Досије

Ко о чему, Чеда о поштењу

Зашто Чеда Јовановић има потребу да нас стално подсећа да је баш он тај који највише жали Зорана Ђинђића? Међу криминалцима је увек важило неписано правило да убица даје највећу читуљу и највише жали убијеног. А, Чеда „даје највећу читуљу“ и „жали“ Ђинђића сваког 12. марта.

Лепо је то смислио, нема шта. Прво га убијеш, па онда сваке године театрално шеташ улицама Београда! А, можда је Чеди стваро жао Зорана Ђинђића, јер више нема Ђинђића да сакрива милионе на његовим приватним рачунима у иностранству. Његови компањони Беба Поповић и Зоран Јањушевић су то одрадили много „паметније“. Ћуте и не таласају много. Дрпили су Ђинђићеве милионе, и сада уживају негде трошећи их.

Чеда је некада уз Ђинђића шетао у излизаним старкама и поцепаним фармерицама, а сада шета на челу колоне пуних џепова до његовог гроба. Чеда Јовановић, данас један од најбогатијих Рома у Србији, никада није објаснио порекло свог баснословног богатства. О његовој грамзивости и слабости на новац говорили су његови најближи сарадници из ЛДП-а. Горан Петровић, бивши шеф Службе државне безбедности у време владе Зорана Ђинђића, један од оснивача ЛДП-а, говори о разлозима због којих се растао с Чедомиром Јовановићем.

Убица доноси цвеће убијеном

Убица доноси цвеће убијеном

– „Неколико месеци, готово свакодневно, био сам у прилици да се уверим да је Чедомир Јовановић једна обична битанга, патолошки, болесни преварант, лопов, лажов и хохштаплер! Суштина оснивања ЛДП-а је да та странка буде приватно предузеће у његовом власништву. Он узима паре од спонзора и никоме не подноси рачуне. Нико не зна ко је дао паре, колико је дао, а колико је он од тога узео за себе“ – каже Петровић, и додаје – „Онај ко даје паре, даје их Чеди Јовановићу, па после он од тих пара иде на Миконос, Санторини и у Шамони на скијање и пије вино од пет-шест хиљада евра. Он је патолошки преварант, то је смисао његовог постојања.“

Чедомир Јовановић нема никакву политику, он је као кафанска певаљка која пева песме по наруџбини. Сад да дође неко из Хрватске и каже: „Ево ти 100.000 евра, певај Данке Дојчланд“, он ће да пева. Сутра дође неко и каже: „Певај Спрем’те се, спрем’те…“, и то ће да пева. „Рока мандољина“, Чеда ће да пева. Неко му каже: „Хајде мало нападај Мишковића“, он напада. Све његове политичке акције су мотивисане некаквим наруџбинама са стране.

Ако Америци очајнички треба дисонантан глас о питању Косова на политичкој сцени Србије, Чеда то препозна и каже: „Види, овде нико не прича о томе, ја ћу да причам“, а они кажу: „Браво, мали“, и то компензују на неки начин. Брига њега за Косово, за Шиптаре, за Србе, за раднике, пролетере и за инвестиције. Његова је прича „узмем паре, идем у Шамони на скијање са женом, децом, телохранитељима. Идем на Миконос, путујем и лепо живим“, то је његов порив да се бави политиком.

Чеда је направио странку са статутом који и да су га Енвер Хоџа и Чаушеску писали, не би могли тако да га напишу! Чеда Јовановић – господар и бог. Тамо нема ни „д“ од демократије, „с“ од слободе и „л“ од либерализма. Он има патолошки страх, њега је Борис Тадић избацио из странке и набио му комплекс за цео живот, па је направио странку из које нико неће моћи да га избаци.

