Србија

Дачић: Осим издаје Косова других опција немамо

Премијер велеиздајничке Владе Србије Ивица Дачић изјавио је данас да је инсистирао да се дијалог са Приштином продужи до 2. априла и да у том периоду Србија мора добро да одмери снаге и реалну политику коју ће да води.

Дачић је нагласио да Србија жели да добије датум за почетак преговора са ЕУ јер би тиме изменила геополитичку и геостратешку позицију која, како је додао, није лака јер у окружењу нема коме да се обрати за подршку.
“Наши пријатељи су далеко да бисмо са њима правили планове о уласку у другачије уније у условима када је Србија окружена ЕУ и НАТО и када нема пријатеља на тој страни света. Ми желимо договор и компромис али да би се то постигло мора барем минимум, ако не максимум праведности да буде за све стране”, рекао је премијер новинарима на Стражевици.

На питање шта ће се десити уколико Београду буде понуђено исто решење као 20. марта Дачић је одогворио да ће у том случају тешко доћи до договора.
Он је нагласио да би требало да постоји стратегија како да се успе у преговорима, а на питање шта ако они пропадну одговорио: “То свако зна.”

Дачић је поновио да Србија инсистира на заједници српских општина која ће имати одређену улогу и неће се сводити на протокол и да се решење не може тражити у стандардним формама.
Он је додао и да висока представница ЕУ Кетрин Ештон жели да се дијалог Београда и Приштине заврши пре подношења њеног извештаја 16. априла.

Премијер велеиздајничке Влде Србије је нагласио да више нема времена и ако се до 16. априла не постигне компромис Србија ће на наставак евроинтеграција морати да сачека годину дана, односно оне ће бити одложене до друге половине 2014. године.

Дачић је такође подсетио да је инсистирао на продужетку дијалога, оценивши да се за девет дана, односно до следеће рунде дијалога не може много урадити осим да се апелује да се дође до компромиса.
“Ми смо заиста учинили све. Ја сам продужио дијалог. Кетрин Ешзон је већ сакупила фасцикле и кренула да прогласи крај преговора. Није спорно рећи ‘не’ па да треба стварно то рећи, али оставимо то јуначење пред нашим народом за тренутак када немамо другог избора. За сада покушајмо да нађемо други избор да не бисмо опет дошли у ситуацију да Србија буде оптужена за крах преговора”, поручио је премијер.

На питање шта би он учинио као “сведок преговора у Рамбујеу” Дачић је подсетио да он није био у Рамбујеу и додао да јесте да би он имао много више тога да преговара.
“Сваки пут имамо све мање маневарскх могућности са новим преговорима. Европа или не – споредно је питање у односу на питање чему се надамо у будућности и о чему ћемо разговарати, за годину или десет”, казао је премијер.

Он је закључио да се питање Косова мора решити што пре без повезаности са питање европских интеграција.

Дачић је на Страживици положио венац на споменик настрадалим припадницима Војске Србије поводом Дана сећања на жртве НАТО бомбардовања.

Ротација премијера би значила избор нове владе

О реконструкцији велеиздајничке Владе није било званичних разговора а уколико би дошло до ротације премијера то би значило избор нове владе, изјавио је Дачић.

Премијер је рекао да први потпредседник владе Александар Вучих и он нису разговарали на ту тему, као ни о реконструкцији владе, нарочито не у тренутку када се разговарало о Косову као најважнијем државном и националном питању.
“Вучић и ја смо смо се бавили најважнијим државним и националним питањима, а за то време је изашло десет текстова о реконструкцији владе који су долазили из других али и наших странака. Свако је хвалио свог председника али за то нема потребе”, казао је Дачић новинарима.

Он је “замолио друге престану са хваљењем свог председника”, истакавши да за тако нешто нема потребе јер Вучић и он могу сами да разговарају, без присуства јавности.

Дачић је нагласио да написи у новинама немају везе ни с Вучићем ни с њим и додао да се у овом тренутку не поставља питање легитимитета владе.
“Питање је шта хоћемо: реконструкцију или нову владу. О томе нисмо разговарали. Вучић и ја се нисмо разишли ни на једној теми а најважније је да ли постоји сагласност СНС као највеће странке и СПС као стожера владе о Косову и ЕУ. Ми један другом немамо шта да замеримо”, поручио је премијер.

Он је закљуцио да се у тренутку када је на дневном реду најважнија тема а то је Косово и 2. април који ће ускоро доћи не треба бавити “другоразредним темама”.

Коментари (1)

  1. Данко Б. Марин каже:

    Издајничка битанга прича своју причу , намеће нам “своје” разлоге,логику наших непријатеља… Како нико од владајућих да се сети Евроазијске уније?

Напиши коментар