Србија

Гром ударио у споменик убицама Срба

Три дана пре доласка председника Србије и Мађарске у Чуруг, гром ударио у обележје Мађарима. Неки тврде да споменик није требало ни подизати, јер су ту сахрањене убице Срба

У ноћи између суботе и недеље, у олуји која је протутњала тим делом јужне Бачке, гром је ударио у споменик Мађарима убијеним с краја 1944. и с почетка 1945. Њега су два дана касније, у среду, открили председник Србије Томислав Николић и његов мађарски колега Јанош Адер, означивши тако „историјско српско-мађарско помирење“.

– Оштећење, на срећу, није било велико, откинуто је само неколико декоративних гранитних плоча, налепљених на армирану бетонску конструкцију – прича поред споменика Милан Радомир, председник Меморијалног друштва „Рација 1942“ и један од иницијатора помирења у Чуругу.

Оштећење није, али узбуђење јесте, јер се сумњало да је споменик можда намерно оштећен. Место је било блокирано, па ни он сам није одмах могао да приђе, а извршен је детаљан увиђај.

– По нагорелој и искривљеној арматурној жици на левом горњем углу која је, очигледно, остала да штрчи и привукла елактрицитет, било је јасно да је реч о удару грома – каже Радомир. – У недељу по подне су, истина по ранијем плану, дошла и делегација из кабинета председника Николића, као и забринути мађарски амбасадор Оскар Никовиц, и сами се уверили о чему је реч.

Коментари (1)

  1. zoran каже:

    Stalo se prica o nekom Pomirenju i oprastanju ZLOCINCIMA, …, a nikako da dodje POKAJANJE od zlocinca!?

Напиши коментар