Србија

Динкић опрао милијарду евра преко Мобтела!

Познати хрватски новинар Домагој Маргетић поднео је полицији у Београду пријаву у којој тешко оптужује лидера УРС И бившег министра Млађана Динкића за „прање“ такозваних кипарских пара!

„Након што је после вођења истраге о кипарским парама постао министар финансија, Млађан Динкић је очигледно осмислио операцију прања новца са тих тајних рачуна које је требало, а није, у својим извештајима да пријави Влади Србије. За то прање новца, према документацији коју поседујем, осмислио је и спровео операцију „Мобтел“, у којој је уз помоћ једног офшор холдинга са Кипра и Хипо групе опрао део новца са тајних рачуна Србије на Кипру, а ради се у износу од најмање милијарду евра“, стоји између осталог, у Маргетићевој пријави.

Према наводима Маргетића, документи доказују да након одузимања компаније „Мобтел“ од Богољуба Карића 30 одсто удела није било у власништву оф-шор холдинга са Кипра, и то „Холденхурст холдинг ЛТД“, регистрованог у Лимасолу. Овај холдинг се, међутим, касније појављује као власник и Србија му исплаћује цену за 30 одсто „Мобтела“.

„Из свих уговора се јасно види да ова оф-шор компанија није имала свој удео у „Мобтелу“, док је био у власништву Карића, нити се та оф-шор команије појављује у извештајима Међуресорске комисије. За утврђивање капитала „Мобтела“ Влада Србије формирала је Међуресорску радну групу за испитивање власничких односа у компанији „Мобтел“ која је свој извештај поднела 23. јуна 2004. године, која је утврдила да кипарски холдинг нема власништво у „Мобтелу“, објаснио је Маргетић.

Он је истакао да је годину дана по завршетку рада радне групе и утврђивања имовинаског стања „Мобтела“, Аустријанац Мартин Шлаф у име холдинга „Приватштифтунг“ из Аустрије послао факс поруку извесном господину Ковачевићу из предузећа ПТТ, којом га је обавестио о власништву у компанији „БК трејд“, а самим тим и у „Мобтелу“. У садржају акта, наводи хрватски новинар, као власник 350 акција помиње се и извесни др Таус.

Од кипарског холдинга „Холденхурст ЛТД“ Влада Србије је 2006. године откупила 30 одсто удела у „Мобтелу“. Потписник овог акта био је управо Млађан Динкић, стоји у Маргетићевој пријави. Закључак је да је оф-шор холдинг са Кипра искоришћен у овом послу како би се пре финалне продаје „Мобтела“ норвешком „Теленору“ , а у договору кипарског холдинга са Динкићем, заправо опрао новац са тајних рачуна на Кипру.

Млађан Динкић није одговарао на позиве и СМС поруке.

Извор: Наше новине

Коментари (1)

  1. Aleksandar каже:

    Posto je bankarski covek zapda i to je sve mogao da uradi i te kako.I to nebi trebalo mnogo da nas cudi.I sve sto je radzno od 2000 pa na ovamo.I prema tome o njemu mozemo sve pricati,ali on je covek bankara kako zapada,tako i ovih nasih.I on ce jos dugo biti u politickim krugovima.Barem na ovim nasim prostorima.

Напиши коментар