Србија

ЕПС потврдио: За шиптаре на југу Србије бесплатна струја

У општинама Бујановац, Прешево и Медвеђа рачуне узима трећина од 20.400 власника струјомера, али потрошену електричну енергију плаћа само 1.700 породица

Ништа у Србији није тако јефтино, може се рећи такорећи џабе, као струја у општинама Бујановац, Прешево и Медвеђа. Сви потрошачи имају електричну енергију, а малтене нико је не плаћа.

На сваком кораку могу се видети необезбеђени ормарићи са струјомерима, бројила без пломби, врло често огољене жице под пуним напоном, каблови између водова на бандерама и породичних кућа, „дивљи“ и нестручно урађени директни прикључци, метални ормари на стубовима без вратанца и кључа. То је слика електричне мреже у овим општинама која говори само једно – струја се масовно краде и за то нико не одговара.

– Годинама, можда и деценијама се зна да се на овом подручју губици мере милионима евра. И није се говорило о томе. Али, више неће бити ћутања и затварања очију пред огромним проблемом. Тачно се зна да су губици српске електропривреде на подручју ове три локалне заједнице чак 65 одсто, односно толики је проценат украдене од укупно испоручене и потрошене струје. Ту, међутим није крај јавашлуку који влада на југу Србије. Подаци који говоре о оној трећини количине струје за коју би се можда могло закључити да се регуларно користи су такође катастрофални. Наиме, електродистрибутивне организације у овом делу Србије успевале су да фактуришу потрошачима само 35 одсто утрошене струје. Али, ни то није могло да се наплати јер само минимални број потрошача схвата да је то обавеза и да се плаћање утрошене струје, као свуда у свету па и већем делу Србије, подразумева – каже Игор Новаковић, генерални директор ПД „Југоисток“.

На подручју Пчињског округа, чије је седиште у Врању, речено нам је, живи око 255.000 становника. У општинама Бујановац и Прешево око 65.000 становника, а у Медвеђи, која је у Јабланичком округу је нешто више од десет хиљада житеља.

– У Медвеђи, Прешеву и Бујановцу рачуне је током претходне године од укупно регистрованих 20.400 струјомера преузимало свако треће домаћинство, или око седам хиљада регистрованих потрошача. Али, од тог броја утрошену електричну енергију плаћао је тек сваки четврти, односно само 1.700 власника струјомера. То је тек 8,5 одсто укупног броја потрошача. Нико од осталих не измирује своје обавезе – истиче Новаковић.

Уз дилему да ли држава Србије уопште функционише на овом подручју, потражили смо одговор да ли се нешто чини да се овај велики проблем реши. Једино смо сазнали да је после утврђивања незаконитог коришћења електричне енергије – крађа струје и илегалних прикључака, у првих десет месеци претходне године поднето 1.520 кривичних пријава. Судови су решили 119…

Приликом обиласка три општине на југу Србије руководиоци „Југоистока“ боравили су и у Великом Трновцу, најпознатијем селу на Балкану по кријумчарењу и дистрибуцији хероина и других дрога у европске земље и свет. Ситуација је била као и у свим другим местима и селима са већинским албанским становништвом – ни из једног димњака на кућама се не вије дим иако је температура била „у минусу“. Сви се греју на струју која се уредно испоручује и не искључује онима који је не плаћају.

Коментари (1)

 1. sasa каже:

  Pa naravno mi sirotinja treba da im pla’amo račune, a ako neplatomo onda rade makaze. Kakav bezobrazluk i lopovluk, ako smo svi kod EPS isti onda neka budemo isti, a ne mi njima besplatnu struju a oni repubku i slave teroristre. Što to ne urade u evropi ili MAMI SAD p da vidimo.
  Zato su nam januarski računi enormono velilki. Mihalovićka SRAM TE BILO, ako imaš obraza i neko dostojanstvo.

 2. Среле каже:

  … А српске будалетине нека и даље најредовније плаћају и све оно што арнаути потроше и цигани покраду. Ионако је некадашња Србија поодавно постала Srbistan – шиптарска и циганска расистичка (квази)држава у којој су арнаути, цигани и потурице изнад сваког закона који важи за све остале.

 3. aleksandar каже:

  Ljudi misle da su u titovo doba i da netrebaju da placaju nista od komunalija,struje,telfona i sveostalo kao sto je bilo na KIM-u za vreme SFRJ.Niko nista nije placao a Srbija je placala sve te troskove.Pardon svi mi iz kakocete uze i sire Srbije.Mislim da je doslo vreme da ta gospoda bez obzira na pretnje teroristicke ili mitinge da se mora platiti sve.S obzirom da polovina njihje u inostrastvu.Pa nema opravdanja da se nalze razlozi.I prema njima treba veoma veoma ostra politika.Nema tu nacxinalne baze i sveostalo sto je izmsljeno inasta se vade svi redom u Srbiji.Vec konkretno ipo zakonu.Ako vazi za mene u Beogradu ima da vazi i za njihtamo dole i nema tu nikave razlike.Jer po zakonu smo svi isti,ali toizgleda nije tako.Pa onometamo je sve dopusteno ameni ovde se sece i sve osatle mere represije.I to opet rade Srbinu.Pa doklece biti tako.

