Србија

КОСМЕТ: Десет година од убиства српских дечака – убице и даље на слободи

Сутра се навршава десет година од злочина у Гораждевцу код Пећи на Косову и Метохији, у којем је убијено двоје и рањено четворо српске деце на купању у реци Бистрици.

Нападачи су на децу пуцали 13. августа 2003. године из пушкомитраљеза и убили Пантелију Дакића /13/ и Ивана Јововића /19/, а тешко ранили Ђорђа Угреновића /20/, Богдана Букумирића /14/, Марка Богићевића /12/ и Драгану Србљак /13/.

За напад на српску децу, која су се купала на реци, још нико није одговарао, а истрага је, због недостатка доказа, затворена крајем 2010. године.

Нападачи никада нису нађени, упркос обећању тадашњег шефа Унмика да ће „преврнути сваки камен како би нашао убице“.

Истрагу је због недостатка доказа затворио Еулекс, који је тај случај преузео од Унмика по доласку на Косово и Метохију.

Убиство у Гораждевцу сматра се једним од четири највећа злочина над Србима од доласка међународне мисије на Косово и Метохију.

Убице су остале некажњене, као и у три остала злочина – у Старом Грацком, Обилићу и код Подујева.

У Старом Грацком убијено је 14 жетелаца, у Облићу породица Столић, а код Подујева 12 путника аутобуса „Ниш експрес“, који је дигнут у ваздух.

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Александар Вулин присуствоваће сутра у Гораждевцу парастосу убијеним дечацима Ивану Јововићу и Пантелији Дакићу, најављено је из Канцеларије за Косово и Метохију.

Парастос у цркви Пресвете Богородице у Гораждевцу служиће владика рашко-призренски и косовско-метохијски Теодосије, а десетогодишњица убиства биће обележена и изласком на месна гробља, најављено је из Канцеларије за Косово и Метохију.

Напиши коментар