Свет

Америка и Саудијска Арабија финансирају пројекат „велика Албанија“

Пензионисани професор Факултета за безбедност у Скопљу Иван Бабамовски рекао је Срни да је у Македонији на делу реализација платформе о уједињењу Албанаца у државну творевину „природну Албанију“, за шта се средства обезбеђују из САД и Саудијске Арабије.

albaniaUSA

„Није случајно што су се на демонстрацијама Албанаца у Македонији виделе повезане заставе Албаније и Саудијске Арабије“, истакао је Бабамовски.

Бивши обавештајац, а затим професор Факултета за безбедност, подсетио је да је пројекат „природна Албанија“, у којем би осим Албаније и окупираних територија, били укључени и делови Македоније и Србије, покренуо 2010. године директор Института за регионалне прогнозе у Тирани Кочо Данај.

„Иако се албанске националистичке тежње о ширењу граница односе и на део Грчке, за сада се мудро ћути због 900.000 албанских држављана који су на различите начине радно ангажовани у тој земљи“, појаснио је Бабамовски.

Он је подсетио да је „рок за стварање „природне Албаније“ 15. јуни наредне године“. Према његовим речима, више нису у питању национална и људска права, већ освајање територија на којима ће се стварати простор за ширење снага калифата према Европи.

Бабамовски је рекао да постоји опасност од ширења радикалног ислама у региону и да ће протести Албанаца у Македонији бити настављени.

„Под заставом исламизма, завршена је прва фаза уласка радикалног ислама у ЕУ преко Балкана и сада се прелази у вишу фазу – панисламизам“, рекао је Бабамовски.

Према његовим речима, процењено је да су Македонија и Црна Гора најслабије карике за нове активности припадника џихада на Балкану.

„У Скопљу ће бити демонстрација и убудуће. Безбедносне снаге сведене су на минимум, а службе немају контролу“, упозорио је овај бивши македонски обавештајац.

Иван Бабамовски је почетком јуна у Скопљу промовисао књигу „Новинари и репортери као шпијуни“ у издању „Слободног печата“.

Напиши коментар