Суноврат Чеде Јовановића

Коначно се нашао неко ко ће Чедомира Јовановића да убаци у машину и правим питањима наведе да црвени, муца и брани се као ученик на поправном, који ништа није научио. Политички аналитичар професор социологије Јово Бакић поставио је Јовановића на своје место у емисији „Утисак недеље“ и одржао лекцију новинарима како би требало да раде свој посао. Да је Јовановић знао шта га чека, сигурно би одбио да се појави у истој емисији с Бакићем.

Сазнали смо да је Чеда сувласник фирме, али да се, како је рекао, не бави бизнисом уз понављање реченице да мора од нечега да живи, као и да га последњих 10 година издржава жена. Дакле посланичка плата од хиљаду евра њему није довољна за живот.

На многа питања Чеда почне да замуцкује

На многа питања Чеда почне да замуцкује

Бакић је отворио питање да ли је спорно да се политичари баве бизнисом. Јовановић је одговорио да се бизнисом бави његова жена. Он је прво покушао да се извуче од одговора али је најзад морао да открије да му се фирма зове „Агропослови“ , те да је на тендеру узела у закуп део хрватске „Фиделинке“. Навео је да је то фирма његове жене задњих 10 година и нагласио да за све то зна Агенција за борбу против корупције, што ће се испоставити као лаж.

На то је Бакић објаснио да је у томе проблем, и да зато ЛДП није алтернатива. Он је подвукао да то није по европским стандардима. „Научили сте неколико фраза које стално понављате“, оценио је Бакић. „Од чега да живим?“, упитао је шеф ЛДП-а.

Иначе, Чедомир Јовановић је често био мета новинара када је било реч о његовој имовини. Познато је да вози скупоцен џип, да има расне коње, да иде по ексклузивним ресторанима, да зимује и летује у елитнм одмаралиштима, наручује шампањце од неколико хиљада евра. Забележено је да је једном гостујући на телевизији на питање о џипу одговорио: „Је л’ треба да идем на магарцу по Србији“ , да би после изјавио да му је џип дао пријатељ Беба Поповић.

Фиделинка и Агропослови

Е сад, колико се пословима у фирми Агропослови бави Јовановић, а колико његова жена… Госпођа Јелена Јовановић је, наиме, у предузећу „Нова Фиделинка“ поново укључила млинове, пошто је претходно потписан уговор између стечајног управника те фирме и предузећа „Агропослови“. Та фирма, чији је оснивач у Лондону, нови је закупац „Фиделинке“. Јелена Јовановић је у фабрици са представницима локалне самоуправе Суботице и руководством предузећа свечано покренула производњу у млину, која је друга кћерка фабрика компаније „Фиделинка“, издата у закуп за 15.000 евра месечно.

Некада сам био Циганаин, а сада сам Ром...

Некада сам био Циганаин, а сада сам Ром…

У „Агропословима“ су раније одбацили гласине да је прави власник те фирме управо породица Јовановић. Супруга Чеде Јовановића, који је иначе крајем октобра прошле године одбио да јавно коментарише пословне потезе своје супруге, рекао да иза ње „стоји 120 јаких људи“, не наводећи њихова имена.

Београдска штампа је писала да је у октобру 2011. фирма „Агропослови“ узела у закуп три млина суботичке „Фиделинке“, која је у стечају, за око 15.000 евра месечно. Као закупац је потписана Јелена Јовановић, а у уговору стоји да јој се бренд – назив и лого поклањају за џабе!

Иако су државни функционери у обавези да пријаве имовину и приходе из свих извора, стварна дубина њиховог џепа за јавност је заправо тајна, јер Агенција за борбу против корупције нема обавезу да обелодани све податке из имовинске карте функционера.

Међутим, иако Јовановић тврди да је о његовом власништу упозната Агеницја за борбу против корупције, на сајту ове Агенције се то не може видети. У имовинској карти Јовановића наведени су само подаци о његовој посланичкој плати и власничком уделу у компанији СХСФ, али не и да је преко ње и већински власник „Агропослова“, нити колике приходе од пословања тих приватних компанија има.

