Србија

Данас обележавање 73 године од Новосадске рације

Град Нови Сад данас ће заједно са Епархијом бачком и Јеврејском општином обележити 73 године од Новосадске рације, злогласне акције мађарских окупационих снага у Другом светском рату, у којој је побијено и под лед Дунава бачено неколико хиљада људи, углавном Срба, Јевреја и Рома.

novosadska racija

Централном комеморативном скупу на Кеју жртава рације присуствоваће и министар правде Србије Никола Селаковић, који ће у име Владе Србије положити венац крај споменика “Породица”.

Венце ће крај споменика жртвама Новосадске рације положити и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, представници Скупштине АП Војводине, Јеврејске општине Нови Сад, Савеза јеврејских општина Србије и Матице ромске, као и представници амбасада Израела и Мађарске.

Централни програм почеће у подне обраћањем Вучевића, а потом ће врховни рабин Србије Исак Асиел одржати комеморативни обред Јеврејске заједнице, док ће помен жртвама у име Српске православне цркве служити Његово преосвештенство епископ бачки Иринеј, уз саслужење новосадског свештенства.

Молитвени помен и полагање цвећа крај спомен обележја жртвама Новосадске рације биће поподне одржано и на плажи Штранд на Дунаву, на месту где су Новосађани, убијени током тродневне рације у јануару 1942. године, бацани под лед Дунава.

“Новосадска рација” је војна акција мађарске окупаторске војске изведена у Новом Саду у којој је према различитим историјским подацима побијено од 3.000 до 5.000 људи, чија је једина кривица била што нису Мађари.

 

Срна

Напиши коментар