Регион

Вакцине Уницефа и Била Гејтса убиле 2.249 беба у Босни и Херцеговини

У Удружењу родитеља тешко болесне деце БиХ тврде да су на тек рођеним бебама тестиране непроверене вакцине које су узроковале смрт, а које је у ту земљу донео УНИЦЕФ, на предлог Светске здравствене организације и директора компаније „Мајкрософт“ Била Гејтса.

Босанска активисткиња и председница Одбора Удружења родитеља тешко болесне деце Босне и Херцеговине Јагода Савић тврди да је у тој земљи 2.249 беба урмло, јер су на њима тестиране Новартисове вакцине против хепатитиса. У овоме су учествовали Светска здравствена организација, УНИЦЕФ и Бил Гејтс.

Ове информације узбуркале су јавност у Хрватској, јер је слична вакцина нуђена и тој држави, али тамо није прихваћена.

Савићева је за хрватски портал Dnevno.hr рекла да су у БиХ, од увођења тзв. “Гави” пројекта вакцинисања здравих новорођених беба против хепатитиса Б, за десет година умрло 2.249 беба старих до годину дана.

„Од тог броја 1.768 отпада на Федерацију БиХ, а 481 на Републику Српску и Дистрикт Брчко. Само 2002. године у Федерацији БиХ је умрло 245 живорођених беба, 2003. године умрле су 202 бебе, 2004. године умрло је 190 вакцинисаних беба, а и у годинама које су следиле умрло је подједнако много беба“, тврди ова активисткиња.

Она истиче да узроци смрти ових беба никада нису доказани, нити су били јасно наведени. Такође, у болничким формуларима нигде нису наведени подаци о вакцинисању беба.

„У Федерацији БиХ је посебно забрињавајући број од 71 умрле бебе којима је у пријавном листу узрок смрти означен као ‘непознат или необјашњен’. Осим тога, забрињавају и 42 случаја смрти узрокована проблемима са дисањем, јер су лекари до сада показали да ни у ком случају не желе да препознају пост вакцинацијску блокаду дисања која се зове епиглотитис. Једнако је забрињавајућа смрт 24 бебе које су умрле у прва 24 сата живота управо када примају вакцину против хепатитиса Б, а које би могле бити резултат небриге о прилагођеном календару вакцинисања за бебе рођене с незрелом јетром“, наводи Савићева.

Како је Савићева објаснила, овај пројекат вакцинисања властима БиХ послао је УНИЦЕФ, а Министарство здравства није одбило тај пројекат јер нису препознали погрешан одабир циљане групе и пројект је почео.

„Елементи који потврђују неодговорност и недостатак професионалне савести СЗО, ГАВИ-а и УНИЦЕФ-а су тешке епидемиолошке грешке у концепцији пројекта: неалармантно стање на терену пре почетка вакцинисања, вакцина стара тек седам година пре употребе у БиХ, чињеница да хепатитис Б није обавезна дечја болест и нема епидемијски начин ширења, непознат статус мајке а вакцинише се њено тек рођено дете, вакцинисање супротно европској пракси, стручна сарадница без икаквог епидемиолошког искуства, пост вакцинацијске компликације се не препознају и не бележе“, тврди Савићева.

Она тврди да је председник америчке компаније Мајкрософт Бил Гејтс промотер вакцинације новорођенчади против хепатитиса Б и главни донатор, који је до сада дао више од 1,5 милиона долара у ГАВИ Фонд.

„Гави фонд је део СЗО који ради хуманитарне пројекте вакцинисања деце у земљама трећег света на начин да фармацеутске индустрије донирају СЗО-у новац, након чега СЗО њихове вакцине прогласи погодним за УН-ове мисије, након чега се купују баш те вакцине. Укратко, ГАВИ фонд обрће новац и прави бизнис са вакцинама. УНИЦЕФ се појављује као посредник због правила које поставља Закон о спољној трговини, начину увоза и царињења роба хуманитарног порекла“, наводи она.

Такође, она тврди да је УНИЦЕФ створио својеврсну блокаду медија у БиХ.

„Из поузданог извора знамо да је УНИЦЕФ посетио готово сваку редакцију у БиХ и ‘објаснио’ како свако призивање протеклих догађаја утиче на садашњи пад одзива на вакцинисање. Страдала деца су од стране УНИЦЕФ-а отписана на врло нехуман начин, као да никад нису ни постојала. Редакције су прихватиле ово отписивање деце из само њима познатих ‘етичких’ мотива“, закључила је Савићева.

Напиши коментар