Досије

ГЕНЕРАЛ ПАВКОВИЋ РАЗОТКРИО ПЕРИШИЋА: „Саботирао си радаре на Косову да би се видео са Америма!”

Момчило Перишић мора да одговори како је до детаља знао план НАТО агресије и да ли је те информације добио на састанку који је имао на једном носачу авиона, захтева генерал Небојша Павковић, бивши начелник Генералштаба.

Поред тога, Павковић, који после пресуде хашког суда служи казну у Шведској, у писму које нам је проследио тврди да су чак радари искључивани како би се сакрила Перишићева путовања на састанке са Американцима и НАТО председницима.

– Дакле, генерали Перишић, Димитријевић и Граховац преварили су и Војску и државу и народ.

– Димитријевић и Перишић, под видом обиласка јединица на Космету, предузели су низ радњи и поступака да маскирају и сакрију од свих маршруту пута начелника ГШ ВЈ, а Граховац је злоупотребом одговорних функција блокирао све радарске системе и дежурне јединице авијације и противваздушне одбране, које нису могле да прате лет хеликоптера у коме се налазио начелник ГШ Перишић.

– Због тога је пукла тиква између најбољих пајтоса, који су се међусобно оптуживали и, наравно, порицали своје недело – навео је Павковић. 

Говорећи о дешавањима пред НАТО бомбардовање, некадашњи начелник тврди да је Перишић у интервјуу изнео низ неистина. 

Павковић посебно истиче шесту седницу Врховног савета одбране која је одржана 4. октобра 1998. године и закључује да је тадашњи начелник Генералштаба очигледно податке добио из прве руке. 

– На поменутој седници он је до детаља саопштио два модела могућег ангажовања снага НАТО у нападу на СР Југославију. Реферисао је о циљевима агресије у свакој варијанти, о броју и начинима дејства по свим циљевима, начину дејства из ваздушног простора и могућој употреби копнених снага. 

– Може се претпоставити да је дотични после брифинга на носачу авиона био добро информисан – указује Павковић. 

Генерал потом пита због чега Перишић није открио зашто се тајно састајао са Американцима:

– Није јасно због чега ови контакти са могућим противником нису били јавни и транспарентни и због чега о томе нису могли да знају чланови Врховног савета одбране. Такође, дотични није објаснио због чега је био на носачу авиона, каква је била сврха те посете. 

– Ако се већ осетио моћним да може и мимо Врховног савета одбране да решава судбину државе, па зашто је није решио и спасао нас бомбардовања.

Павковић наводи да зарад истине мора да открије једну Перишићеву тајну посету Космету у октобру 1998. године.

– Иако о томе нико из Треће армије и Приштинског корпуса није знао ништа, он је изненада слетео хеликоптером у касарну у Ђаковици, задржао се двадесетак минута и одлетео у непознатом правцу. С њим је био и генерал Синиша Боровић.

– Тај лет, као и његов боравак на Космету, нигде није евидентиран. Због тога претпостављам да је тај маневар изведен да би се маскирао његов одлазак на носач авиона који се и десио некако у то време – истиче генерал.

Бивши начелник Генералштаба подсећа некадашњег команданта на Платформу, документ из 1997. који је вођен под шифром „Континентал”.

Уз алузију на шпијунску аферу у којој је Перишић оптужен за сарадњу са Американцима, Павковић наставља да је због поменутог документа 24. новембра 1998. стављена тачка на Перишићеву војну каријеру.

– Све то се може довести у везу са догађајима на Ибарској магистрали када је дотични био потпредседник Владе Србије. Међутим, у вези са тим, још није до детаља разјашњено шта је дотични тражио на неком носачу авиона који је био усидрен у јужном Јадрану. 

– С обиром на то да је то било у октобру 1998, могуће је да је председник Милошевић и то сазнао – тврди Павковић. 

Генерал колеги из Војске поручује да ће историја и народ о ономе шта је урадио свако од њих дати најтачнију оцену. 

– Најмање сам очекивао да ће неко коме траје суђење за велеиздају Војске и државе друге кривити за издају и лажима покушавати да оправда своје грешке и пропусте. 

– Када је већ одлучио да говори о важним догађајима, бар је требало да прочита документа из тог доба и подсетити се шта је радио и како је спречавао Војску да извршава задатке који су јој Уставом дефинисани. Ко је лажни хрој, патриота, а ко издајник, нека суди историја и српски народ. 

– Он који се данас буса у „јуначка” прса није меродаван за то – закључује Павковић.

Коментари (4)

 1. Srbin каже:

  Fuj izdajica u pakao

 2. Патриота каже:

  За Перишића постоји само једна казна-доживотна робија уз одузимање све имовине купљене новцем овог народа,одузимањем пензије и свих осталих привилегија.Да је “турско доба”-треба га на бити на колац.

 3. U bunar baciti каже:

  Veceg zvalavog gov*neta od ovoga Smradisica nema, umesto da je u teskoj tamnici on uziva generalske privilegije!

  1. Nebojsa каже:

   Sto Srbija moze da rodi , izdajice I bijedu, to nigdje nema ! Nije sam !!!

Напиши коментар