Регион

Вуковар: Хрвати хоће да живимо у страху

Само 10 дана по уласку у Европску унију, Хрватска је својим држављанима Србима дала до знања да се значајном бољитку не надају. У изненадној спектакуларној полицијској акцији у Трпињи крај Вуковара, у четвртак је 12 житеља овог места ухапшено под сумњом да су 1991. године починили ратни злочин над Хрватима.

Мештани, њих око 1.400, ове најбројније српске општине у Хрватској, у петак су се унезверено трзали на сваки звук аутомобила пред својом кућом. Улице су биле пусте, живот који је овде протеклих 16 година, од завршетка мирне реинтеграције, текао нормално, одједном је паралисан.

Тек мало олакшање изазвала је вест да су у међувремену тројица Срба пуштена на слободу. Осталој деветорици у суботу истиче 48-часовно задржавање у притвору.

„Згранути смо и затечени овим дешавањима“, каже начелник општине Трпиња Мирослав Палић.

Међу ухапшеницима су двојица пензионисаних полицајаца, а један је још увек активан у тој служби. Остали осумњичени су махом земљорадници. Најмлађем су 42, а најстаријем 60 година. Највише недоумица изазвало је хапшење бившег начелника општине, који је ту функцију обављао од 1997. до 2001. године.

Ни он, ни Срби који су лојално обављали свој посао у хрватским полицијским униформама, свих протеклих година нису били сумњиви хрватском правосуђу. Све до четвртка ујутру.

„Шта нам се ово опет догађа? Има ли краја мукама за нас Србе? „, каже Н. М., шездесетогодишњи Трпињац. “ Нека се комплетно хрватско правосуђе неколико месеци бави нама, нека прочешља случај сваког Србина појединачно и онда нека нам кажу: људи, ово је крај, опустите се, живите…“

Његов комшија С. Л. одмахује руком:

„Знаш и сам да се то никада неће десити. Они хоће да ми увек живимо у страху. Да онима који су отишли не пада на памет да се врате, а ми који смо преостали да почнемо да размишљамо о одласку.“

Трпињци су заиста живели мирно и опуштено. Марљиви су то људи, одани плодној славонској ораници. Већина се бави земљорадњом.

„Куда ми одводите мужа? Па требало је да ми данас одрадимо на њиви велики посао, да балирамо сламу… „, у неверици је кршила руке средовечна тамнокоса мештанка Трпиња у четвртак рано ујутру пред петорицом маскираних хрватских полицајаца који су им око 6.30 банули у кућу.

Осумњиченог 55-годишњег домаћина полицајци су нашли у купатилу. Био је само у доњем вешу, али су га ипак прислонили уза зид. Није се опирао при хапшењу, па је за разлику од осталих приведен у станицу без лисица на рукама.

„Задржали су се код нас близу три сата „, кажу укућани. “ Претресли су нам кућу од пода до тавана. Однели су непријављену пушку М-48, мужевљеву војну књижицу и неколико ратних фотографија. Из других кућа покупили су ратне маскирне униформе које су наше комшије чувале као успомену.“

Према информацијама породица, у притвору хрватски полицајци нису примењивали силу, али су нека испитивања трајала по десетак сати.

Трпињци су ухапшени на основу налога Жупанијског суда у Осијеку, а поводом пријава Хрвата из околине, које су том суду дали још 2001. године.

На питање – зашто су баш у овом тренутку отворени досијеи који су чамили у неком судској фиоци 12 година – нико нема одговор. Као што нико Трпињцима не говори ни да ли је ово почетак или крај њиховим мукама.

„То хрватска власт и жели“, да ми Срби никада спокоја у овој држави више немамо. Зар се ово зове живот? “ кажу огорчени Трпињци.“

Пуповац: Манифестација силе

Дан након хапшења 12 мештана српске националности из села Трпиње крај Вуковара, који су наводно осумњичени за убиства четрнаест цивила 1991. године, огласио се од хрватских политичара само др Милорад Пуповац, потпредседник СДСС-а.

„Подржавамо рад Државног тужилаштва и полиције, али нас брине овакав начин привођења“, каже Пуповац. “ СДСС не подржава производњу страха, узнемирености и манифестацију силе.“

Пуповац је изнео детаље како је протекла полицијска акција у Трпињу у четвтрак ујутро, када су прво у село дошли полицајци у аутомобилима са цивилним ознакама, а затим полицијска и медицинска возила. Упадало се у куће у којима су деца спавала, а оне који су отишли на рад у поље скидали су са трактора.

Пуповац тврди да је све тако организовано као да се спремао отпор.

„Ти су људи ту остали да живе, доступни су и није било потребе за таквом манифестацијом силе. Полиција је дошла као да улази у ратну зону или у неко криминално језгро, а све је могло да се изведе на потпуно другачији начин. „

Оптужбе за ратни злочин

Ухапшени у Трпињи крај Вуковара осумњичени су да су починили ратни злочин над 86 особа, и то за убиства 12 цивила и најмање шездесет заробљеника хрватске националности. Сумњиче их да су од 14. септембра до краја новембра 1991. године незаконито хапсили, мучили и убијали заробљенике и цивиле, а неке психички и сексуално злостављали. За многе који су нестали не зна се ни данас идентитет, тврде у жупанијском државном правобранилаштву у Осијеку.

Полиција и државно правобранилаштво сумњају да су ухапшени Срби, који су били припадници територијалне одбране и тадашње милиције, доводили људе из Вуковара у Трпињу и тамо их мучили и убијали.

Састанак са јосиповићем

Поводом хапшења 12 мештана Трпиње у петак је заседало заједничко веће српских општина у Вуковару. Најављен је скори сусрет са председником Хрватске Ивом Јосиповићем.

„Крајње је време да се престане са застрашивање Срба. Затражићемо хитну реакцију и објашњење председника Јосиповића, надлежних органа Владе Хрватске, државног одвјетништва, а о свему ћемо известити и дипломатска представништва „, закључак је са седнице ЗВО којом је председавао професор Драган Црногорац, иначе саборски заступник СДСС-а.

Коментари (1)

  1. zoran каже:

    Ne brinite braco Srbi, bit ce nama bolje! Na jesen dolazi Seselj u Srbiju ! Vratit ce se opet nama cast i ponos, a ona “Karlovac, Ogulin, Virovitica” ostaje, pa nek se dusmanin Misli. Nema mu mirna SNA! Kad-tad, oteto-prokleto!

Напиши коментар