Досије

Вожња под ротацијом: Ко су штићене личности у Србији и зашто их обезбеђује 1500 полицајаца?

Пише: М. Грабеж

rotacija

Што је фина, ова лимузина

Чак 1500 полицајаца обезбеђује групу штићених грађана, међу којима бившу министарку правде Снежану Маловић, бившу председницу Врховног касационог суда, Нату Месаровић, бивши народни посланик Чедомир Јовановић и још много чудних штићеника, међу којима су и бројни бизнисмени, посланици, страначки лидери и њихове породице, њихове примитивне  таште, свастике и љубавнице које у блиндираним возилима, под ротацијом и великом брзином, иду код фризера, код љубавника, на уговарање шпекулативних послова, на кварцовање или на пијацу, застрашујући грађане свакодневно.

Шведски премијер и министри на посао долазе, углавном, бициклом, или приватним возилима. Државне лимузине користе се само у службеним пословима и путовањима.

djilas-rotacijaНезамисливо је да дански државни функционери долазе на посао блиндираним возилима, у пратњи полицијсклих џипова и аутомобила, са оружјем на готовс. Бугарска влада је донела одлуку да сви министри, осим министра унутрашњих послова и председника владе, морају да на посао долазе бициклом, јавним превозом, или личним аутомобилом! Странцима је несхватљиво да свакодневно гледају како београдским улицама и српским друмовима помахнитало јуре штићене личности, у црним лимузинама, под пратњом полицијских возила са ротацијама.

Влада Мирка Цветковића је, на предлог тадашњег министра полиције Ивице Дачића, донела својевремено УРЕДБУ, којом је наложено да сви министри у Влади Србије буду под даноноћном полицијском заштитом, мада је било и тада министара који се нису бавили криминалом, и није било потребе да их полиција чува од поверилаца. Поменути Дачић је дозволио да се државни функционери у МУП-у такође даноноћно обезбеђују!

Осим што, рецимо, државни секретари, помоћници министра и начелници управа, имају целодневно на располагању службена кола, возаче и телохранитеље, припадници Бригаде полиције са Бановог брда чувају ноћу, испред њихових зграда, или станова, и њихова возила, да их, ваљда, не посеру птице. У страху су велике очи, тако да је и страх господина Дачића, вероватно оправдан, имајући у виду све афере у којима је он, у тој чорби мирођија.

На његов предлог, Цветковићева влада је наложила да министри, државни секретари и штићене личности, и на годишњи одмор у иностранство путују уз полицијску пратњу, за њима иду блиндирана возила неколико дана пре њиховог пута, а Министарство спољних послова унапред обавештава колеге из земље у коју министри путују, да и они „мотре“ на наше Важне Личности. Пишу и молбе да се нашим полицајцима омогући ношење оружја док наши министри перу дупе у мору, са женом,децом, или љубавницама.

Ни веће сироте државе, ни већег примитивизма њених представника. И као премијер Дачић је наставио да ствара касту штићених личности. Нису само министри,државни секретари и председник државе под пуном полицијском заштитом. Управа за обезбеђење МУП-а Србија има 1.500 полицајаца.

Иако Ивица Дачић тврди да се у Србији чува само 51 особа, тај податак је злонамеран, и није тачан. А штићене личности су и судије, тужиоци, бизнисмени, посланици, страначки лидери…

nata-mesarovic-bahatoБившу председницу Врховног касационог суда и њену породицу обезбеђује 40 полицајаца! Они користе 12 службених аутомобила,као и више аутомобила за развоз полицајаца након смене који опслужују њену породицу. Натин син Владимир је судија одељења за организовани криминал у Вишем суду у Београду, и са њим полицајци имају главобоље. Он се често опија, има обичај да са пријатељем оде у кафански тоалет и да се дуго задржава, што полицајце држи на ватри, и у готовс стању.

И лети и зими, куће и станове штићених личности обезбеђују полицајци из подручних полицијских станица. Осим њих, и полицијске патроле најмање два пута ноћу обилазе куће и станове, тражећи сумњива лица.

За „оперативна сазнања“ о могућим непријатељима штићених личности плаћају се велике паре, а полицијским станицама свакодневно циркулишу депеше, којима се од полицијских службеника тражи да пријаве сазнања о претњама које се упућују одређеној штићеној личности!

