Република Српска

Обиљежено 25 година од „Пробоја коридора“ (ВИДЕО)

На Дугој Њиви код Модриче обиљежено је 25 година од „Пробоја коридора“, војне акције којом је прекинута 42 дана дуга блокада западног дијела Републике Српске и Републике Српске Крајине.


Спомен обиљежје за погинуле борце у Пробоју коридора, Дуга Њива, код Модриче / Фото: СРНА

У овој операцији погинула су 273 припадника Војске Републике Српске, 70 припадника МУП-а и 70 бораца Војске Републике Српске Крајине. Директан повод за акцију „Коридор живота“ била је смрт 12 беба у бањалучком породилишту, због недостатка кисеоника.

Митрополит дабробосански Хризостом је код спомен-обиљежја на Дугој Њиви служио парастос за 413 припадника војске и полиције Републике Српске и Републике Српске Крајине.

Вијенце на спомен-обиљежје положио је предсједник Републике Српске Милорад Додик, министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић, министар индустрије, енергетике и рудаства Српске Петар Ђокић, предсједник БОРС-а Миломир Савчић.

Вијенце су полижиле и делегација Удружења породица заробљених и погинулих бораца, Савеза логораша, Савеза организација и удружења ратних војних инвалида Српске, представници општина Модрича, Вукосавље, Добој, Козарска Дубица, Брод, Приједор, Шамц, те учесници Марша који су из Осјечана и Скугрића до Дуге Њиве, на стази од 12 километара, организовале борачке оргнизације Модриче и Добоја.

Након парастоса обављен је обред ломљења славског колача, којима је, у присуству предсједника Репбулике, министара Ђокића и Савановића, представника борачких организација и бројних вјерника и свештанства обиљежена манастирска слава Свети цар Лазар.

Обраћањем Додика, Савановића и Савчића настављена је манифестација обиљежавања акције, чијим завршетком је 28. јуна 1992. године, прекинута 42 дана дуга копнено-ваздушна блокада западног дијела Републике Српске и Републике Српске Крајине.

Министар Савановић је поручио да ће све институције Српске, сходно економским могућностима и даљем јачању, увијек испуњавати своје обавезе према борачким категоријама становништва који су приоритетна категорија у друштву.

„Наша је обавеза да сходно економским могућностима испуњавамо и повећавамо права борачких категорија које су створиле Републику Српску“, рекао је Савановић, и додао, да је Закон о правима бораца добар и реалан основ за такво нешто.

Навео је да Српска има 210.000 категорисаних бораца, међу којима је око 132.000 бораца прве и друге категорије, да исплаћује око 55.000 личних и породичних инвалиднина, као и да има 15.000 одликованих бораца и породица одликованих бораца.

Он је нагласио да је резултат борбе српског народа простор Републике Српске и њене институције, које данас функционишу беспријекорно.

„Такво функционисање институција с пуним правом даје наду да ће ово увијек бити стабилан простор и да ћемо се свим силама и у стабилној атмосфери посветити јачању Републике Српске“, рекао је Савановић.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић поручио је да само економски јака и политички стабилна Српска има перспективу.

Нагласио је потребу сталне изградње социјално праведније Републике Српске која ће посебно водити бригу о њеним ствараоцима – борачким категоријама становништва.

„Они који су дали животе за Републику Српску оставили су нам завјет за непрекидном борбом за Републику Српску у циљу њеног јачања и супротстављања свим негативностима које је слабе“, рекао је Савчић.

Он се осврнуо и на одлазак значајног броја младих људи из Републике Српске, поручивши им да је свима тешко, али да је циљ да се сви боримо како би нам било боље.

„Ако ми нисмо отишли 1992. године, онда морају и они да издрже“, рекао је Савчић.

У пригодном културно-умјетнички програму учествовали су вокални солиста Јелена Чамур уз пратњу Растка Петровића и Христине Баковић, као и оркестар хармоника из Угљевика и глумац Александар Стојковић из Бањалуке.

Свештенство и вјерници данас обиљежавају и манастирску славу Светог цара Лазара.

У операцији пробоја коридора погинула су 273 припадника Војске Републике Српске, 70 припадника Министарства унутрашњих послова Српске и 70 бораца Војске Републике Српске Крајине, док их је 1.129 рањено.

Одлука о пробоју Коридора донесена је 18. јуна 1992. године да би се одблокирао западни дио Републике Српске, гдје је у окружењу било око милион и по становника. Акција је почела након што су припадници ХВО заузеле Модричу и пресјекле једини копнени пут између западног дијела Српске и тадашње Српске аутономне области Крајине са источним дијелом Српске и Србијом.

Директан повод за акцију била је смрт 12 беба у бањалучком породилишту због недостатка кисеоника.

Војна операција пробоја коридора трајала је од 14. до 28. јуна на просторима цијеле Посавине.

Операција „Коридор 92“, чији носилац је био Први крајишки корпус Војске Републике Српске, омогућила је спајање раздвојених дијелова Српске, као и западних и сјеверозападних дијелова са Србијом.

Комплетна акција завршена 6. октобра изласком Српске војске на ријеку Саву.

Преживјели учесници акције, породице погинулих бораца, представници власти Републике Српске и велики број грађана у недјељу пред Видовдан, 28. јуни, на Дугој Њиви евоцирају успомене на акцију која је позната и као највеличанственија и најсвјетлија акција Војске Републике Српске у посљедњем одрбамбено-отаџбинском рату.

РТРС / СРНА

Коментари (2)

  1. Snezana каже:

    Pozdrav za borce Republike Srbske!

  2. Miljan каже:

    Vecno ce da zivi secanje na ovaj dogadjaj i hrabru odluku politickog i vojnog vrha Republike Srpske da se preduzmu akcije na spajanje zapadnih i istocnih delova RS i koridor sa maticom…

Напиши коментар