Регион

Нападнути српски богослови један теже повређен

Како је пренела та телевизија, напад се догодио око 13 часова на путу према манастиру Крка. Богослови су нападнути најпре вербално, а потом и физички

hrvatska-policija

Више млађих особа напало јеу недељу на путу према манастиру Крка осам ђакаправославне богословске средње школе, повредивши шесторицу њих, од којих једног теже, пренела је Хрватска радиотелевизија (ХРТ). То је за ХРТ изјавио начелник шибенско-книнске полиције Ивица Костанић.

Он је рекао да је полиција привела и идентификовала нападаче, и да је реч о малолетним особама из Кистања код Книна. Како је пренела та телевизија, напад се догодио око 13 часова на путу према манастиру Крка. Богослови су нападнути најпре вербално, а потом и физички.

Догађај је осудила управа богословије, а у свом саопштењу на страницама Епархије далматинске СПЦ наводи се да су се у своје слободно време ђаци богословије упутили према Кистању, а из супротног смера је наишло возило које је јурнуло на њих.

„Ђаци су успели да се измакну, а из аута су се чули повици увредљивог садржаја и претње. Возило се удаљило у правцу манастира Крке, да би се затим после десетак минута вратио из правца манастира и препречило пут према месту, а из њега су изишла четири младића стара око 15 година“, наводи се у саопштењу.

Ти су младићи уз претње богословима говорили да неће доћи до Кистања, а онда позвали своје старије другове – 25-годишњаке с бејзбол палицама и металним шипкама, па су физички насрнули на ђаке богословије.

Богослови су покушавали мирним разговором избећи сукоб, али је један од нападача бејзбол палицом ударио ученика богословије М.С. по лицу и нанео му теже телесне повреде, због чега је хоспитализован у хитној помоћи у Шибенику.

Након тога, избила је општа туча у којој су богослови задобили лакше телесне повреде.

Управа богословије у Крки најоштрије осуђује овај немили догађај, јер он није ничим изазван. „Овим бруталним нападом на крчке богослове је тренутно нарушена безбедност и нормалан рад наше богословије. Мотив за овај инцидент може бити и јесте једино и искључиво верска и национална мржња“, истиче се у саопштењу и изражава очекивање да ће надлежне државне институције починиоце овог злодела привести правди и адекватно казнити.

„Овај мартовски погром крчких богослова доживљавамо као велики крст и страдање, али се као православни хришћани морамо молити Богу за починиоце овога злог дела који Хрватску не води према Европи, него према најмрачнијим периодима људске цивилизације“, закључује се у саопштењу.

Напиши коментар