  1. bdorotej каже:

   Apsolutno tacno.Sto bi mi finansirali i kreditirali shiptare – i onako im se ne svidja gde zive.Prava su sva prigrabili,a obaveze ni jedne,e pa nece moci shiptarcici.Najsrecniji bi bio kad bi se preselili u albaniju,a da sa sobom povedu i madjupe/shiptarske cigane koji su masovno naselili Beograd i njegovu okolinu posle bombardovanja 1999.Vlast mora nesto da uradi po ovom pitanju ili da niko neplaca struju-pa sto smo mi ludi,a ovi shiptari pametni.Nek plate njihovi mentori-ameri,svabe i hrvati…

  2. zuki каже:

   šta to nije plaćano u “Titovo vreme” ??????????

   1. bdorotej каже:

    Зулфикаре,зијаде или како већ се зовеш… врло добро се зна шта није плаћено у титово време.Зна се и које добијао станове шаком и капом ( за дессеторо и више деце и коме је тито био кум-па смо имали разне мађупе и шиптаре са српским именима-које су вероватно променили).Колико је пара ишло доле( на југ Србије),ко није плаћао ништа,где поштари,милиција и остали тадашњи “државни” органи нису смели да привире.Немамо сви амнезију…

 4. Pera Detlić каже:

  U suštini ja moram na vreme da plaćam struju uz pretnju isključenja da bi postigli mir i prosperitet na jugu?Pa kada možete meni da sečete struju za dug od 20 dinara možete i alb. crvima za dugove od po nekoliko miliona MAJMUNI SRPSKI!!MRŠ!!

 5. borac каже:

  Ista situacija je i kod nas..u makedoniji… trose struju cak i u stalama kod zivotinja,a niko je neplaca…stalno slusamo na TV-u, (na drzavnoj i placenickim televizijama), kako se stalno povecava procenat redovnih pretplatnika u tim regionima ( selima) gde zive siptari….
  To je malo smesno za nas..jer..stalno podizu cenu struje..baz zbog tih gubitaka, zbog neplacanja siptara…
  Ali, zato mi placamo i za njih !!!

 6. mikasa каже:

  Javljam se iz bujanovca…tacno je sto se gore navodi u tekstu…ali doticni novinar,tj ovaj list koji ima pricu za neplatise elektricne energije ocigledno da nije dobro upoznat sa cinjenicom dq gradjani velikog trnovca ne izmiruju svoje obaveze tj vecina njih….ima onih koji redovno placaju svoje racune za struju….tj postoji sumnja da se krade steja u pomenutom mestu….eto cisto da znate da je novinar predpostavljam permutovao ili nije bio dovljno precizan….znaci u pitanju je naselje veliki trnovac….

 7. Neša каже:

  Samo jedna ispravka Bujanovac, Preševo i Medveđa nisu na jugu Srbije nego na jugu centralne Srbije. Ne odričite se Srbije južnije od ovih opština odnosno Kosova i Metohije.

 8. goksi каже:

  Pa, gospodo, iz distribucije, iskljucite im trafostanicu visokog napona za ta ta naselja, dok ne izmire dugove i problem resen.

 9. lika каже:

  e moj narode jeste li vi toliko glupi i maloumni da nevidite šta bagra radi.to sve mi plaćamo a oni imaju džaba probudite se ili će biti kasno,a gde to ima samo u srbiji

 10. shonski каже:

  Mi Srbi smo manjina u Srbiji.Isto ovako smo na Kosovu sve mi plaćali, takođe smo im plaćali prosvetu, zdravstvo , komunalije i sve rdžavne institucije dok su oni pravili decu i množili se. Kada su se namnožili Srbi im ne valjaju pa se odvojili. Sada tamo kukaju kako sve moraju da plate po evropskim cenama. Tako će isto i sa ova tri grada biti.

 11. Гордан каже:

  У Војводини за 1,000 дин искључују струју, не рачунајући велике фирме које могу да плате кад им се ћефне. Пошто се на рн од стује налази и тв претплата коју исто многи не плаћају, суд је одлучио да се неплатишама пописује имовина. Молићу лепо, радник дистрибуције, полиција и жандармерија са судијом, марш на терен и да се одузима шиптарима имовина. Ако неће да регулишу или напусте кућу, багер и рушите им куће. Докле више да због неплатиша, остали поштен народ надокнађује ЕПСов губитак.

 12. ДРАГАНешковић каже:

  Ништа није бесплатно, све има своју цену и ту цену те потрошене струје на југу Србије плаћају сви широм Србије. Незнам ко и у чије име и из ког овлашења је донео овакву поражавајућу одлуку, то треба обзнанити, јер Срби су толико сјебени у мозак да не могу да се суоче само са једном реалношћу, тј. са једном стварношћу а то је да Срби немају непријатеља ван граница Сербије, непријатељ Српства и саме Србијев је унутра саме Србије.
  Ову чињеницу нико неможе да прихвати и да се суочивши се са њом предузме јасне акције и мере да се изврши изолација, наплата дуга и сама елиминацаја.
  Срби су дубоко уверени у истинитост лажи и лажи истине. Ту више нема лека. Данас је живот у Србији у некој мери подношљив док сутра ће бити гори и тежи него што је данас а крај се томе не види.
  Поздрав из Сунчаног Београда, ДРАГАНешковић

 13. Sone каже:

  U vereme stare juge,nikada nisu placali rezije.

