Свет

НСА прислушкивала и грађане Србије

Заступник странке Зелених у аустријском парламенту Петер Пилц тврди да су у оквиру тајне операције „Еиконал“ Америчке обавештајне агенције НСА проверавани и разговори из Словеније, Хрватске, Србије и Босне и Херцеговине.

NSA

Пилц наводи да је НСА уз помоћ немачке обавештајне службе БНД и телеоператера „Дојче телеком“, од 2005. до 2008. тестирала акцију прислушкивања телефонских разговора у оквиру тајне операције „Еиконал“ и да су проверавани и разговори вођени из Словеније, Хрватске, Србије и БиХ.

Циљ операције био је анализирање и филтрирање садржаја телефонских разговора цивилног становништва због опасности од тероризма, објаснио је Пилц у емисији словеначке телевизијске станице ПОП-ТВ и показао и тзв. „жуту листу“ до које је дошао својим каналима, а наводни је доказ да су прислушкивани и обични грађани.

На „жуту листу“ — списак који је 2005. године саставила НСА — било је стављено 256 телефонских линија предвиђених за прислушкивање.

Пилц је додао да су се, између осталих, пратиле и три телефонске линије из Словеније према иностранству, али и међународни телефонски позиви из Хрватске, Србије и БиХ.

Аутори емисије на словеначкој телевизији тврде да ће „жута листа“ подићи много прашине у региону, па и у Хрватској где су у операцији „Еиконал“ праћене четири међународне телефонске линије — из Загреба до Ротердама, Стокхолма, Кисте (Шведска) и Брисела.

Американцима су за прислушкивање незанимљиве у Европи биле једино Естонија, Литванија и Малта, тврди Пилц и наводи да су сви разговори праћени у Европи анализирани и филтрирани ради тражења обавештајних података, тражењем карактеристичних речи пупут „тероризам“, „бомба“…

Наводно су америчким обавештајцима били интересантни и лични подаци неких људи, њихови телефонски, банковни и порески бројеви. Американце је, према речима аустријског заступника Зелених, занимало да установе колико података о цивилном становништву у операцији могу обухватити и шта се из тих података дâ закључити о потенцијалним терористичким претњама.

Телефонски разговори су, уз помоћ Немаца, преусмеравани у Франкфурт, где су копирани, потом слати у Пулах, где је седиште БНД, да би на крају завршавали у Ајблингу, где су људи из америчке агенције све позиве анализирали, тврде аутори емисије.

У Телекому Словеније су у свом коментару навели да им операција о којој је говорио Пилц није позната, али да својим клијентима ни иначе не могу да гарантују тајност разговора у међународном саобраћају. Један бивши припадник словеначке обавештајне заједнице, из времена кад се операција „Еиконал“ одвијала, рекао је да за њу никада није чуо, али да га открића о прислушкивању нису изненадила.

 

Спутњик

Напиши коментар