Србија

Високи Дечани под заштитом Кфора, Шиптари заустављени

ДЕЧАНИ – Демонстрације представљају покушај да се елиминише манастир и последњи симбол српског постојања у овом делу КиМ, рекао је игуман Сава Јањић.

Приступ манастиру је блокиран снажним снагама полиције и КФОР-а уз учешће италијанских карабињера, потврдио је игуман манастира Високи Деачни. Он каже да је ситуација мирна, али напета. Епархија рашко-призренска саопштава да манастиру прети руководство општине Дечани који се противе одлуци Врховног суда Косова да се манастиру врати имовина.

Због претњи од стране руководства општине Дечани и група које већ данима организују демонстрације у овом граду против манастира Високи Дечани, а посебно њихове намере да данас протествују пред самим манастиром, игуман манастира Високи Дечани архимандрит Сава одлучио је да затвори капије манаситра за све посетиоце, први пут у току последњих 13 година.

Отац Сава Јањић каже да су јутрос добили информације од италијанског Кфора и локалне полиције да група младића хоће да приђе манастиру и организује протест.

“Кфор је ту групу у току пре поднева зауставио на чек поинту, ситуација је мирна али је и даље опасна јер се развија невиђена мржња међу народом. О томе сведоче и плакати које су они хтели да поставе испред манастира ‘ово је наш манастир, даље руке од наше земље'”. Већ данима руководство општине Дечани води бесомучну медијску и политичку кампању са намером да се обори одлуку Врховног суда да се манастиру врати земља”.

Отац Сава истиче да је одлуку о враћању имовине донела врховна судска институција Косова а да понашање локалних власти у Дечанима показује да они не поштују споствене законе и структуре. Он сматра да та кампања има за циљ да се свештенство Дечана отера из манастира чиме би се отерали и последњи Србији у Дечанима.

“Ово је огромна срамота за Косово и мени је жао што представници косовске владе нису активније укључени у решавање ове ситуације. Манастир Дечани је од завршетка рата 4 пута нападан и он је најчешће нападани објекат СПЦ, а подсетићу да је НАТО рекао да ће Дечани бити последњи објекат који ће Кфор напустити “, каже за отац Сава и додаје да верује да иако је ситуација јако напета, да се ипак неће доћи до црвене линије.

Епархија рашко-призренска саопштила је да је манастир Високи Дечани блокиран снажним снагама полиције и Кфор-а због претњи руководства општине Дечани и екстремних група да ће протестовати испред манастира због одлуке Врховног суда Косова да потврди имовинска права тог манастира.

Они су, како пише у саопштењу, намеравали да протестују пред самим манастиром и да је због “отворених безбедносних претњи” игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић одлучио да затвори капије манастира за све посетиоце, први пут у последњих 13 година.

Наводи се да општинске власти воде медијску и политичку кампању да се притисцима и претњама обори одлука Врховног суда Косова и манастиру Дечани одузме 50 одсто његове имовине.

“Руководиоци општине и екстремне групе желе да се пробију пред манастир да би протестовали. Кфор и полиција блокирају кордонима приступ манастиру”, пише у саопштењу те епархије.

Игуман манастира Сава Јањић обавестио је данас и страна представништва у Приштини, ОЕБС и Елекс да је манастиру онемогућен нормалан живот и да општина Дечани не само да не поштује законе већ отворено ради на етничком чишћењу те територије.

Епархија рашко-призренска је навела да је намера демонстраната да пред манастиром поставе плакате са увредљивом садржином и подсетила да су се на досадашњим протестима у оближњем граду појављивале пароле и слогани у којима се наводи да тај манастир није српски већ албански манастир и да су монаси на силу окупирали манастир.

Циљ тих парола је, како пише у саопштењу, одузимање те светиње, њене имовине и протеривање монаштва Српске православне цркве (СПЦ) и преосталих Срба.

“Већ данима манастир Високи Дечани изложен је демонстрацијама које се одржавају у оближњем граду, најувредљивијим порукама и отвореним претњама поводом одлуке Врховног суда Косова да потврди имовинска права манастира”, наводи се у саопштењу.

Како је саопштила епархија рашко-призренска, Влада Косова се званично обавезала пред међународном заједницом да ће пружити верске и правне слободе свим верским заједницама, укључујући и СПЦ и да ће светиње СПЦ бити посебно заштићене.

Напиши коментар