Србија

Милунка Савић добила споменик у Инђији

Откривањем споменика Милунки Савић, Инђија је обележила дан рођења српске ратне хероине и учинила корак ка томе да њено име и подвизи буду сачувани од заборава.

Иако праћена изненадним пљусковима свечаност приређена у част рођења Милунке Савић протекла је уз присуство великог броја грађана и представника власти.

Жена која је учествовала и у Балканским ратовима и у Првом светском рату с разлогом је добила многа највећа одликовања, а познато је и да су је ратни другови назавали ‘српском Јованком Орлеанком’. У жељи да учествује у рату, одевена као мушкарац борила се раме уз раме с другим војницима.

Храбра ратница, Милунка, својевремено је изазивала дивљење како савезника тако и противника, а данас заслужује да њено име остане заувек упамћено. Осим споменика у Јошаничкој Бањи, захваљујући инђијској Општини Милункин споменик од јуче краси и Инђију.

Речима Милунке Савић у којима говори о својим вештинама и младалачкој снази, украшен је постамент споменика који ће својом уметничком лепотом красити Инђију, и чувати причу о неустрашивој српској ратници.

РТВ

Напиши коментар