Република Српска

Кустурица: Кад унуци усташа оптужују Србе за геноцид

Режисер Емир Кустурица оцијенио је да бошњачки интелектуалци упорно настоје да дјецу бораца против нациста „реформишу“ у фашисте, а да геноцид у Андрићграду виде само они чији су се дједови борили на страни нациста у редовима усташа и Ханџар-дивизије.

kusturica

Најгласнији борац против просвјетне и културне функције Андрићграда је морално инсуфицијантни Сидран (тако га назива један сарајевски хегелијанац), који не документује геноцид о коме тако често говори него га истиче као опште мјесто, маше њиме и срозава га као и властити живот“, написао је Кустурица у ауторском тексту објављеном у београдској „Политици“.

Наводећи како је „овај духовни бескућник“ сугерисао да се Република Српска огради као Аушвиц и да се Андрићград претвори у музеј, Кустурица је указао да то не би било паметно, и то „не само због тога што се зна како је пропао Земаљски музеј у Сарајеву“.

Кустурица је истакао да Сидранову сугестију не би било паметно остварити „највише због осветничке реторике која траје већ двадесет година и која као да призива стварност коју сугерише наслов филма Живојина Павловића `Довиђења у следећем рату`“.

У тексту под називом „Кад ја пођох у Дизниленд“, Кустурица је признао да га је то што „неколико типова који представљају бошњачку елиту“ Андрићград називају Дизнилендом није погађало све док није открио да они у истом контесту „све чешће помињу и геноцид“.

Интелектуалци из бошњачког корпуса виде будућност боље од мене. Они као да предвиђају како би и Дизниленд ускоро могао да уђе у фазу реформи. Као што реформишу државе, тако хоће да реформишу и нас, дјецу чији очеви су се борили против нациста“, указао је Кустурица.

Он је подсјетио да су се на страни нациста на Источном фронту борили „усташе и Ханџар-дивизија, заправо дједови ових који у Андрићаграду виде геноцид“.

Ако данас амнестирамо војнике Вермахта, да ли ћемо дочекати да их једног дана прихвати реформисани Дизниленд? Биће то рекламна кампања за неки већ проваљени бренд: `Нису то били лоши војници, а изгледали су убједљиво. Уосталом, носе шљем истог облика као данашњи НАТО војници`“, навео је Кустурица.

Он истиче да све зависи од ситуације на терену. „Да ли бошњачки интелектуалци вјерују да ће НАТО овај пут стићи до Сибира, па ће послије оних 22 милиона Руса, који су погинули борећи се у Другом свјетском рату против нациста, усташа и Ханџар дивизијом, постхумно прогласити нацистима?“, пита Кустурица.

Ако се то деси, Кустурица пита да ли вјерују да ће Хитлера гледати у Дизниленду као саобраћајца који усмјерава Шиљу и Мики Мауса и води госте да има покаже стијене из Охаја и мјесто гдје живе преостали Индијанци.

 

Извор: СРНА

Напиши коментар