Након горе поменуте емисије, у којој је Јовановић први пут проговорио нешто о свом бизнису, у новинама се појавила вест да Агенција за борбу против корупције проверава податке о повезаности Јовановића са „Агропословима“.

Јавност има право да зна

Јавност има право да зна чиме се функционери све баве, колико зарађују и одакле. У демократски уређеним државама, нема разлога да то буде тајна. То је тако у теорији. У пракси су подаци о имовини и приватном бизнису тајна. Штите се приватни интереси функционера, а не интерес јавности.

Све за паре.

Све за паре.

Немања Ненадић из организације „Транспарентност Србија“ зато каже да је неопходно мењати антикорупцијске законе.

„Није поента само у томе колики су износи прихода функционера из нејавних извора, већ закон пре свега треба мењати у смеру да буду јавни подаци који указују на интересну повезаност функционера са изворима тих приватних прихода. На основу тога бисмо видели да ли и чије интересе функционери штите у свом јавном раду“, изјавио је Ненадић.

Иначе, Српска напредна странка је раније у више наврата позивала Чедомира Јовановића да каже одакле му новац за приватизацију компаније „Фиделинка“. С тим у вези занимљив је и податак да је супруга лидера ЛДП, као директор фирме „Агропослови“, за непуне две године пословања узела шест хипотекарних кредита.

Ахилове пете Чедомира Јовановића

Иначе професор Јово Бакић је у поменутој емисији Утисак недеље очиглено био добро расположен да истера ствари са Чедомиром Јовановићем. Он је изгледа нашао Јовановићеве „Ахилове пете“ па је после критике о политичарима у бизнису, питао Јовановића и зашто је гласао за медијски закон, зашто је посећивао криминалце из земунског клана Шиптара и Кума у затвору и зашто је противправно истерао 40 посланика ДСС из Скупштине за време владавине ДОС-а.

За посету члановима земунског клана Јовановић је рекао да постоји судска пресуда да их није посећивао. Бакић је на то одговорио да је разговарао са чуварима затвора који су га уверавали да је Јовановић долазио у посету Шиптару. Јовановић је одговорио да је пресуда изречена, а да су у обзир узете изјаве затворских чувара и да је та прича неистинита.

Два дана након емисије у којој је Јовановић испрозиван као никад, Либерално демократска партија саопштила је да је суд казнио за клевету затворске стражаре који су тврдили да је Чедомир Јовановић посећивао вођу „земунског клана“ Душана Спасојевића.

Коментари (5)

 1. Zoran каже:

  Чеда Циганин, а и други његови пајтоси, то што раде радиће и даље, све док имају подршку издајничке корумпиране “власти”. Дошли смо до тога да нас јаше и “курта и мурта” – а целој тој агонији ,не види се крај. Неки режисер “притиска” народ, преко незасито-алавих тајкуна и тајкунчића, као што је Чеда, планирајући да изазове незадовољство гладног народа и унутрашње немире који ће кулминирати у грађански рат. Сва срања се дешавају због неког срања. А треба остати лукав и бистрог ума, и зајебати “режисера”. Треба чешће мењати власт, све док не дође она права – Српска.

 2. Zoran Miljkovic каже:

  Divno ime…Ceda…cedo(dete)mafijaskog rezima…sad je postalo lep primerak muzjaka prevaranta i lakrdijasa.kojem se raduju poslodavci a od kojeg zazire narod…

 3. Jovan каже:

  ceksjte ,ovo pasce ima i telohranitelje -voleo bih da ih upoznam …

 4. Београђанин каже:

  ПЛАЋЕНИК, КРИМИНАЛАЦ, НАРКОМАН И СЕКТАШ.

 5. Милан каже:

  Za ove Čedine mahinacije pročito sam u Tabloidu,ništame ne čudi u kakvoj zemlji živimo dobrosmo i živi.Samomi je žao što vas rasformiraše da vi ostadoste nebi ovako sigurno bilo.

Напиши коментар