Свет

Русија гради војну базу на Кипру преко пута британске

Кипар ће предложити Русији да на његовој територији држи „војне објекте” – изјавио је Никос Анастасијадис

ruska-vojska

Кипарски председник је открио да ће документ о војној сарадњи две земље бити потписан 25 фебруара, за време његове посете Москви.

„Међу нама постоји стари одбрамбени споразум који можемо обновити. Истовремено можемо Русији ставити на располагање неке додатне просторе, као што смо учинили са неким другим државама, на пример са Француском и Немачком” – нагласио је Анастасијадис.

Мада уговор тек треба да буде потписан, на Кипру ће се – како тренутно ствари стоје – појавити руска војно-ваздухопловна база која ће се налазити поред града Акротири.

Претпоставља се да ће Русија користити војну авио базу “Андрес Папандреу”, као и интернационални аеродром Пафос на југозападу Кипра, што је свега 50 километара удаљено од британске базе “Акротири”. Уз то, руској морнарици биће дозвољено да трајно користи луку Лимасол.

Лука Лимасол граничи се са британском војном базом, која представља значајну стратешку тачку деловања НАТО-а, и средиште електронског надзора војних активности алијансе.

“Раша тудеј” наводи да овај договор и није толико изненађујућ, с обзиром на “блиску економску сарадњу две државе у протеклих 20 година”.

Оволика количина руског утицаја и уопште присна и успешна сарадња две државе забринула је западне партнере Кипра, који са неодобравањем гледају на овакав однос са Русима

 

Новости

Напиши коментар