Свет

Чешки ветеран с Косова одбио одликовања НАТО: Стидим се што сам служио злочинцима

Бивши чешки војни лекар, ветеран из мисија на Косову, у БИХ и Авганистану, затражио је од чешког министра одбране да му одузме одликовања НАТО јер се не слаже с политиком Запада према Русији и јер се стиди западног војног савеза као „злочиначке организације“.

marek-obrtel

– Импулс за тај корак је садашњи политички развој – казао је за данашњу „Mladu frontu Dnes“ потпуковник Марек Обртел, некадашњи начелник 11. чешке пољске војне болнице у Авганистану.

– Служио сам увек најбоље колико је било у мојој моћи, јер сматрам да таква служба не може да се ради половично. Али већ тада, посебно у вези са сукобом на Косову, почео сам да сумњам у то да је наш пут исправан – написао је Обртел у отвореном писму.

Чешки војни лекар затражио је да му се одузму четири медаље НАТО које су му додељене за службу у иностраним мировним мисијама, зато што се, како је написао, стиди што је служио „злочиначкој организацији“ која на челу са САД „намеће своје интересе свету и изазива оружане сукобе“.

Обртел је сматра да САД због тога што наводно економски пропадају, желе да изазову светски рат с Русијом и да за то злоупотребе територију Европе.

Чешки потпуковник је похвалио је председнике Русије и Чешке, Владимира Путина и Милоша Земана који по његовој оцени назива ствари правим именом и подсећа Чехе да је Русија део Европе.

„У новом Хладном рату стојим на страни председника Путина“, написао је Обртел.

Министарство одбране Чешке је поручило Обртелу да не постоји пропис по којем би оно могло да му одузме медаље, и да, ако жели да их се одрекне, мора сам да их врати.

Напиши коментар