Јединица

Дража је ОК, али рехабилитујмо ЈСО!

Пише: Томислав Ловрековић, председник Удружења грађана „Покрет“

Победила је истина, после толико деценија, слажем се – али је та истина аутоматски деградирана и смештена у атмосферу циркуске шатре, посађена као атракција уз кловновске додатке на центар бине, док се деца Кумровца и деца Равне горе гађају кокицама, а главни акробата задовољно трља руке и броји продате улазнице, продубуљујући још једну традиционалну српску међу.

JSO-bujanovac-2001

И тако је, наводно, Вучићев режим први од деведесете па наовамо скупио храбрости, разбио челичне зидове комунистичких лажи утканих у нашу историју и показао спремност да се бори за изгубљено и дубоко посрнуло национално достојанство – нагласак је, дабоме, на речи „наводно“, као што је све осим издаје и продаје српских интереса наводно у Вучићевом раду и раду његових сарадника, изнутра и споља.

Да је заиста мислио на национално достојанство, главни циркуски акробата Балкана, рехабилитовао би Дражу тихо, али би једну другу неправду исправио много гласније и одлучније – само, ко ће мислити о националним интересима када буџет уређује ММФ, када се Косова и дефинитивно одриче, када унутрашњу политику дефинише Блер, спољну Меркелова, српске њиве су преодређене за Монсанто, друмови (и по која жена успут) за НАТО војнике, а стратешки системи за крупне међународне капиталисте? Другим речима, у атмосфери потпуне и дефакто окупације, не може Квислинг причати о достојанству и не могу поданици клицати слободи.

Вучић, дакле не само да нема храбрости (мање битно), него нема ни жеље, а ни дозволу (најбитније) да након безмало тринаест година покрене једно питање – коме смета ЈСО и да ли нам је данас, када су терористичке претње на југу све оштрије и извесније, та јединица потребнија него икада? Све и да је жута пропаганда тачна и да је врх Јединице био уплетен у криминал (нећемо улазити у ту полемику овај пут – дакле занемаримо ово традиционално „за“ и „против“ Легије, Звездана и екипе), шта је са стотинама њених припадника који су часно, одано и поштено служили Србији и њеним интересима годинама? Зар је политички реваншизам довољан да се одрекнемо најбољих које имамо? И, коначно, са чим ћемо против/пред великоалбанске снове и претензије – или је управо то план Вучића и оних за који раде, да не идемо против, већ за исте?

Рехабилитација и реактивација свих оних поштених и часних припадника ЈСО и поновно покретање те јединице, без било какве сумње и дилеме, данас би значило буђење не само више пута споменутог достојанства, већ и доказ да је Србија спремна. Значило би употребу и заштиту две речи које су у Вучићевом кабинету депешама (а депеше воде и уређују ову земљу) забрањене – интегритет и суверенитет.

Беретке су синоним за њих. Политика где „имамо пријатеље свугде“ синоним је за клечање пред Рамом, бриселски споразум, а сутра ко зна, за Медвеђу, Бујановац, Рашку где је српска застава забрањена баш као што је то данас на КиМ или у Црној Гори. Није поента забранити Беретке, као симбол и као реалну снагу – поента је дозволити оне процесе у којима би они били сметња. Што пре отворимо очи, то ће бити боље. Оне очи које су Дражом добрано замазили.

Коментари (15)

 1. Darko (VUK) каже:

  VRATITE J S O !!!

 2. Luka каже:

  E,kad bi se vratio JSO.

 3. slavko каже:

  BOLJE BI BILO VRATITE CETNIKE SLAVNE DA SE BORE I KOMANDAJU SA SRBIJOM

 4. Александар каже:

  нису сви четници исти, ни они тада , нити ови сада. На Равној Гори шатори, певаљке, туче и чиста комерцијала…коме ми то парастос дајемо, које ми то поштовање исказијемо…Отићи на Равну Гору и Бобију са усхићењем, осетити се Србином достојог својих предака…док напокон не схватиш да је и ту спуштена шапа Расрбљених идолоплоклоника.

 5. Aleksandar каже:

  Ja sam clan Ujedinjenog Ravnogorskog Pokreta i ponosan sam na to, ali bih mnogo voleo da se rehabilituje HEROJSKI JSO! SRBIJI CE KAD TAD ZATREBATI VUKOVI!!!!!!! NEKA VAS VUCI CUVA BOG! A VI SRBIJU!!!!!

 6. Crnogorac каже:

  Zamislite samo da JSO ceka na rehabilitaciju koliko je general Mihajlovic cekao…ni mislit ne smijem!

