Војни полигон, Република Српска

25 година Седмог одреда Специјалне бригаде полиције РС

У Приједору је обиљежено 25 година од оснивања Седмог одреда Специјалне бригаде полиције МУП-а Републике Српске.

Седми одред Специјалне бригаде МУП-а Српске формиран је 22. фебруара 1994. године и учествовао је у борбеним дејствима у зонама одговорности свих шест корпуса Војске Републике Српске.

Ратни командант Седмог одреда Златко Брдар каже да је у рату погинуло 114 припадника Специјалне бригаде МУП-а Српске, међу којима и шест припадника Седмог одреда.

Специјалне бригада овјенчана је највишим одликовањима Српске као што су Ореден Немањића, Медаља Петра Мркоњића и Орден Његоша првог реда.

У знак сјећања на погинуле припаднике полиције, који су дали живот за темеље Републике Српске, служен је парастос у цркви Свете Тројице у Приједору и положени вијенци на централно спомен-обиљежје “За крст часни”. Организована је поворка кроз град и одржана свечана академија.

Обиљежавању годишњице присуствовао и министар унутрашњих послова Републике Српске, Драган Лукач.

Сјећање на јунаке је обавеза и нас и генерација које долазе, поручио је министар.

У одбрани граница Српске погинуло је седам припадника Седмог полицијског одреда. Сви су постхумно одликовани највећим признањима. Дужни смо да се сјећамо и одајемо почаст јунацима, поручили су њихови саборци.

– Посебно истичем, да смо у борбеним дејствима прошли цијелу Републику Српску, у зони одговорности свих корпуса. Дали смо велики допринос када је у питању стварање Српске, заједно са својим саборцима МУП-а и Војске Републике Српске – истакао је Златко Брдар, ратни командант Седмог одреда Специјалне бригаде полиције МУП-а Републике Српске.

Специјална бригада полиције дала је велики допринос у стварању Српске, поручио је ресорни министар.

За темеље Српске погинула су 782 припадника ове бригаде на ратиштима широм БиХ. Њихово јунаштво не смије бити заборављено.

– Многи од њих су направили јуначка дјела у стварању Републике Српске и у борби заједно са својом браћом за ово што данас имамо. Ми то никада нећемо заборавити, увијек ћемо то обиљежавати и ово је наша обавеза, као и свих генерација послије нас – рекао је министар Лукач.

Овај одред, заједно са саборцима, значајну улогу имао је и у одбрани Приједора.

– Како Специјална бригада полиције, тако и Седми одред, имали су велику улогу у садејству са борцима Војске Републике Српске у одбрани како територије Српске, тако и Приједора, на чему смо им ми неизмјерно захвални – истакао је Миленко Ђаковић, градоначелник Приједора.

Из Борачке организације Републике Српске поручују, сачували смо народ у рату, али сада га треба задржати на овим просторима и у миру.

– Данас бих због тога, у име свих нас који смо се борили да сачувамо ово што сам рекао, да упутим и апел, прије свега Влади Републике Српске, да хитно предузме мјере из демографских оквира и других врста и области политике, како би се народ задржао на овим просторима. Уколико би се наставио овај тренд, бојим се да ћемо људе изгубити у миру, а сачували смо их у рату, а онда ћемо довести у питање и Републику – упозорио је Миломир Савчић, предсједник БОРС-а.

Служен је парастос у цркви Свете Тројице у Приједору и положени су вијенци на централно спомен-обиљежје.

Организована је и поворка кроз град, а одржана је и свечана академија.

Напиши коментар