Полицијски службеници свакодневно су изложени понижењима, нарочито од деце штићених личности. Посебно се у бруталности истиче син судије Вишег суда у Београду Драгана Лазаревића. Он неће да изађе из аута док му полицајац не отвори врата, салутирајући. А стоји испред врата зграде у којој станује, све док полицајац не приђе и не отвори му врата. Тражио је да полицајци залају, када му се обраћају, јер су они за њега куце. Његов тата је важна личност. А и судија Лазаревић је ништарија, који захтева да када он долази кући, цела улица пола сата раније мора да буде блокирана! Станари у улици пишу петицију, сматрајући да те фукаре, попут Лазаревића, треба отерати из краја.

Полиција обезбеђује штићене личности и када они уговарају шпекулативне послове, док од дилера преузимају дрогу.

За обезбеђење се, по потреби, и у зависности од значаја штићене личности, за њихово обезбеђење користе и припадници одреда Бригаде полиције, Жандармерије, САЈ-а, и ПТ јединице.

cedomir-jovanovic-trgovina-drogomДоскорашњег посланика Чеду Јовановића, његовог таста и ташту, супругу и децу, полиција свакодневно обезбеђује. Снежану Маловић, бившу министарку правде, чува 40 војних полицајаца. Полиција посебно чува њеног мужа Вука, који је инспектор у Управи за странце, у Савској улици. Полицајци Полицијске станице Врачар у три смене чувају празан четворособни стан госпође Маловић, јер она, из безбедносних разлога борави у резиденцијалном објекту. Александар Вучић станује у стану своје садашње супруге, али госпођа Маловић жели вилу.

Уместо у затвор, штићене личности, ничим изазване, под сталном су пратњом и обезбеђењем. Оне често захтевају да њихови пратиоци легитимишу комшије, родбину, да прете онима који их попреко погледају. По строгом налогу министра Дачића, полиција мора да користи ротациона светла када вози „штићене личности“ да цео град зна ко је у возилу.

Полицијски службеници су изложени непрекидном малтретирању оних, за које треба и живот да положе. Најпримитивније су таште, свастике и љубавнице штићених личности, које траже да када их возе са пијаце, обавезно  возе под ротацијом и великом брзином, иначе уским београдским улицама.

Стотине полицајаца тражи од својих старешина да их преместе, да не чувају скотове који их, без икаквог повода и разлога, малтретирају. С друге стране, њима је наређено, под претњом губитка посла, да све увреде не смеју ником саопштити, због угледа штићене личности!

Занимљиво је напоменути да је сала за физичке активности, теретана и сала за тренажно вежбање у гађању у згради Управе за обезбеђење у Сарајевској улици, опремљена парама које је донирао Дарко Шарић! Да није било Дарка Шарића, полицајци не би ни могли да се обучавају у руковању оружја.

Миодрага Ракића, нестатусног службеника, у кући у Житорађи обезбеђује јединица из БИА, уз коришћење блиндираних возила. Пре је његову породичну кућу у Житорађи обезбеђивала, даноноћно, полиција из Полицијске управе Прокупље. Иначе, он ретко свраћа у свој родни крај, али га, као Тита, обезбеђују где год има кућу. А БИА посебно, у тимовима, брине о његовој безбедности, прибављајући податаке ко би могао да га сачека у Житорађи. Колико новца за бензин, куповину аутомобила, њихово одржавање, оде из буџета Србије!

Недавно је 30 полицијских службеница из Управе за обезбеђење, послато на пластичну хирургију, и естетско улепшавање, јер штићене личности желе да имају лепе телохранитељке! Потрошено је 70 хиљада евра за услуге пластичних хирурга. Боже, то само има у Србији!

Када би неколико хиљада полицајаца било упућено на друге послове, на заштиту од криминала штићених личности, држава би у буџету имала стотине милиона више, а у затвору би штићене личности окајавали своје грехе. У Шпанији  полиција обезбеђује само 20, а у Израелу 40 особа! А у Србији се тај број чува као државна тајна.

Натин муж

Пре неколико месеци уђе човек у фризерски салон. Три берберина заузети послом. Непознати пита – могу ли ја преко реда? Можете, одговарају му брице, ако се остале муштерије слажу.

– А знате ли Ви ко сам ја – љутито је упитао непознати човек и одмах додао: Ја сам муж Нате Месаровић!

Брице се згледаше, и упиташе га – А ко је сад па та? Непознати отвори врата, и уђе његово обезбеђење.

– Молимо вас, дајте нам ваше личне карте – замолише они брице. Морају да напишу извештај, да су се брице дрзнуле, да не знају ко је Ната Месаровић и њен муж. За неупућене, Ната Месаровић је бивша председница Врховног касационог суда.

