Регион

Босански џихадисти на „припремама“ у Сирији

И док се о одласку радикалних исламиста из БиХ у Сирију пре непуних годину дана стидљиво говорило, последњих месеци се о ратовању босанских џихадиста на страни сиријских побуњеника у јавност нешто више прича, али се о њиховој „мисији“ још увек, изгледа, много мање зна. Они који би о томе требало највише да кажу, попут Обавештајно-безбедносне агенције(ОБА) БиХ или „савезне полиције“ СИПА – углавном ћуте. А оно мало што прозборе своди се на тврдњу да надлежни „не спавају“[1].

(Без)опасне последице   

Интересантно је да ни српски ни хрватски политичари готово не постављају питање могућих последица које може БиХ донети повратак босанских џихадиста са сиријског ратишта. А само ретки међу бошњачким политичарима заиста су свесни опасности од тих „светих ратника“ који стичу/проширују своја ратна искуства борећи се на страни противника сиријског председника Башара ал Асада. “Видео сам особу која је у Сирији распорила војника и извадила срце. Нисам сигуран да таква опасност не прети овде. Они не поштују уставни поредак БиХ. Они су опасност и треба их због тога правовремено санкционисати. Због тога ће БиХ у будућности имати проблема, јер се њихове идеје мултиплицирају”, истиче Мехмед Брадарић, члан Заједничке комисије Парламента БиХ за одбрану и безбедност[2]. Нажалост, Брадарић није високопозициониран политичар ни међу Бошњацима, ни у својој странци(СДП БиХ), али његове речи имају посебну тежину, с обзиром да га неугодна искуства са вехабијама прате још од пре петнаестак година када се, као начелник општине Маглај, покушао супротставити њиховом насилништву у предратном српском селу Бочиња.

За разлику од времена тадашњих натурализованих Бошњака афро-азијског порекла који су своје ратно интернационално џихадистичко искуство „обогатили“ учешћем у рату у БиХ у оквиру јединице „Ел мухжахид“, верујући да ће до новог босанског „џихада“ бити потребно само да се мало притаје у својој малој изолованој селефијској заједници у Бочињи – данас је пуно таквих заједница у делу Федерације БиХ са муслиманском већином становништва. Већина тих „ћелија“ међусобно је снажно повезана , а у њима стасава једна нова, другачија генерација радикалних исламиста: без икаквог ратног искуства, а жељних што непосреднијег учешћа у дотурању помоћи свакаквој „браћи“ коју сматра угроженом. Инспирацију за „џихад“ у Сирији није им тешко пронаћи на бројним исламистичким сајтовима, нарочито онима који живо прате „рад“ Ал Нусра Фронта, Ал Каидине јединице која ратује на страни Асадових противника. А за надахнуће и техничка упутства о изради експлозивних направа кућне израде које налазе не само на страницама Ал Каидиног гласила „Инспајр“ – довољно им је и површно познавање рада на рачунару.

Податак о „свега“ 52 босанска џихадиста[3] у рату у Сирији у редовима интернационалне бригаде џихадиста на страни Асадових противника можда не звучи превише алармантно имајући у виду да их из других европских земаља има више[4]. Број исламистичких ратника из БиХ можда није алармантан ни ако се има у виду да у БиХ има најмање 3000 потенцијалних терориста које су регистровале безбедносне агенције, али те бројке, ипак, најчешће могу да заварају. Јер, број од 52 „света ратника“ из БиХ у Сирији узима се, заправо, као најмањи могући, а бројка од 3000 „људи опасних намера“ по критеријумима ОБА БиХ може се сматрати застарелим, имајући у виду да је јавно „излицитран“ још пре неколико година, и то уз тадашње упозорење да је реч о опасности која је у повоју. Тим пре што за растућу опасност број не мора да игра никакву улогу, већ су то најпре мотиви који покрећу потенцијалне терористе инспирисане исламистичким покретима.

Громогласна тишина

Напослетку, профили неких од радикалних исламиста из БиХ у сиријском „џихаду“ – попут Бајре Икановића и Сенада Хасановића – јасно говоре да њих на одлазак није обесхрабрило ни то што су у БиХ осуђени за терористичко деловање. Ако после одлежаног затвора за припрему терористичког напада у БиХ, такви џихадисти живи и здрави окончају у Сирији своје ватрено крштење за неки свој нови „џихад“ на домаћем терену – онда власти у БиХ немају пуно разлога да, рецимо, одуговлаче са подизањем нивоа опасности од терористичког напада. Примера ради, то су већ учиниле власти у Холандији подижући ниво опасности на “значајан”, уз аргумент да повећани ризик представљају углавном џхадисти који се враћају из борби у Сирији.

Но, властима у БиХ за сада не значи много ни појављивање видео снимака са позивима на одлазак у „џихад“ у Сирију[5], као ни податак да се у земљу већ вратило тридесетак домаћих џихадиста из борби у Сирији. За разлику од Холандије, то се у БиХ изгледа сматра безначајним, а о могућим последицама они који су најпозванији – јавно не говоре. Та „громогласна тишина“ можда је добар савезник званичном Вашингтону и Бриселу, где тобоже немају план шта урадити са сиријским џихадистима, када су већ признали тзв. Слободну сиријску армију. Али, ако већ САД и ЕУ не занима превише улога џихадиста у кампањи коју воде против Асада, БиХ би итекако требало да буде заинтересована за безбедност својих грађана, потенцијално угрожених од стране џихадистичких повратника из Сирије. Или је, можда, некима у БиХ довољно да их из Вашингтона и Брисела с времена на време похвале за „успех“ у борби против тероризма у БиХ, а да ови у БиХ заузврат држе добро затворене очи пред (не)организованим одласком домаћих џихадиста у борбу против Асадових „терориста“ ?! Не би ли их отворили „само“ ако ови, по повратку кући, буду извели своју „показну вежбу“ са певањем и пуцањем.
______________________________

[1] http://www.slobodnaevropa.org/content/selafisticki-borci-iz-bih-na-ratistima-sirom-svijeta/25003939.html
[2] Isto
[3] http://www.federalna.ba/bhs/vijest/63821/na-strani-pobunjenika-protiv-asadovog-rezima
[4] http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2013&mm=04&dd=03&nav_category=78&nav_id=701591
[5] http://www.nspm.rs/hronika/bih-dzihadisti-spremni-da-se-prikljuce-sirijskim-pobunjenicima-q.html?alphabet=l

Коментари (1)

  1. zoran каже:

    Bilo je njih u BiH uvijek, ali im je Ratko sa svojom vojskom stao naput. Da nije bilo izdaje iz Srbije, Ratko bi il dosao glave! Ne bojte se braco Srbi, to su samo sminkeri…

Напиши коментар