Србија

Дан сећања на жртве геноцида у Јасеновцу

У Јасеновцу је данас обележен Дан сећања на жртве геноцида тог усташког концентрационог логора, у спомен на 22. април 1945. године, када је само 127 логораша, од преосталих 1.075, успело да се домогне слободе.

jasenovac_juzna-kapija-logora3

У логору је убијено више од 500.000 Срба, 80.000 Рома, 32.000 Јевреја и неколико десетина хиљада антифашиста различитих националности.

Највеће стратиште тог логора било је у Доњој Градини.

ustase-jasenovac-zlocini

Церемонија обележавања у Спомен подручју Доња Градина почела је полагањем венаца, након чега је одржан помен жртвама и обраћање званичника. Потом је уследила Меморијална академија.

Дан сећања на жртве Јасеновца обележава се поводом ослобађања усташког концентрационог логора Јасеновац, једног од највећих и најстрашнијих логора смрти у поробљеној Европи, који историчари називају и „српски Аушвиц“.

jasenovac-deca

emaciated-and-sick-children-suffering-at-jasenovac1

jasenovac-deca

За датум обележавања узет је 22. април — дан када је група од 1.075 преосталих логораша 1945. године кренула у пробој из логора Јасеновац, а само се њих 127 домогло слободе.

Систем логора смрти такозване НДХ обухватао је око 80 логора.

Према проценама које је на основу првих ексхумација извршила државна Комисија ФНРЈ, а које је потврдио и Центар Симон Визентал, у јасеновачким логорима нестало више од 500.000 Срба, 80.000 Рома, 32.000 Јевреја и неколико десетина хиљада антифашиста различитих националности.

НДХ је у једном надмашила нацисте — била је једина држава која је имала посебне логоре за децу — Сисак и Јастребарско, кроз које је прошло 33.000 малишана, а убијено близу 20.000 деце до 14 година старости.

Доња Градина, највеће стратиште у систему концентрационих логора Јасеновац, формирана је у августу 1941. године.

Коментари (2)

  1. zeljko каже:

    OVO TREBA SLATI U EVROPSKI PARLAMENT I AMERIKU NJEZIN PARLAMENT I JAVNO GOVORITI O FASIZMU I O TOME ZASTO HRVATSKA NIJE OSUDENA ZA GENOCID I ISPLATU RATNE STETE SRBIMA I TVRDITI STO JE JASENOVAC A STO JE TACNO BIL O U SREBRENICI UBIJANJE VOJNIKA OVDE JE BILO UBIJANJE STANOVNISTVA DECE I ZENA

  2. Crnogorac каже:

    Amerikanci su posle 2.Sv rata predlagali da se zvijerska nacija -hrvati stave pod kontrolu..ali ih je Tito amnestirao u ime bratsva jedinstva…boli US ckura sto smo mi nase dzelate bracom proglasili!

Напиши коментар