Досије

Харадинај возио Србе на клање!

Сведоци тврде да су Рамуш и Даут Харадинај повезани са илегалном трговином органима. У извештају из преписке истражитеља у Хагу очевици у организаторе сврстали и Ељшанија

Окрвавио руке српском крвљу: убица Рамуш Харадинај
Окрвавио руке српском крвљу: убица Рамуш Харадинај

Из сведочења Шиптара, која се налазе у преписци вођеној 2003. године између неколико званичника Међународног суда у Хагу, може се закључити да су најпознатија браћа с Косова и њихови компањони знали шта се дешава на тој територији.

– На Косову се ништа што је у вези с дрогом, проституцијом, шверцом цигарета и оружја не може урадити без кланова из Пећи и Призрена – почиње своје сведочење Шиптар, који каже да је неколико пута директно комуницирао с браћом Харадинај.

– Даут Харадинај и Наим Маљоку су главни за Пећ, Ђаковицу и југ до Јуника. Маљоку је веома моћан и скоро равноправан партнер Рамушу Харадинају. У Призрену, Сувој Реци, Ораховцу, Урошевцу и делу општине Малишево била је друга група. Аутономна, али под утицајем браће Харадинај. Обласни лидери били су Ислам Кастрати, Шићири Ђељај и Џавид Ељшани – описује сведок и наставља:

– Даут Харадинај је био главни за базе ОВК у области Тропоје од 1998. Браћа су тражила од локалних команданата ОВК да се уздрже од даље освете. С друге стране, организовали су киднаповања преосталих Срба у областима под својом контролом и њихову депортацију у северну Албанију. Наставили су са егзекуцијама као одмаздом, али су их боље контролисали – навео је овај сведок.

Он је у вези с трговином органима поменуо и име Алије Љуљајија из Елбасана:

– Он је био у истим „пословним активностима“ и имао је добре контакте у Турској и неким другим земљама. Доносио је новац од органа њима.

На питање ко су они били, рекао је: „Џавид Ељшани и неколико других.“

Џавид Ељшани нема душу

– Ељшани нема душу. Био је активан у хватању живих Срба, пуно је уживао мучећи их. Прво убиство починио је кад је био веома млад. Убијао је и Шиптаре који су осумњичени за сарадњу са Србима. Чак је убио два блиска сарадника јер су га преварили за малу количину наркотика, вредну само 2.000 долара – описује сведок и додаје да је Џавид с Даутом Харадинајем био у веома добрим односима.

Хранили Србе, па им вадили органе!

Сведочења осморице Шиптара који су били задужени за транспорт Срба до Албаније, где су им вађени органи, пуна су језивих детаља од којих се леди крв у жилама. Ова сведочења која су завршила у УН, део су извештаја који је Ејмон Смит, шеф мисије Међународног суда у Хагу за Скопље и Приштину, 2003. године послао Патрику Лопезу Терезу, шефу истраге овог суда.

Обогатили се

– Првој двојици заробљених Срба само су извађени бубрези, а онда су убијени. После су се уходали, па су зарађивали и до 45.000 долара по особи. Највећа испорука је била кад су “одрадили” пет Срба заједно, а онда право на аеродром. Узели су право богатство, јер су друге испоруке биле обично од два или три Србина – испричао је један од сведока.

Друго је још мучније.
– Многи Срби су одведени високо у планине, да би им се крвна слика побољшала. Давана им је добра храна. Имали су напоран рад на фармама, секли су дрва. Кад би стигла наредба, одводили су их до Буреља, где их је чекала операција. Након тога бацали би их, тачније, оно што је остало од њих, на приватне ранчеве источно од градића Фуше Крује – сведочи један од Шиптара, па наставља:

Трећи човек

– То јутро је у Тусус дошао “трећи човек” и покупио млађе Србе који су добро изгледали. Претходно им је донет доручак. Изненадио сам се што је храна за затворенике тако обилна.

