Србија

УПУТСТВО: Како инсталирати Viber и WhatsApp упркос забрани!

Према последњим и непотврђеним информацијама, ове две апликације нестале су и америчким и немачким корисницима са Гугл плеја, али и поред тога могуће је заобићи забрану у неколико једноставних корака

Након што су са Гугл плеја скинуте популарне телекомуникационе апликације Viber и WhatsApp, о чему смо писали јуче, корисници паметних телефона у Републици Србији више нису у могућности да их инсталирају на својим апаратима.

Штавише, према последњим, непотврђеним информацијама које имамо, ни немачки ни амерички корисници немају приступ овим апликацијама путем Гугл плеја. Још није познато шта је узрок проблема, али се претпостављало да би требало да почну да се наплаћују.

– С обзиром на то да на Гугл плеју из Србије није могуће куповати апликације, то што су нестали са листе у нашој земљи могло би да значи да ће прерасти у плаћене сервисе. Уосталом, WhatsApp се на iOS и сада плаћа. Међутим, то објашњење није потпуно, пошто се из Србије и сада виде многе апликације које се плаћају, иако нико не може да их купи – рекао нам је добро обавештени извор близак оператерима мобилне телефоније.

На слици приложеној испод можете видети да на америчком Плеј стору нема ових апликација.

Међутим, то да је немогуће инсталирати ове програме на мобилни телефон у Србији није потпуно тачно. Заправо, да будемо прецизнији, могуће је заобићи ову забрану. Представићемо вам два начина.

Први корак је да посетите сајт Vibera, односно WhatsAppa и преузмете ове апликације у форми .apk фајла.

Пре него што путем USB кабла на мобилни уређај пребаците овај фајл, у подешавањима телефона (Settings > Applications > Unknown Sources) морате да укључите могућност инсталирања програма ван самог Гугл плеја. Када сте .apk пребацили на смартфон, покрените инсталацију једним кликом.

Постоји и други начин. Инсталирајте апликацију која се зове Viatun 4 VPN, коју можете наћи на Гугл плеју. Након тога у Application Manager-у обришите кеш и податке из Гугл Плеј стора и Гугл плеј сервиса.

Након тога отворите инсталирану апликацију и промените земљу у којој се налазите, али водите рачуна да то буде нека од земаља из које ове апликације могу да се инсталирају, на пример Велика Британија или Италија. Угасите апликацију и поново је стартујте.

Сада би Гугл плеј требало да буде онакав какав је у Италији (слика испод). Скриншотови су начињени у Србији, са телефона у домаћој мрежи. Дакле, могуће је. Ако вам не успе из прве, покушајте поново. Иначе, за коришћење апликације Viatun је потребна лозинка која се добија бесплатно, слањем мејла.

Напиши коментар