Регион

Загреб оптужио још 1.400 Срба!

Таман што су Крајишки Срби поверовали да против њих више не постоје тајне оптужнице у Хрватској, а да ће сви сумњиви случајеви бити експресно ревидирани, пракса је показала нешто сасвим друго.

savo strbac

Од почетка ове године, широм света на основу црвених Интерполових потерница ухапшена су седморица Срба, а неки од њих, попут 57-годишњег Милана Бачића, никада нису били ни на јавним ни на тајним хрватским списковима.

За директора Веритаса, Саву Штрпца, то је доказ да је у питању нови талас оптужница и потерница.

– Према званичним подацима хрватског тужилаштва који је 1. јула прошле године достављен Министарству правде Србије, на списку процесуираних је 1.577 Срба. Међутим, очигледно је да је та листа ревидирана, а да Хрватска о томе никога није обавестила. Претпостављам да је нови талас оптужница настао на основу 3.599 отворених истрага и још најмање 1.400 такозваних фантомских предмета. У питању су кривичне пријаве које је полиција писала током рата, а тужилаштво их одбацивало због недостатка доказа или враћало на допуну – оцењује Штрбац који нема јасан одговор шта је тачан разлог новог таласа оптужница.

– Можда је реч о стратегији Хрватске због судског спора са Србијом, или треба обезбедити посао за новоформиране специјалне полицијске тимове за истраживање ратних злочина, па они обрађују и оне случајеве који су давно затворени – истиче Штрбац.

За председника Коалиције удружења избеглица Миодрага Линту потпуно је небитно да ли су поново на сцени „јавне и тајне оптужнице“, јер нова хапшења јасно указују да се Хрватска, ни по уласку у Европску унију, није одрекла стратегије застрашивања крајишких Срба.

– Чињеница да је за 13 година по тим потерницама ухапшено 120 људи, значи у просеку осам годишње, а само у прва три месеца ове године њих седморица. Само десетак дана пошто је Министарству правде Србије достављен списак са 1.577 имена, у Трпињи је ухапшено 12 Срба од којих ни један није био на тој листи. То све говори да Хрватска нема искрену жељу да се овај проблем реши ни 19 година од краја ратних сукоба. На властима у Београду је да покрену разговор са Загребом, али о свему обавесте и званичнике ЕУ, јер хапшењима и злоупотребом Интерпола, Хрватска блокира повратак и путовање протераних Срба у свој завичај и што је још горе, директно подстиче исељавање српских повратника из Хрватске – закључује Линта.

Кривци и у Београду

По мишљењу Саве Штрпца, званични Београд је значајно кумовао ситуацији у којој већина држава света углавном више не поступа по српским Интерполовим потерницама за ратне злочине, а веома је ревносна када је реч о онима из Хрватске.
– Хрватска до сада ниједном није одустала од својих потерница ма колико оне објективно биле смешне. С друге стране, званични Београд је више пута, по наговору из Брисела одустајао, мада су у питању била веома озбиљна кривична дела. Отуда нас више нико и не схвата озбиљно – напомиње Штрбац.

Све на климавим ногама

На основу међународних потерница које је расписао Биро Интерпола у Загребу, широм света је до сада ухапшено 124 Србина из Хрватске и бивша припадника ЈНА, од којих су 37 екстрадирани у Хрватску.
У тим, поновљеним поступцима, њих 18 је ослобођено кривице. За директора Веритаса то је јасан доказ да су те оптужбе од почетка биле на „климавим ногама“.

Коментари (1)

  1. Serbon каже:

    eeeeUUUUssssTTTTaaaaSSSSeeee!!!!!!

Напиши коментар