Србија

Звездан Јовановић: Нисам хтео Чеди да просвирам главу

„Нисам потезао пиштољ, нити сам имао такву намеру, никаквог конфликта није ни било“, казао је Звездан Јовановић

Некадашњи заменик команданта Јединице за специјалне операције (ЈСО) Звездан Јовановић негирао је тврдње некадашњег команданта те јединице Душана Маричића да је током протеста 2001. Јовановић хтео тадашњем потпредседнику Владе Чедомиру Јовановићу да „просвира главу“.

На суђењу припадницима те јединице, Јовановић је негирао Маричићеве тврдње са претходног главног претреса који је изјавио да се Чедомир Јовановић, приликом доласка у Кулу, посвађао са некадашњим командантом ЈСО Милорадом Улемеком што је наводно изнервирало Звездана Јовановића који је „хтео да му просвира главу“.

„Нисам потезао пиштољ, нити сам имао такву намеру. Никаквог конфликта није ни било“, казао је Јовановић.

Пред Специјалним судом у Београду данас су окривљени Звездан Јовановић и Веселин Лечић изјавили да припадници те јединице никада не би пуцали на војнике и полицајце и да би такво наређење одбили. Према Јовановићевим речима такво наређење не би послушали ни други припадници ЈСО. „Не могу да замислим да неко стане пред припаднике ЈСО и да им нареди да пуцају на војнике и полицију. Такво наређење бих одбио“, казао је Јовановић.

С њим се сложио и Лечић који је додао да ни од кога није ни чуо идеју да се нападну припадници полиције и војске.

„Никада не бих био део таквог сценарија, посебно имајући у виду да су пружили подршку нашим тадашњим захтевима. Да се војска испречила не би ни дошло до блиске борбе јер нисмо ни имали довољно наоружање, а и сулуда је идеја да пуцамо на бивше колеге“, казао је он. Осим Јовановића и Лечића, на оптуженичкој клупи налазе се и некадашњи командант ЈСО Милорад Улемек, као и командант „црвених беретки“ у време протеста 2001. Душан Маричић Гумар, који су доведени из затвора у Пожаревцу.

Петорица оптужених Драгослав Крсмановић, Драгиша Радић, Владимир Потић, Мића Петраковић и Веселин Лечић бране се са слободе, пошто су пуштени из притвора крајем новембра прошле године.Оптуженима се ставља се на терет да је ЈСО од 9. до 17. новембра 2001. отказала послушност команди, повукла своје припаднике у центар у Кули, прекинула комуникације с командом и у више наврата одбила захтеве начелника ресора, министра унутрашњих послова и премијера Ђинђића да прекине са протестом.Протест ЈСО почело је 8. новембра 2001. године после хапшења браће Ненада и Предрага Бановића, продаваца на пијаци, које је власт на превару изручила хашком трибуналу.

Оперативни део „црвених беретки“ истовремено је борбеним возилима и ненаоружаним људством у два наврата блокирао аутопут – први пут 10. новембра на аутопуту Нови Сад-Суботица у близини Врбаса, а други пут 12. новембра блокадом аутопута кроз Београд код Центра Сава.

Коментари (4)

 1. sasha каже:

  kaze moja mama ‘pa kako je moga da prosvira cedi glavu ako nema mozga’ i dodaje ‘ali nemoj ti sine provjeravati to ako budes u njegovoj blizini’

 2. Luka каже:

  Kamo lepe sreće da si mu prosvirao glavu.Bila bi jedna budala manje,ali dosao bi neki drugi kreten tako da mu dođe na isto.

 3. Zoran каже:

  Никад није касно.

 4. milena nikšić каже:

  Pa komentar je postojao, a gde je sada ja neznam, to vi administratori znate, vratite mi moj komentar

Напиши коментар