Србија

Зграду Полиције и Владе ће чувати приватно обезбеђење?

Уместо полиције државну зграду познату као СИВ 3 на Новом Београду од Нове године чуваће приватно обезбеђење, а приватне фирме ускоро би могле бити ангажоване и на обезбеђивању зграда министарстава, Владе Србије, Народне скупштине.

vlada srbije

У Влади Србије, као и у МУП-у, нису потврдили нити демантовали ову информацију, али је председник Синдиката полиције и полицијских старешина Блажо Марковић рекао за „Данас“ да је готово извесно да ће уместо полицајаца из Управе за обезбеђење зграду СИВ 3 чувати радници приватне фирме.

„Приватници већ обезбеђују зграду Министарства финансија, само је питање времена када ће бити ангажовани и за остале зграде министарстава и Владе. Полицајци из Управе за обезбеђење свешће се на то да буду обезбеђење ‘професионалцима’ из приватних фирми. Они нису прошли никакву озбиљну обуку. Ни издалека не може да се мери њихова, са професионалношћу полицајаца, посебно оних из Управе за обезбеђење“, наглашава Марковић.

Према речима Марковића, велики број људи из приватних фирми има досије у полицији, неки и као извршиоци кривичних дела.

„Приватници их запошљавају јер су јефтина радна снага. О безбедности нико од њих не мисли, већ само о профиту. Долазимо до ситуације да полицијске обавезе преузимају и раде приватници са својим неквалификованим кадром, са људима који не би смели да интервенишу јер и не знају своја овлашћења. А реформе које се на овом пољу жељно очекују никако да почну“, истиче Марковић.

Он додаје да је Србија једина држава у региону у којој полицајци немају право на додатни рад.

„У новом закону о обезбеђивању објеката и личности требало би да се нађе одредба да свако ко жели да се бави пословима обезбеђења мора да поседује лиценцу. Наш синдикат је у преговорима са појединим европским фирмама да полицајци, када остваре законску могућност, могу да добију лиценце за хонорарни рад на пословима обезбеђења личности и објеката“, каже Марковић.

 

Новости

Напиши коментар