Коментари (11)

 1. Ivana каже:

  Malovicku verovatno cuvaju da ne izgubi nevinost ili da gomile Engleza ne pohrle u Srbiju jer im skrnavi maternji jezik; tuga, bol, cemer i jad…

 2. bdorotej каже:

  “Госпођа Министарка” Бранислав Нушић…Слике и прилике у Србији исте као и 70-так година после пишчеве смрти-Зар баби од 85 година треба дипломатски пасош иако је високо квалификована ташта председника републике ?А ови жути скотови,не знам зашто нису у апсу,обећали снс да ће тамо да заврше,али обећање лудом радовање-још плаћамо обезбеђење белосветских и паланачких олоша,проституки и наказа.Е СРБИЈО МЕЂУ ШЉИВАМА

 3. KOSOVKA каже:

  Dokle bre vise, kuknjava: jadno, bedno, tuzno, zalosno,a sve dozvoljavamo da se na tome i zavrsi, dok nam bolesna deca umiru zbog tih bahatih idiota, dok vecina naroda gladuje, dok nam drzavu rasprodaju i rasparcavaju na “proste cinioce” da bi ostatkom mogli lakse vladati… Zar nije vreme da se USTANE i rastera ta bagra, zar nije vreme da policija i vojska konacno stanu uz NAROD? Cujete li vi uopste vapaj naroda, zovemo vas i molimo, pomozite nam da pohapsimo mafiju i bandu dok je jos vreme! nE BUDITE UCESNICI U NJIHOVIM zlocinima!

 4. Radoslav Dragač каже:

  Neverovatno da se to toleriše. Tu postoje rezerve za povećanje prihoda. Oslobodite ljude koji gube vreme i troše sredstva za neproduktivan rad. Neka rade korisne poslove i radom stiču dohodak, ugled i poštovanje građana.

 5. vladica каже:

  nekada je posao zaštite i čuvanje lica bila prava privilegija onome kome je neko poveren.odnos čuvara i čuvanog na nivou korektnosti i razumevanja, a poslodavac siguran u oboje, i bezbedni svi, dok je danas sve na granici da se bukvalno od čuvanoga očekuje i najgore. a ljudi samo rade svoj posao kako valja da zarade za život, maksimalno izloženi ponižavanjima.pozdrav svim kolegama i nedajte na se.

 6. NATASA каже:

  OVO ZAISTA SAMO U SRBIJI IMA, KADA JE SMENJEN MILOŠEVIĆ DONET JE ZAKON DA SAMOP DVA POLICAJCA OBEZBEDJUJU BIVŠEG PRESEDNIKA, ŠTO JE BIO APSURD, A VIDITE SADA KOGA SVE TREBA OBEZBEDJIVATI, Jadni su ti ppoliciski službenici koji čuvaju kriminalce, a običan narod za sitnice maltretiraju. Policiske stanice ličena štale gde ljudi rade i gde stranke dolaze, osim kabineta komandira, ali tu ulazi samo posebna kriminalana elita, tu običan narod ne može da udje. Gospodine premijeru,ako u najkrćem roku ne promenite obaj bahti vandalizam u drzavnim institucijama koji treba da štite državu i pošten svet, da ljudi koji rde tamo budu dostojanstveni i autoritativni, a ne da ih svakšuša pljuje na ulici, i ne sprečite ov skandalozno ponašanje i ne kaznite počinioce i one koji su zloupotrebili službeni položaj nema ništa odvaših reformi, ipak VAS na svim frontovima minairaju, umesto pomoći imate problem.

 7. doco каже:

  O ovoj upravi za obezbedjenje da se snimi neka komedija, materijala ima da ide u serijama…..

 8. Petar каже:

  Sve je ovo istina. Radim taj posao. Neke osobe su korektne a neke su prava bagra. Sramota za ovu zemlju. Treba mnogima ukinuti obezbedjenje

  1. Равновски каже:

   За вас тек треба екстра бенефицирани радни стаж.Које будалетине све морате да трпите а притом ни ладним погледаом да их погледате .Треба то издржати .Зато памет у главу када крене народни бунт знате где вам је место.

 9. Никола каже:

  Нека продају сва та возила па ће и од тих пара попунити део државне касе…

 10. ljubisav каже:

  Sta tebra da komentarisem!!!zalosno do bola!

Напиши коментар