 7. branislav banjnain каже:

  vratite na slavnu jedinicu,koja je casno branila Srbiju… JSO mora da se oformi opet…moraaaaaaa

 8. neca[legija] каже:

  vratite pustite legiju iz zatvora

 9. SIKIRA каже:

  samo sloga srbina spasava svi nek idu pod jednu kapu dosta nam je djelidbe jebo te ako ne bude srbske sloge eto hrvsata i bosnjaka izace na drinu posle drine uce u srbiju

 10. SIKIRA каже:

  zavisi ko komanduje jso ilicetnicima samo neka bude domaci a ne uvozni sve ce biti OK

 11. zoran каже:

  Ја сам ЗА!

 12. aleksandar sekaric sekira каже:

  kome smeta? kome je smetao arkan,kome je smetao legija…..politika braco,nikada nije bila ekvivalent onima koji imaju krv obilica…kada puske utihnu,odlazu se u soske..svako britkog jezika,sa vukom ili tigrom u srcu,kosovskim zavetom u venama postaje neko ko je breme..klecati,zazmuriti na jedno oko,pognuti glavu nad nepravdom nanesenom srpstvu nije ni vama ni nama svojstveno…pa dajte,takve smo nekada nalazili pod zeninim suknjama ,jajare kokosare….pobegulje sa svojih rodnih mesta koje smo mi dolazili da branimo.. oni koji su sedeli po kaficima kada se krv lila ,cija je jedina hrabrost i cojstvo to sto su prosetali ulicama beograda,potpisali neu peticiju…jedan vuk…opasniji od copora lajavih pekinezera…copor vukova….znam ja ,,znate vi,,,ali da li znaju oni,,,dolazi vreme doci ce..molice..trazice..da se zubi pokazu,,,,.zivim u srpskoj sada..rodjeni beogradjanin,,,muka mi je da odem do zvornika ,bjeljine,,da spustim glavu od stida,,znam kada smo mauzera obucavali,,na bjeljinu i zvornik poveli,,spustim glavu jer nema kapetana zike ,nema ramba ivana,umro je i zelja.,vidim neke koje smo ostavljali da cuvaju ono sto smo oslobodili,,,milioni,kamioni,avioni,..nema spomenika prve dvojice,,i setim se trenutka kada se legija nama pridruzio,,,nema nas braco ,nema,stide nas se i ovde,,,dobrovoljci ste bili kazu,,dana ratnog staza nemam,,3 dece,,sta dam im kazem,,niste smeli biti tu,,,sarajevo kaze..sud bih,tuzilastvo bih,cutati se ne sme ,,,pamtiti se mora..glas se dici treba,,do neba za junake za grobove i tigrova i vukova,,,da se pamti ,da se zna,,,,a oni koji se ogradjuju ,kada legnu,neka se sete…”ko je srbin i srpskoga roda,od srpske krvi i kolena ,a ne posao u boj za spas srpstva……..

 13. Ђука каже:

  ЈСО је “друга мува” из оне народне пословице “две муве једним ударцем”. Прва мува је Ђинђић који се одупрео од САД-а и почео да гледа српске интересе. Њега су убили и кога ће оптужити? Па оног ко може да им прави проблем у распарчавању Србије. ЈСО је била групација која је имала одређену моћ да се одупире наређењима. Зато су морали да нестану. Исто је сад са Десним сектором у Украјини. Избрисаће их САД сада као потенцијално опасне националисте, а користио их је једно време. Већ су кренули да их ликвидирају. ЈСО са овим фашистима једино поредим као потенцијалну претњу америчкој хегемонији са америчких становиштва. Иначе далеко од тога да их поредим по чојству и јунаштву и стварима за које се залажу.

 14. Горан Симоновић-Симон / Неготин-Србија каже:

  Поштовани ви сте за свако поштовање!
  То што господин Вук Драшковић има против вас то је његов проблем.
  Да треба да се рехабилутује ЈСО!-И да господин Милорад Улемек-“Легија” буде пуштен на слободу јер је на правди Бога неправедно осуђен.Јединица није се бавила убиством новинара,политичара или неког обичног грађанина за “рекла-казала”,јединица је служила Србији и борила се против непријатеља и терориста који су угрожавали безбедност Срба.ДБ је био широк спектар и мого је сваko да буде обични грађанин и мислим да у свакој улици има по неког који ради за ДБ у свакоме месту.БОГ ВАМ ДОБРО ДАО У СВАКОЈ СИТУАЦИЈИ!

 15. ML каже:

  Ne smeju ovi nasi izdajnici od zapada da oforme ponovo takvu Jedinicu,jer Jedinica kao sto je bila. Jedinica je za njih sa zapada bila smetnja jer oni nisu mogli da je kontrolisu,kao sto rade sa SAJom. A opremu i obucenos koju je imala Jedinica tada ovi nasi nemaju sad i nece nikad ni imati.

Напиши коментар