Република Српска

Кустурица: Преко мене руше Додика, а све због Јужног тока

Предсједнику Републике Српске Милораду Додику Америка спрема “Милошевићев сценарио” желећи да га казни због изградње гасовода “Јужни ток” у Српској, рекао је прослављени режисер и идејни творац Андрићграда Емир Кустурица.

“Велики брат не прашта онима који се усуде да мисле својом главом и за добробит својих држава, манипулишући појединцима из тог истог народа као погонским горивом за стварање чопора жељног хајке!”

Сада Додик не ваља, јер не да Републику Српску ни по коју цијену, па му кувају 5. октобар, мада, убијеђен сам, удариће главом о зид. Срби су чудан народ, вјечито жељан промјена, иако нас истина учи да нам је горе послије сваке нове промјене… Откако нас је Америка научила да се за `права` боримо на улици, начинили су од нас чопор и у психу појединца усадили психологију масе!”, истакао је Кустурица за сутрашње издање београдског листа “Недељник”.

Говорећи о Андрићграду, Кустурица је рекао да град од камена једнима смета јер тамо неки Емир велича Андрића, његово дјело, српску духовност и вјеру, а другима јер на тај начин хоће да сруше Додика, који ће овоме народу оставити више него мало ко прије њега.

“При том, ти исти који преко мене желе да ударе на Додика су од Андрића и града који има ћуприју направили касабу, далеку провицију у сваком смислу те ријечи! Нећемо ни он ни ја понијети ово за собом у гроб! Андрићград је бедем и споменик словенству, најзападнија византијска кула”, констатовао је Кустурица.

У звонима реплике Високих Дечана, која ће бити подигнута у граду од камена, каже Кустурица, једнако пријетњу виде и Срби и Бошњаци.

“Кад кажем Срби, мислим на вишеградске власти који ударајући на Кустурицу заправо ударају на Додика, који је нешто најбоље што је Републици Српској могло да се догоди, а ови други, из Федерације, зато што у томе виде некакво наводно Кустуричино великосрбовање.

А при том, када се каже `велика Албанија` то је сасвим у реду, прихвата се као аксиом, док помен велике Србије асоцира на сва зла овог свијета, мада није ништа више од симболике, јер Србија јесте велика – у култури, духовности, традицији… Може ли народ који има Андрића да буде ишта друго до – велики?! Може ли држава у чију су славу подигнути ти исти Високи Дечани да буде мала…”, истакао је Кустурица.

Догодине ће, најавио је он, у Улици Младе Босне, у Андрићграду бити обиљежена годишњица Првог свјетског рата, а не у Сарајеву, како неки планирају и гдје, као каже, позивају на централну прославу нудећи богату рефундацију за то.

“Чему прослава у Сарајеву и шта ће Србија тамо, када се зна да је из рата изашла као једна од највећих и најчаснијих побједница?! На прослави у Сарајеву је мјесто онима који су били с друге стране рова, али Србији не! Зато ћемо у централној улици Андрићграда прославити тај значајан и велики дио српске историје, с којом, нажалост, није научила да се носи и да га прихвати на прави начин”, закључио је Кустурица.

 

Извор: РТРС

Напиши коментар