Република Српска

Споменик свим мајкама које су изгубиле синове (ВИДЕО)

У Бијељини је почела изградња споменика свим мајкама које су изгубиле синове од Косовске битке до посљедњег рата.

Споменик свим мајкама које су изгубиле синове / Фото: РТРС

Јединствени споменик биће постављен поред Саборног храма у бијељинском насељу Лединци. Пројекат Удружења породица несталих бораца и цивила Семберије и Мајевице, помогли су за сада – НСРС, Град Бијељина, општина Угљевик, српски члан Предсједништва БиХ и неке приватне фирме.

Дугогодишња идеја Смиље Митровић, мајке несталог војника ВРС, коначно је почела да се реализује. Споменик има одређену врсту симболике, приказује мајку која држи дијете у наручју.

– Камен је стигао из Македоније, направили смо и постоље, остала нам је скулптура и постављање – рекла је Смиља Митровић.

Скулптуру ради академски вајар Рајко Блажић, професор на Боголосвском факултету у Београду. Он је појаснио да је ријеч о мајци мученици, паћеници, која о свом потомству брине 24 сата.

Нажалост, Удружење је успјело прикупити тек половину средстава потребних за коначну изградњу споменика.

Из Удружења породица несталих бораца и цивила Бијељине се захваљују свима онима који су им до сада помогли, те се надају да ће се одазвати и остали којима су се обратили како би завршили споменик.

Планирано је да споменик свим мајкама које су изгубиле синове у претходним ратовима, буде постављен поред Саборног храма у Бијељини на празник Материце крајем децембра.

 

РТРС

Коментари (1)

  1. sekira каже:

    pade milos,cudo vitezovah zertvom na tron bica svijetskoga….ova misca jednijem udarom prestol srusi a tartar uzdrma…..pade milos cudo vitezovah zertvom na tron bica svijetskoga….njegos….u slavu svim palim borcima…..neka nas junastvo i miris kosocskih bozura,prati ,uci,i venama junackim tece…..mi smo bre obilici,tepici sindjelici,,,,dalje ruke od srpstva srbije srpske….srpstvo je vecno dok su joj deca verna…nisi ti,bakire,otac ti alija,incko itd,prvi grade sa vehabijama nosili,niti se u vazduh za barjak dizali,,,ima jos krvi tepica sindjelica,,,,vodu gaze al”dolaze….obilicevi zavetnici

Напиши коментар