Србија

Британски амбасадор: За нас је Косово држава, а ви са Русијом не можете у ЕУ

Србија је на путу ка ЕУ, а то значи и усклађивање са њеном спољном политиком, каже британски амбасадор Денис Киф и додаје да „о томе и даље разговарамо“.

denis-kif

Како је рекао у Кажипрсту, то је део приступног процеса и „прича која је у току“. Говорећи о односима Србије и Русије, додао је и:

„Знамо да Србија са Русијом има осетне везе, али сте ви и на путу ка Европској унији. Што се саме Русије тиче, ми видимо њену улогу у Украјини и Сирији, видимо то као проблем, као нешто негативно“, рекао је Киф.

Гост Кажипрста је истакао да су за Велику Британију окупиране територије држава и да када се говори о дијалогу у Бриселу, Британија мисли на дијалог Србије и окупиране територије.

„Ми видимо напредак у разговорима. Био је Бриселски споразум, али је то дуга прича, наставља се рад на примени. Затим је био нови споразум о ЗСО у августу, а у том процесу Србија има своје обавезе и Косово има своје обавезе, то је то“, рекао је Киф.

Како је истакао, за његову земљу је важно отварање поглавља 35 и Британија подржава напоре да Србија отвори прва поглавља у преговорима са ЕУ до краја године.

„Мислимо да је то могуће. Поглавље 35 је део процеса и ми имамо добар напредак“, рекао је Киф.

Британски амбасадор је на констатацију да се говори о напретку, а да се у Београду после резолуције о Сребреници и посете шефа дипломатије Филипа Хамонда стиче утисак да се пије „горак енглески чај“, рекао:

„Не знам ништа о ‘грозном папиру’ о ком се говорило. Такође, пре неколико месеци смо имали предлог резолуције о Сребреници који није прошао, али је смисао те резолуције био у помирењу, да одамо почаст жртавама. Тај предлог није имао везе са приступањем ЕУ, то се десило, па се десило. Као што је господин Хамонд рекао, подржавамо отварање поглавља, поштујемо улогу Србије у региону и ценимо однос Србије према избеглицама. Тиме је Србија стекла веома добре реакције у Европи“, рекао је Киф.

Истакао је и да Британија нема нове услове за Србију, рекавши да је пред Србијом „тежак процес“.

Говорећи о инциденту на прослави СНС, када је напустио салу након говора редитеља Емира Кустурице, Киф је рекао да је „учинио шта је требало“.

„Учинио сам оно што је требало да учиним. За мене је та прича завршена и мислим да јој не треба давати на значају“, рекао је Киф, додавши да Кустурицу не познаје, да он има право на сопствену интерпретацију историје, али да је рекао неколико неистина током говора.

Што се тиче подршке чланству окупираних територија у Унеску, Киф је рекао да је Британија саслушала аргументе српске стране, али да верује да би то „било боље за културно и религијско наслеђе на Косову“.

„Разумем бригу, али Косово већ има обавезе, а чланством у Унеску би их било још више, у систему и оквиру у коме можемо да радимо“, рекао је Киф.

 

Б92 / Васељенска ТВ

Коментари (3)

  1. Mick каже:

    Dali gospoda iz natoa zaboravlja da je samo zbog NATO baza na balkanu ubila na hiljade neduznih srba i ostalog stanovinistva u bivsoj jugoslaviji i iso to je da rusijom samo zu baze NATO-a ja mislim da je vreme da se agresorski NATO Razbije Niko niemals prava da ubila ljude samo zbog nekih baza meni nije i nikada Neve biti jasno kako ceo svet radi sta amerikanac hoce ! Nadam se samo Dance jednog Dana sve to da se gleda kako jeste NATO je namerno bei ikakvog razloga pobio nase familije Nasu imovinu poklonio najgorem djavolu na ovoj planeti i nikad kraja razmislite malo o svemu tome

  2. SIKIRA каже:

    srbija vec podeljena na 2 dela glava zapdau a rep rusiji GLAVA JE KOSOVO A REP OSTALO

  3. LJUBAN каже:

    Vas i vase Kosovo , a nase Kosovo i Metohija i blagodarna Rusija i mala Srbija uz dragog Boga vracamo nase nama a unisticemo vase satonske snove i dacemo vama vase sto vam pripada !

Напиши коментар