Србија

Мењају Устав по налогу ЕУ – ИЗБАЦУЈУ Косово и БРИШУ српски народ из Устава Србије!

Устав Србије мора бити промењен најкасније до закључења Споразума о приступању Европској унији, али би почетак преговора са ЕУ могао да буде повод за озбиљне разговоре о тој теми, јер је постојећи акт у многоме мањкав.

Весна Ракић Водинелић, професорка права, каже да у Уставу, независно од процеса преговора с ЕУ, треба мењати преамбулу и одредбу која говори о томе да ће положај Косова бити уређен посебним законом, као и заклетву председника Републике.

– Затим део у којем се Србија дефинише као држава српског народа и грађана који у њој живе. Србија треба да буде држава свих грађана који у њој живе. Одредбе изборног права морају да претрпе озбиљне промене. Устав мора да пружи гаранције за независно правосуђе, што ће током преговора са ЕУ директно бити тема 23. поглавља. Србија је веома централизована држава, те и положај Војводине и локалних самоуправа треба боље уредити – наводи Ракић Водинелић.

Милан Антонијевић из Комитета правника за људска права објашњава  да Србија не би могла да приступи ЕУ са оваквим Уставом, јер нема евроинтегративну клаузулу. Према његовим речима, промена Устава није неопходна сада на почетку преговора, али ће сигурно „брзо доћи на дневни ред“.

 Мора да се уреди предност међународног права над домаћим, одредбе које се тичу правосудног система, али и људских права која су неадекватно регулисана, а нека су и прескочена. Слично је с дискриминацијом и родном равноправношћу. И независне институције треба да буду адекватно препознате, како би могле и да предлажу законе, нарочито сада када ће морати много прописа да се мења – указује Антонијевић.

Доцент ФПН и потпредседник Нове странке Владимир Павићевић објашњава да је након потписивања и потврђивања Бриселског споразума и након одлуке Европског савета о Србији настао „нови уставни тренутак“, који би требало искористити за усвајање „устава који одговара захтевима савремене, европске, демократске државе“.

– Уставни систем Србије је неефикасан, нелогичан и прескуп. Имамо парадоксалну ситуацију да Устав производи бројне проблеме у пракси, да не врши ниједну функцију коју би требало да врши устав у савременој демократској држави. Скоро да нема дела који не заслужује ревизију – од основних начела, преко система организације власти, каталога људских и грађанских права и слобода, те уставних одредби о извршавању уставне ревизије – напомиње Павићевић.

Реаговања на Вребалова

Изјава потпредседника Скупштине Војводине из редова ДС Миливоја Вребалова, да намерава да у покрајинском парламенту покрене иницијативу за промену Устава Србије, наишла је на бурне реакције. Оштро су је јуче осудили СНС и ДСС, а оградио се и заменик председника ДС и војвођански премијер Бојан Пајтић. „Вребалов има право на своје мишљење које, у крајњој линији, није погрешно, али у овом тренутку мислим да није реално и није актуелно“, рекао је Пајтић новинарима у Новом Саду.

Коментари (5)

 1. Srle каже:

  Србија ЈЕСТЕ земља српског народа а не народа који у њој живе! Званична религија јесте ПРАВОСЛАВЉЕ а званични језик СРПСКИ и званично писмо ЋИРИЛИЦА! Ко се с тим не слаже нек иде у ту ЕУ овде није пожељан! И нека нас ЕУ остави на миру намучићемо ми ЕУ и она ће намучити нас – према томе нека нас оставе то је најбоља солуција а ми ћемо се већ некако снаћи!

 2. BERMET ALEKS каже:

  КЛИКА ИЗДАЈНИЧКА, ПЛАЧЕНИЧКА РАДИ ПО ДИРЕКТИВИ АМЕРИЧКЕ И ЕВРО ФАШИСТИЧКЕ МАШИНЕРИЈЕ

 3. BRATISLAV каже:

  NEMA VIŠE SRBA U SRBIJI ….

  OD SADA U SRBIJI ŽIVE ROBOVI I ROBOVLASNICI …. !!!

 4. Aleksandar каже:

  To sto oce da uradi EU jenjihovlicni problem,niti ce moci niti smeti da izbacuju prefikt srbija niti KIM.Ono ceostati tako dosta decenija.Pa se svidelo ili ne Briselu i Wasigtonu to jenjihovlicni problem jer sutolikoplitki iglupi da nepostuju ni svojeustave i svoje gradzne sve supogazili.A tek 13 admaman kojim fali sada ga vidis pa nevidis.Ovo nema diskusije ni da se raspravlja Srbija i ja kao Srbin to licnonedozvoljavam.Sbinu svojoj domovinu cuostati i biti Srbin a sveoveizmisljene nudalstine samo u sledecem ustavu d abudu upotpunosti izbrisani.

  1. Dejan каже:

   Ti Aleksandre dobro misliš, ali treba da ideš na opismenjavanje, gramatika i pravopis su ti za nulu.

Напиши коментар