Србија

ТАДИЋ ПРИЗНАО: Мишковић је финансирао ДС!

Ја сам као председник Демократске странке обуставио Мишковићево финансирање партије, које сам наследио од претходника; За све то постоје сведоци, открио је бивши председник Србије и ДС Борис Тадић

Дружба и служба

Мирослав Мишковић, власник „Делта холдинга“, на наставку суђења 26. децембра пред Специјалним судом највероватније ће открити ко је све од политичара био на његовом платном списку! При изношењу одбране пре неколико дана Мишковић је то практично и сам најавио.

Мишковићево обећање

– Нећу сад да износим имена. Ускоро ћу открити сва имена – рекао је Мишковић описујући свој пословни пут током изношења одбране за оптужбе да је са сарадницима оштетио путарска предузећа за 16,9 милијарди динара, а буџет за 472 милиона динара.

Како тврди добро обавештен извор, на тапету ће се наћи пре свега функционери из ДС који су и раније довођени у везу с највећим српским тајкуном.

– Сетите се, Слободана Милосављевића, бившег министра за трговину, својевремено су звали „министар за Делту“ због кредита од 40 милијарди динара које је обезбедио трговинским ланцима, од чега је најмање трећина завршила у Мишковићевим рукама. Божидар Ђелић је сам признао да је његова консултантска кућа радила за „Делта холдинг“. Напредњак Владимир Цвијан је такође јавно бранио Мишковића и тврдио да је процес против њега политички мотивисан. 

Коначно, ту си и Борис Тадић и Млађан Динкић, које је бизнисмен Миле Драгић оптужио да су се у Тадићевом кабинету договарали са Мишковићем о продаји вредне војне имовине. И наравно, ту је и Драган Ђилас, који је годинама у полујавном пословном партнерству – подсећа наш саговорник и додаје:

Тадић се не боји

– Сви они имају разлога да се боје шта ће Мишковић рећи 26. децембра у покушају да пред судом докаже да је невин.

Почасни председник ДС Борис Тадић каже да не страхује од могућности да Мишковић помене и њега и њихове сусрете.

– Не постоји никаква бојазан јер сам као председник странке обуставио Мишковићево финансирање, које сам наследио од својих претходника. Уосталом, и за то постоје сведоци – казао је он. Ђилас, Ђелић и Динкић, међутим, нису желели да говоре о могућим прозивкама Мишковића, док је Цвијан поручио да је сигуран да ће он „причати о много интересантнијим везама с другим људима из државног врха“.

Интересантно је, међутим, да је Тадић први који је јавно признао да је ДС био на „Мишковићевој сиси“. Пре њега, листом сви функционери из ДС су то демантовали.
– Власник „Делте“ не помаже ДС и у том погледу нема блискости, а каква је његова судбина и судбина његових послова, тиме нека се баве они који тиме и треба да се баве – рекао је недавно председник Политичког савета ДС Драгољуб Мићуновић.

И посланица Демократске странке Нада Колунџија негирала је да је власник „Делта холдинга“ Мирослав Мишковић био финансијер те странке и додала да су управо ДС и претходна влада започели део истрага против њега, те да је задовољна што је тај посао настављен.

Ипак, није тајна да су актуелни председник ДС Драган Ђилас и Мишковић имали дугогодишњу пословну сарадњу, још од децембра 2005, кад је основан дневни лист Прес, у чијој су власничкој структури (не)посредно учествовали, али су они о томе упадљиво ћутали. Веза је, ипак, озваничена кад је Мишковићева „Делта“, такође, била је дугогодишњи клијент „Дајрект медије“, чланице „Мултиком групе“.

Мишковићев друг оснива „балкански CNN“

Интересантно је да управо у време кад се очекује најзанимљивији део суђења Мишковићу почиње да ради регионални информативни канал Н1 у сарадњи са CNN. Ова ТВ станица почеће да емитује програм почетком 2014. године. Иначе, главни финансијски инвеститор канала Н1 је Јунајтед група, чији је виши саветник Камерон Мантер, бивши амбасадор САД у Србији (2007-2009), који има добру сарадњу с Мишковићем, коме је наводно помогао да буде скинут с америчке црне листе. Мантер је, како су наводили медији, у октобру прошле године, током боравка у Београду, с Мишковићем разматрао могућност да буде његов лобиста у Србији и на Западу.
Н1 ће емитовати програм из три велика информативно-продукцијска центра у Београду, Загребу и Сарајеву, као и локалних центара смештених по градовима читавог региона, а Камерон је изјавио да је веома узбуђен због покретања овог пројекта.

Коментари (1)

  1. Aleksandar каже:

    Tu nista novoznalismo to odavno pa prema tome ovo prizanje nebi trebalo mnogo da nas cudi posto je sve to povezano zajedno.

Напиши коментар