Извесни Махмут је рекао да каснимо, да би требало да се држимо договора и да ће авион чекати. Возили смо се до ранча у близини Фуше Крује.

Наставак је још језивији:
– Србе су затворили у кућу која је ужасно смрдела, док су на зидовима били исписани стихови из Курана. Кад смо се враћали, “трећи човек” нас је упозорио да држимо језик за зубима. Рекао је: “Рат и хаотични вакум након њега савршена су ситуација за посао. Већ смо добили много наруџбина, а Махмут је од велике помоћи. Не свиђају ми се они, али добро плаћају” – испричао је сведок и додао да му је, на питање ко су они, “трећи човек” одговорио:

– Клијенти!

Већина органа ишла у Дамаск у Сирији

Сведок је рекао да је од 19. августа 1999. с још једним возачем и “трећим човеком” кренуо до Ландовица, а онда до Тиране, где су се зауставили поред реке Дрини и Бардхе.

– Преузели смо из шатора 10 до 12 Срба и убацили их у црвенкасти камион “волво”. Између Тиране и Ландовица узели смо још шест или седам Срба. “Трећи човек” је објаснио да ће бити лакше ако их све одједном пребацимо у Албанију, јер све постаје осетљивије, па не би волео да се коцка ако буде проблема с Кфором и другим фракцијама ОВК – описује овај сведок и додаје да су од ове групе Срба четворицу одвезли до куће у Бурељу, чија је унутрашњост личила на малу клинику.

– Трећи човек ми је рекао да већина органа иде на Блиски Исток, посебно у Дамаск. Онај у Сирији – објаснио је тај сведок.

Коментари (7)

 1. Марко Перовић каже:

  Ја се питам драга браћо??? Ми Срби који смо на раду у Аустрији,давали смо много добровољног новца за помоћ наше војске за време тог крвавог рата.Поставља се питање где је отишо сав тај новац и добровољно дотирање одела и да не причам још шта је све дато од нас који смо у туђини.
  Мислим да су Шиптари били сложнији,па су зато и успели оно што су хтели,док је код нас Србе неслога и лоповлук и дан данас на првом месту.Наши политичари продају сада нашу Лепу Србију и србки народ унутар земње ствара робове странцима.Зар то требамо звати Србску власт?
  Јединица црвених беретка је велика жртва а највише је допринела за наш народ,док су је колокаши растурили јер ако би она постојале не би могли радити корумпирано!!

 2. Данко Б. Марин каже:

  Ћуте београдске НВО које све знају – слатке им патре од заједничке зараде!

 3. Јаков каже:

  Мислим да је очигледно да шитари нису сами били ј овој грозоти. Питање је ко и зашто их Београд штити?

 4. Dragan - VUK - Mitrovic каже:

  SAMO SE PITAM, KOLIKO DUGO CE TRAJATI, DA I TA TEMA i TA TRAGEDIJA ZALUTA U ZABORAV??????
  KAKO OVE GNJIDE VUCICa NIJE SRAMOTA da im jos teretorije SRBIJE PREDAJE……
  ALOOOOOO BRE SRBIJOOOOOOOOOOOO……. 5 minuta je do 12…..
  ALOOO SRBIJO…….PROBUDI SEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE

 5. Dusan Rmus каже:

  DALI VELEIZDAJNIK VUCIC TRAZI I OVO DA SE ZABORAVI, KAO JASENOVAC ILI RUSENJE SPOMENIKA MALE MILICE RAKI…VOCKO NA VESALA

 6. miki каже:

  sto bi ga fatali kad srbija pregovara sa njima a nece da proglasi okoprano je kosovo i metohija malo prpaaaa

 7. emo каже:

  Ova bruka mora se dovesti pravdi, ako svedoci postoje sta se ceka. sigurno da prvo umru zlikovci pa da se presuda donese. Bruka.

Напиши коментар