Србија

Прослава Дана полиције

Централном прославом испред Народне Скупштине, али и бројним манифестацијама и дефилеима широм Србије обележен је Дан полиције. Најављене су веће плате за припаднике Министарства унутрашњих послова. Након егзерцира Жандармерије изведена је показна вежба, а уследио је свечани дефиле пешачких формација, полицијских службеника и ешалона службених возила. Најбољима су уручене медаље. Прослава је завршена концертом на Калемегданској променади.


Фото: Раде Пелић / Танјуг

Окупљени грађани имали су прилике да виде егзерцир припадника Жандармерије, који су вешто баратали бајонетима у свечаним униформама, скројеним за ову прилику.

За свега неколико минута, брзо и ефикасно, изведена је вежба јединице за обезбедјење МУП-а, која је била замишљена тако да припадници полиције спасу штићену особу и ухапсе терористе који су бацили бомбу и запуцали из другог возила.

Испред скупштине продефиловали су припадници свих јединица МУП-а, њих око 1.200, поједини маскирани и око 200 нових возила, међу којима су била оклопна возила.

Прошетала је и коњичка гарда, као и чета водича службених паса.

Централној манифестацији, претходио је део који је био намењен најмлађима, када су деца могла да сазнају како полиција решава случајеве, али и да уђу и сликају се у паркираним возилима.


Фото: Раде Пелић / Танјуг

Највећи број деце био је у близани ватрогасно-спасилачке бригаде, из чијих је возила пуштена пена у којој су се малишани играли, али и код фонтане на Тргу Николе Пашића где су могли да уђу у гумени чамац.

На прослави су данас уручене по три златне, сребрне и бронзане медаље за храброст, заслуге и посвећеност служби.

Свечаност обележавања Дана Министарства унутрашњих послова, Дана полиције и славе Министарства – Свете Тројице традиционално је почела данас сечењем славског колача, у кабинету министра полиције, и полагањем венаца на спомен плочу првом министру српске полиције војводи Јакову Ненадовићу и на спомен обележје на Чукур чесми у Београду, саопштио је МУП.

Директор полиције Владимир Ребић положио је венац на спомен обележје Чукур чесма, у знак сећања на 1862. годину, када је српска Жандармерија одиграла пресудну улогу у сукобима на том месту.

Државни секретар Министарства унутрашњих послова Милосав Миличковић положио је венац на спомен плочу првом министру полиције војводи Јакову Ненадовићу.

Сечењу славског колача присуствовали су потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, директор полиције Ребић и други руководиоци Министарства, наведено је у саопштењу.

Прослава Дана Министарства унутрашњих послова и Дана полиције завршена је концертом полицијских оркестара Србије, Пољске и Мађарске и наступом домаћих певача на Калемегданској променади.

Дан полиције обележен је и у другим градовима Србије.

Напиши коментар