Свет

Последњи лет руског војног хора Александров

Руски авион са 92 путника и чланова посаде, међу којима и више од 60 чланова чувеног руског војног хора „Александар Александров“, срушио се у Црном мору неколико минута после полетања из места близу Сочија, саопштило је руско Министарство одбране.

Хор руских војних снага, односно некадашњи хор Црвене армије, основан је 1928. године и носи име по првом управитељу и творцу химне Совјетског Савеза.

“Данас је приликом извршавања планираног лета у 5.25 са аеродрома у Адлеру, у 5.27 са радара нестао авион Ту-154 Министарства одбране Русије. У авиону се налазило осам чланова посаде и 84 путника. Ради се о официрима оружаних сила Русије, као и о уметницима ансамбла “Александров” који су летели да честитају Нову годину групи припадника руског ваздухопловства у Сирији, као и девет представника руских медија“, рекао је портпарол руског Министарства одбране Игор Конашенков.


Хор Александров у Андрићграду

Додао је да су на око километар и по од обале Црног мора код града Сочија, на дубини од око 70 метара, пронађени делови авиона и да се потрага наставља, пишу светски медији.

“У области у којој се трага за авионом су ангажована четири брода и пет хеликоптера, као и беспилотне летелице. У Сочи стиже комисија Министарства одбране Русије на челу са замеником министра, генералном армије Павлом Поповом“, закључио је Конашенков.

Војни хор „Александров“ постоји већ деведесет година. Репертоар им је обухватао родољубиве песме и оне о љубави, пријатељству и оданости. Певају на готово свим језицима, укључујући кинески, индијски, турски и српски.

Чувен је у целом свету и, по чувености, је у рангу Бољшој театра, Ермитажа, Третјаковске галерије и Музеја дијаманта московског Кремља.

„Александров“ је неколико пута наступао пред београдском публиком, а задњи, једанаести пут је то било 2015 године у Дому синдиката.

Водећи солиста ансамбла „Александров“ Вадим Анањев је потврдио да су сви чланови бенда, осим њих троје, били у авиону Ту-154.

„Родило ми се дете и сада их имам троје. Отишао сам код вође групе и замолио га да останем. Сем тога, сутра је требало да имамо наступ, па је одлучено да ја и солисти Валериј Гава и Борис Ђаков останемо. Сви остали су полетели“, каже Анањев, а преноси ТАСС.

https://youtu.be/lnWlahv8GmE

Група Емир Кустурица & the No Smoking Orchestra имала је много заједничких наступа са хором “Александров”. Сарадња са хором је почела 23. фебруара 2012. године у Кремљу. Хор је узвратио посету Кустурици 26. октобра исте године концертом у Сава центру. После тога заједно су свирали на више концерата широм света.

Овако су 2010. године у Београду певали “Химну косовских јунака” у народу познатују под називом “Христе Боже”.

„Александров“ сачињавају најизузетнији уметници Русије. У његов састав улазе солисти, хор, оркестар и играчи. Све укупно 146 чланова.

Чинило га је 146 чланова.

Данас их је 64 мање.

Слава им.

 

Новости / Искра

Коментари (1)

  1. Ивица Стојановић каже:

    Веома тешко ми је пала трагична погибија 93 људи у паду авиона руског Министарства одбране “Ту-154″ у Црном мору близу Сочија. Међу страдалима су новинари, војници и музичари чувеног ”Ансамбла Александров” који су често били и у Србији.

    Очень трудно для меня упал трагическую гибель 93 человек в авиакатастрофе Министерства обороны РФ “Ту-154″ в Черном море недалеко от Сочи. Среди жертв были журналисты, солдаты и музыканты знаменитого ” Александров ансамбль ”, которые часто были в Сербии.

Напиши коментар