје. Све те паре ће његов тата, несмењиви директор српске полиције, само једним позивом да заради.

Шта ће протуви Милораду Вељовићу толике паре, станови, куће, лимузине, викендице?

Нарко дилер са Косова Ћазим Османи хара Београдом. Милорад му је заштитник. Дао му је лажни пасош, полицијску пратњу. Нарко бос Ћазим Османи претукао је 25. октобра у хотелу Зира своју дугогодишњу девојку Манду Поповић, и отишао из хотела. Када је она у Полицијској станици Палилула пријавила случај, саслушана је у присуству начелника станице и начелника службе криминалистичке полиције. Изјавила је да је видела како је једном приликом Ћазим (а сусрети нарко боса и српског директора полиције су чести) дао Вељовићу 500.000 хиљада евра! Одмах су поменуте полицијске функционере позвали из Управе криминалистичке полиције Београда и наредили им да Манду Поповић приведу на испитивање у зграду Полицијске управе Београда. Два дана касније она је пред истражним судијом променила причу, јер јој је запрећено да никада више неће моћи ући у Србију! И Ћазим је ослобођен! А Ћазим и Милорад се, обично, састају у хотелским клозетима, да размене пријатељске поздраве и товаре новца. Ћазим за Милорадове синове донесе и најчистију коку, да се „ђеца“не трују.

Милорадове сусрете са Ћазимом на мокрењу забележиле су и новине. Александар Вучић је намргођен најавио „пуну истрагу о овом догађају, о којој ће јавност бити обавештена“. Каква истрага, какви бакрачи! Милорадова десна рука је Зоран Морић, доживотни начелник Одељења за деликте у привреди, Полицијске управе Београда. Вељовић подигне слушалицу, Морић шаље своје чауше да обрађују жртву, да је море глађу, жеђу и страхом.

Не постоји у Европи директор полиције раван Милораду. Сви су ону пуки сиромаси. Милорад може да их купи само једном кредитном картицом. Може све директоре полиција европских држава да угости, сваког да одведе у свој стан, кућу, викендицу, летњиковац, и да му сви позавиде.

Нико није такав Јуда као Милорад. Издао је сваки национални интерес, за добру своту новца, за стан, за пријатељство. И ако су у расулу, српске службе безбедности задокументовале су Милорадове договоре са Ћазимом Османијем, да ако њему пригусти, уз Бесу (традиционалну албанску „задату реч“), може да оде на Косово и Метохију, да живи са синовима, својим соколима, и да са пасошем Републике Косова, путује куда хоће по Европи, и троши своје крваво зарађене паре. А кад је он Ћазиму дао лажни пасош, на име Милоша Петровића, може и Ћазим Милораду!

Ове недеље, када се формира Влада Србије, Милорад Вељовић ће променити петог премијера. Сви одлазе, Милорад остаје. Али, већ има оних који обилазе око Милорада, као око рањеног Вука. Безецовали су његово место. Али, ко има пара као Милорад, и ко има толико задужених људи, као Милорад? Ако ускоро Милораду не навучемо букагије, многи око њега крваво ће се провести. Милорад се лако ослобађа пријатеља. Само непријатеље служи унизно.

Милорада је тешко погодила вест да Миодраг Ракић, коме је мандатар Вучић, због његове „необичне способности и стручности по безбедоносним питањима“хтео да понуди најважнију функцију у влади, то неће моћи због његовог тешког здравственог стања.

Хоће ли Милорад и Миодраг заједно на далек пут?

 

Извор: Таблоид

Коментари (5)

 1. samo ja... каже:

  Ljudi,ajde neko da mi odgovori-jel ovo stvarno istina?

 2. Зоран каже:

  Имате доста занимљивих текстова! Требало би да их буде што више – истина ће нам помоћи да се правилно политички определимо и усмеримо.

 3. ljubisav каже:

  Strasno!!!

 4. slobodan каже:

  svaka cast onome ko je napisao i objavio ovaj tekst,malo ko bi to zaista smeo da uradi…….!!!

 5. Predrag Marinkovic каже:

  ISTINA ZIVA ,sin mu je visio na sound-u.

Напиши коментар