Српске битке

Битка на Заглавку

На данашњи дан, 12. априла 1993. године, почела је битка на узвишици Заглавак, у источној Босни. Јединице Војске Републике Српске и руских добровољаца које су контролисале узвишицу издржале су у том тешком боју тешку ватру и одбиле јурише надмоћнијих снага босанских муслимана подржаваних од Запада. Православно војинство имало је погинуле и рањене.

bitka za zaglavak

Априлска битка из 1993. године на узвишици Заглавак представља окршај мањих размера, али је дубоко символична: два братска православна народа – Срби и Руси – ту су раме уз раме одбијали нападе муслиманских снага, подржаваних од Запада. Бој је представљао јарки пример словенског борбеног братства. Муслиманске формације су убрзо после битке истеране из тог дела Босне. Данас се узвишица Заглавак, као и пре, поносно уздиже над долином Дрине, и тај крај је унутрашња територија Републике Српске, непријатељске снаге се ту никада више нису вратиле.

Српски војници из Горажданске бригаде су били већ изморени и претила је опасност да ће се повући јер нису могли више да задрже нападе муслимана. Тада су стигли Руси који су донели нову снагу и својим жртвовањем спречили су да Заглавак падне у руке муслимана, што би вероватно довело до пада Вишеграда.

На десету годишњицу бојева на узвишицама Заглавак и Столац, Отаџбински савез добровољаца Републике Српске (ветеранска организација руских добровољаца) прогласио је 12. април Даном сећања на руске добровољце који дадоше своје животе за слободу братских народа.

Многима је познато да је Игор Стрелков, легендарни командант руских добровољаца у Славјанску, и сам био добровољац у Репбулици Српској 1992-1993. године. Али ретки знају да је и он учествовао у бојевима на узвишици Заглавак у саставу 2. руског добровољачког одреда (2. РДО). Стрелков је тада имао 22 године.

У борби за Заглавак учествовао је и садашњи председник руског удружења Косовски фронт, Александар Кравченко, који је тада рањен у главу.

CrveneBeretke.com

Документарни филм „Анеђео са горе Заглавак“

Коментари (1)

  1. 1312 каже:

    Vijecna Slava i Hvala

Напиши коментар