Регион

ИСЛАМИЗАЦИЈА БИХ: Муслимански екстремисти Србе застрашују па преводе у ислам!

Притисци и позиви преосталом малом броју Срба у Зеничко-добојском конатону да пређу у ислам дају резултате, па промена вере Саше Жунића у Зеници у петак, није и неће бити усамљен случај, наводи Џевад Галијашевић, члан Експертског тима југоисточне Европе за борбу против тероризма и организованог криминала

У Зеничко-добојском кантону врше се стални притисци на преостале Србе да пређу у ислам.

„Притисци и позиви преосталом малом броју Срба у Зеничко-добојском кантону да пређу у ислам дају резултате, па промена вере Саше Жунића у Зеници у петак, није и неће бити усамљен случај“, каже за Џевад Галијашевић, члан Експертског тима југоисточне Европе за борбу против тероризма и организованог криминала.

„Наш суграђанин Саша Жунић, Србин, пронашао је свој живот у исламу и изразио жељу да јавно обзнани своју одлуку. Данас смо успели и богатији смо за још једног припадника ислама, ово није само честитка Саши него је ово честитка и свим муслиманима, а поготову оним момцима који су радили са Сашом како би му указали на истину“, пише исламски портал.

Главни промотер тих активности је организација „Пут у рај“, настала од раније расформиране „Интерактиве“, која се реорганизовала у удружење, пошто су је Американци ставили на листу терористичких организација.

Председник удружење „Пут у рај“ Данијел Карабеговић тврдио је да није реч „о наговарању преласка хришћана, већ да они само промовишу исламску веру“. Поред њих, каже Џевад Галијашевић, делују и неке прикривене НВО – „SUNNI Legion“ и ИХХ.

За све учесталију појаву преобраћења вере у ФБиХ каже да „активности радикалних исламских организација прати и медијска кампања, дозирана дезинформацијама“.

Позиве на јавне трибине добијали су и православни и католички свештеници у Маглају, Далибор Ђекић и жупник Јаков Филиповић, па су реаговали и СПЦ и католички врх.

Без обзира на позадину, јавно публиковање промене вере у ФБиХ, додатно је забринуло малобројне Србе у БиХ, посебно у Зеничко-добојском кантону.

„Молимо вас да нам помогнете да се иселимо, јер смо забринути за своје породице због муслиманских екстремиста који постају све агресивнији. На перфидан начин позивају нас на трибине, деле летке и на друге начине застрашују својим порукама“, пише у писму из Маглаја.

Један од потписника писма, Вјекослав Лазић, после притисака којима је био изложен, напустио је стан у центру Маглаја и живи као подстанар у Добоју. Иако су били трећина предратних становника, Срби повратници у маглајску општину под сталним су притиском.

„Стан ми је без стакала на прозорима, бојлера и каде, али десет година нисам добио донацију“, каже  Вјекослав Лазић.

Од повратка у Маглај говорили су му да је „агресор, зликовац, србочетник, ратни злочинац“. У Центру за социјални рад директорка Фатима Чичеклић му је рекла „да Срби као нација у БиХ не постоје, већ да је он Босанац православац и да они који живе у Србији нису Срби већ Србијанци“.

Коментари (6)

 1. Корнелиjе Кодреану каже:

  Османе врати се вери прадедовскоj. Попни се на таван и скини икону коjу криjеш.

 2. Osman B. каже:

  Isus je bio musliman i najavio je dolazak Muhammeda,ta rekao za onoga ko ga ne prihvati da je stradao,a vi se bunite sto je neko dosao pameti i prihvatio jedinu ispravnu vjeru!!!

  1. ЈЕДИНИЦА каже:

   Лепо си нас насмејао!

  2. bdorotej каже:

   Да ниси ти мало залутао.Дошло дете на екскурзију…

 3. Boris D. каже:

  Svaka čast ovom portalu i Dževadu Galijaševiću.
  Nije lako u konzervativnoj, vjerski fanatičnoj sredini, kojasebe ne razumije izvan islamskog identiteta, skretati pažnju na gluposti i fašizam. Agresivna Islamizacija i stalna mržnja, samo otežavaju saradnju i pomirenja naših naroda. Srdačan pozdrav – Sloboda za Legiju

 4. Корнелиjе Кодреану каже:

  Прво треба завршити са новокомпонованим потурицама, па онда са осталим балиjама. Без истраге потурица нама нема спаса.

Напиши коментар