Филм

Филм о Милици, једином српском детету у Призрену

Дугометражни документарни филм „Милица“ прича о свакодневици осмогодишње Милице Ђорђевић, јединог српског детета у Призрену и упозорава на поенту – када ускоро завршити четврти разред како ће наставити школовање, истакли су аутори филма приликом промоције у Београду.

milica-adem

Циљ аутора, како кажу, није да тим филмом освајају награде и признања, већ да цео свет види једну причу о животу преосталих Срба у Призрену.

milica-prizren„Милица је филм о нашој савести“, указао је сценариста и режисер Драган Елчић на конференцији за новинаре и додао да су му управо медији скренули пажњу на животну причу те девојчице.

Требало му је, нагласио је, две године да скупи храброст да се ухвати у коштац са том причом.

„Надам се да овај филм неће остати само српска прича, већ да ће прећи границе“, подвукао је Елчић и нагласио да је упозоравајућа поента филма што ће Милица ускоро завршити четврти разред и што се онда поставља питање како да настави школовање.

Елчић, који је професор и шеф катедре за тв режију Академије уметности у Београду, подсетио је да је Милица до сада могла да се школује захваљујући епархији рашко-призренској, која је обезбедила наставника и просторије.

milica-u-skoli„Данас, у 21. веку, она живи без права на слободу, дечју игру. Сваки дан устаје у нади да ће се пробудити у окружењу са другарима. Међутим, стварност је другачија. Једног дана ће се упитати – зашто, а како ми, одрасли, да јој одговоримо на то питање“, истакао је он.

Главни организатор Јелена Петковић рекла је да је филм направљен са жељом да документује стварност каква јесте, а да му је циљ да укаже и на проблем са којим ће се мала Милица ускоро суочити.

Она је подсетила да ће Милица ускоро поћи у пети разред и да ће јој бити потребне неке нове ствари, али и нови наставници.

milica-djordjevic-prizrenПрема њеним речима, медији су доста допринели да се сазна о Милици Ђорђевић и помогли да се њен проблем види, а циљ тог документарца је да отвори причу тамо где су медији ставили тачку и из перспективе Срба који живе у Призрену покаже како изгледа свакодневица.

„Ради се о причи једног детета у 21. веку у Европи, детету које нема право на слободу и дечију игру“, истакла је Петковић и додала да ће Београђани имати по први пут могућност да виде лица и других Срба који живе у Призрену, који говоре из своје перспективе о садашњости и окружењу.

Продуцент Јован Марковић изразио је задовољство што је „Филм и тон“ имао прилику да сними филм о великој животној причи.

Леонтина Вукомановић из Дечијег центра за културу у Београду рекла је да ће премијера бити одржана 20. фебруара у тој установи.

„Прича мале Милице показује колико многи од нас нису свесни шта је слобода када је неком ускраћена“, поручила је Вукомановић.

 

Танјуг

Напиши коментар