Досије

Ко ће џелате извести на суд?

Пише: мајор Горан Митровић

У монтираном процесу вођеним пред Вишим судом у Београду 11 навијача је осуђено на максималне казне затвора, под оптужбом да су на Обилићевом венцу у Београду, након туче са француским навијачима, са висине од око шест метара бацили Бриса Татона, који је, после 12 дана, због нестручног лечења умро у Клиничком центру у Београду. Максималне казне обећао је француском амбасадору Борис Тадић, а потрудио се да се то и реализује Драган Ђилас. Да је Татон остао жив, председник не би могао да одржи обећање да ће жртвовати 11 живота младих Срба. Докази данас потврђују да је процес навијачима монтиран, да је криминалистичка полиција Београда, по налогу директора Милорада Вељовића, и уз сагласност вишег јавног тужиоца Томислава Килибарде, прикрила кључне доказе и омогућила судовима и тужилаштву да осуди 14 навијача за оно што нису учинили. Они и даље чаме у затвору, име Србије је окаљано, родитељи трагично преминулог Татона траже и одштету од 300 хиљада евра. Власт Бориса Тадића и Драгана Ђиласа била је спремна да Србију баци у блато, само да себе покажу „европским типовима“. Ко ће њих извести на суд.

Када је припадник Жандармерије, Одреда у Краљеву, убио двоје грађана у Јагодини, огласио се директор српске полиције, по ко зна који пут, одлуком да смени команданта Жандармерије Братислава Дикића, због „командне одговорности“. Пре тога је, због лошег стања у овом одреду, комадант тражио од директора да смени команданта Одреда, али се Вељовић правио луд. Одавно се зна да је директор српске полиције упетљан у најтеже врсте криминала. Редови које исписујемо тешко га оптужују. И то за најтежу врсту кривичног дела, по личној, а не командној одговорности.

Ових дана пред истражним судијом Вишег суда у Београду, а по налогу из решења Апелационог суда у Београду, саслушано је двоје сведока, који су били очевици пада француског навијача Бриса Татона, на Обилићевом венцу. Навијачи Партизана су тог дана дотрчали на Обилићев Венац, након што им је јављено да се покојни Брис пење на сто и раширених руку имитира француске авионе „Мираже“ који су бомбардовали Србију. Када су га појурили, Татон се показао добрим шпринтером. Под слоганом: „беж’те ноге, посраћу вас“, Брис је измакао потери, и погрешно процењујући, не познајући терен, одмах код гараже скочио је преко жардињера и пао у провалију од најмање шест метара.

Било је то 17. септембра 2009. године. Једна пролазница, која је видела Татонов пад, истог момента је позвала мобилним телефоном хитну помоћ. И чувар паркинга, пензионисани ватрогасац, дотрчао је да помогне Татону.

Истог дана, обоје су дали исказ полицијским службеницима Управе криминалистичке полиције. Добили су и копију службене белешке, са потписом овлашћеног лица. Од Службе хитне помоћи добијен је и снимак позива упућен служби хитне помоћи. По налогу директора полиције Милорада Вељовића и вишег јавног тужиоца Томислава Килибарде, полиција је изузела ове две изјаве очевидаца. И кренула у монтирање процеса. Уз пуну подршку судија које су донеле и пресуде.

Виши суд у Београду је пресудом 25. јануара осудио 14 навијача Партизана на укупно 240 година затвора због „тешког убиства“ навијача Тулуза, БрисаТатона, на Обилићевом венцу у Београду 2009. године, непосредно пред почетак фудбалске утакмице Партизан-Тулуз. Већем првостепеног суда председавала је судија Мирјана Илић, која је и донела скандалозну пресуду којом су већина навијача осуђени на казне од по тридесет година затвора!

У првостепеној пресуди суд је, наводно, утврдио да су осуђени као саизвршиоци починили кривично дело тешко убиство, јер су 17. септембра у Београду, на Обилићевом венцу, у стању урачунљивости, свесни свог дела и његове противправности, при безобзирном насилничком понашању, убили Татона. Апелациони суд у Београду преиначио је у октобру прошле године првостепену пресуду и смањи навијачима казне на укупно 120 година затвора. Ниједан сведок није видео да је Брис Татон бачен преко жардињере. Ниједан француски навијач није пред судом потврдио да је видео Татоново бацање! Два сведока, очевица, саслушана истог дана, након тог несрећног догађаја, на јасан и логичан начин описала су догађај, у којем није било физичког контакта између навијача и Француза!

Верујем да ће сада бити тешко прикрити да је процес навијачима Партизана био бестидно монтиран. Улога вишег тужиоца Килибарде и директора полиције Вељовића мора се, без одлагања утврдити. Да ли су наредили уклањање доказа, а самим тим и кренули у монтирање процеса, или је то урађено мимо њиховог знања. Теоретски и та могућност постоји, али истрага треба да утврди ко је оперативцима који су водили случај наредио да уклоне трагове. И још теже питање тражи одговор. Да ли је Брис Татон, који је умро 12 дана у Клиничком цензуру Србије, заправо убијен, да би процес могао да буде спектакуларан? Позивамо посланике Народне скупштине Србије да затраже формирање анкетног одбора, који ће, независно од понављања поступка, утврдити одговорност оних који су одговорни за процес који је нанео штету Србији.

Напиши коментар