 14. LJubo каже:

  TREBA PRODATI EPS SRBIJA KAD NISMO SPOSOBNI USPOSTAVITI RED NEKA NEKO DRUGI DAJE DZABA STRUJU ==MALO SUTRA.

 15. Stojadin каже:

  Sramota za nas i nasu drzavu. Meni za 1800 dinara sto nisam izmirio dug po opomeni dolazi kazna od 8200 dinara ili ce da radi privatni izvrsitelj a za siptare to ne vazi. Dokle ce to ovako da ide…………. nece dugo

 16. Marta Jovanovic каже:

  A jeli , a zasto? Pa dokle vise nikada nista nisu placali, jos davnih 70-80 godine se izvajala sredstva 1 posto doprinosa od bruto zarade svih radnika za *NERAZVIJENO KOSOVO*Pa dobro dokle vise, ko tu koga zara.. skinite nam kozu sa ledja vise, dajte njima…

  1. Marta Jovanovic каже:

   zara-…vara (ispravka)

 17. sinisa каже:

  Nista novo to se radi decenijama tamo gde se su Srbi u manjini ,a sve to potice od komunizma Joze sve nam je lepo spakovao a i dalje ljudi pricaju kako je bilo lepo za vreme sfrj itd itd . Kod nas ako redovno placas struju mozes i da odgovaras, ILi da ti uvale zaostali racun od pre 2 god, ako neplacas onda ti otpisuju dug pa na rate i ko zna sta se sve radi ? Sve kad sagledas nema sta da vidis ovde zivimo u lazi vekovima izlaz se nevidi !

 18. Васиљка Дожић каже:

  Шиптари од 1946 од како је дошао усташа Амброз на власт никада нису ништа држави плаћали што се њихових трошкова тиче-струју-као ни комуналије-то је све плаћао Србин-а они су словили као неразвијено подручје,а Косово и Метохија су најбогатије по ресурсима подручје у бившој Југославијии они тако и даље живе.У Црној Гори ни један Шиптар не плаћа струју нико их не искључује,а онда видели и остали грађани па ни они не плаћају од избора ДО избора Мило им тај дуг отпише за глас и тако Црна Гора свим грађанима плаћа струју-односно једино Србима у Црној Гори не плаћа !!!

 19. dex каже:

  A kolika je naplativost u drugim delovima srbije a da ne racunate beograd i vojvodinu gde je naplativost 97%!!!! Nis vranje krusevac pazar tu je naplativost ispod 50% zato juznjaci cutite!!! Da nema nas sa severa tj vojvodine pasli bi travu!! Nemate vise ni sljiva ni prasica!!!!

 20. milo каже:

  Na svoj narod udarate zaradi siptarskog olosa,sve je to ove vlade na celu sa ustasom Vucicem (ne)djelo!

 21. sasa1970 каже:

  svima isključiti struju kao što isključuju srbima,tako isključiti ,ciganima ,albancima,šiptarima i svima koji ne plaćaju struju bez razlike.Dokle ćemo više trpeti javašluk i bezobrazluk.Muka mi je od izgovora ,kako su oni manjina i zlostavljani i nesrećni,a mi srećni i sve plaćamo za njih a oni nam se smeju iza ledja.More kome nevalja Srbija neka ide iz nje,a ako želi da živi u njoj neka poštuje zakone i plaća sve što plaća i svaki srbin.Oštro pokažnjavati sve njih.A, neka neko pita ko plaća porez dole,isto je kao i sa strujom!Užas!

 22. zoki каже:

  bravo “goksi” eto im resenja gospodi iz elektodistribucije, neka iskljuce ceo trafo i resen problem…ali zasto to da urade kada ima glupih srba koji ce da placaju siptarima stuju…a direktori u EPS-u da primaju plate od 200000 do 500000 hiljada dinara…

 23. hm... каже:

  vucic je izgleda deda mraz siptarima.

  1. Горски цар каже:

   Крв није вода!

 24. novosadjanin каже:

  Ja zakasnim sa uplatom od 1.000 dinara 7 dana i iskljuce me pa placm ponovno uljucenje , ko je lud u ovoj Srbiji , izgleda da nas ima vise ludih. Ako im drzava ne moze stati na put neka razmontira koji dalekovod pa nek nose struju u kantama i to metalnim a bice ih i manje .

 25. Crnogorac каже:

  ovo je sprdnja!

 26. Šone Odžaci каже:

  Naravno kad niko nema muda da ode i to naplati. Sudski uterivači, panduri, komunalci, sa sve rotvajlerima..treba maltretirati žene bez karte u GSP po Beogradu i uterati dug socijalnim slučajevima za Infostan

Напиши коментар