Србија

Хоћемо да снимамо филмове о Косову и Метохији!

Потписници иницијативе предлажу државним органима оснивање фонда за суфинансирање филмова о Косову и Метохији.

kusturica-bjelogrlic

Полазећи од изјаве министра културе Ивана Тасовца: „…држим да су култура и сила два основна језика којима једна држава комуницира унутар себе и према споља“, група активних филмских радника разних ауторских и стручних профила у писму Министарству културе наглашава:

„Како је у погледу заступања интереса Републике Србије у процесима везаним за Косово и Метохију сила оправдано склоњена у други план, сматрамо да култура мора преузети иницијативу. У духу таквог става, захтевамо од Министарства културе и информисања Републике Србије да у предстојећем периоду оформи тела која ће се на бијеналном принципу бавити суфинансирањем производње дела која ће реафирмисати статус Косова и Метохије у српском државном саставу у складу са Уставом Републике Србије, тематизовати наше културно богатство, указивати на тешкоће неалбанског становништва и Српске православне цркве и других верских заједница, подржавати културу помирења која ће за резултат имати нови модел заједничког живота мултиетничке заједнице у нашој покрајини“, стоји у иницијативи.

Потписници предлажу оснивање конкурса који би на бијеналном принципу бирао по један дугометражни филм (играни, документарни или анимирани) с гореописаном темом и циљевима, и суфинансирао га, а Министарству културе препуштају осмишљавање модуса у којем би конкурс био одржан.

Они истичу да је филм права форма „у афирмацији нашег гледишта, у Србији и у иностранству“.

Потписници иницијативе

Димитрије Војнов

Димитрије Војнов

Емир Кустурица, Драган Бјелогрлић, Димитрије Војнов, Данило Бећковић, Балша Ђого, Милан Пузић, Ђорђе Бајић, Зоран Јанковић, Игор Турчиновић, Слободан Ћустић, Огњен Јанковић, Павле Ћосић, Марко Паљић, Владимир Петровић, Младен Ђорђевић, Дуња Кустурица, Урош Стојановић, Момчило Мрдаковић, Горан Радовановић, Небојша Радосављевић, Младен Матичевић, Фети Даутовић, Александар Протић, Жарко Драгојевић, Игор Станковић, Душан Ивановић, Владимир Кецмановић, Ђорђе Милосављевић, Гордан Матић, Мирослав Лекић, Милош Шкундрић, Душан Милић, Милорад Милинковић, Александар Јанковић, Милош Аврамовић и Иван Андријанић.

Коментари (4)

 1. ANTISIPTAR каже:

  Ne dirajte kosovo cetnicko nikada nece biti multietnicko

  1. Marko каже:

   Nece bogami biti ni cetnicko. Kosovo nije ni cetnicko, ni balisticko, nego je deo Reoubike Srbije gde svi gradjani juzne srpske pokrajine imaju ista prava.

 2. Корнелиjе Кодреану каже:

  Шиптари не могу имати никаква права jер их нису ни заслужили! Смрт Шиптарима!

 3. Антоније каже:

  Свака част за петицију. Сада само да снимимо филмове, а има толико тема о којима се може рећи много и од којих се могу направити не фикције него истините приче.
  Само напред!

Напиши коментар