Регион

Етничко чишћење Срба из средње Босне

Иако још нису озваничени резултати прошлогодишњег пописа, извесно је да су Срби готово потпуно етнички очишћени из средње Босне

srednja-bosna

ДОБОЈ – Иако још нису озваничени резултати прошлогодишњег пописа, извесно је да су Срби готово потпуно етнички очишћени из средње Босне.

У општини Зеница их је једва 1.000, односно мање од једног постотка, а до избијања ратног сукоба у БиХ било их је више од 22.000.

Свештеник у зеничкој парохији Бојан Глишић прецизира да на подручју општине тренутно живи свега 320 породица, а тврди да је до рата у овој општини било више од 30.000 Срба. Подацима са званичног пописа он је придодао и највећи број од 15.000 становника овог радничког града, који су се на попису 1991. године изјаснили као Југословени.

И свештеник надлежан за општине Какањ, Високо и Бусовача, јереј Марко Малеш, износи прецизне податке о тренутном броју домаћинстава православаца, на основу којих се види да су као последица ратних дешавања Срби готово у потпуности отерани са својих огњишта из ФБиХ или су из социјалних разлога морали напустити у потрази за бољим животом.

– У ове три општине живе православци у укупно 223 дома. Већина насеља у којима су живели до рата у БиХ су у потпуности девастирана, а капеле, па и гробља потпуно разрушени – износи за наш лист податке јереј Малеш.

Према предратном попису, до избијања ратног сукоба у БиХ у Какњу је било 4.929, Високом 7.471 и Бусовачи 623 Србина.

Напиши коментар