Свет

Ухапшен Мирсад Омеровић из Тутина због врбовања џихадиста

Аустријска полиција спровела је рано јутрос велику акцију против међународног тероризма у Грацу, Линцу и Бечу, а главни осумњичени који је ухапшен је Мирсад Омеровић, родом из Тутина.

dzihadisti-iz-bih-ratuju-u-siriji

У полицијској акцији “Палмира”, како пишу бечки дневник “Кронен цајтунг” и лист “Естерајх”, ухапшен је Омеровић који је регрутовао џихадисте у Аустрији, Швајцарској и Немачкој.

Он је ухапшен у 22. бечком округу, након што се претходно вече опростио од родитеља, пошто је хтео да отпутује у Сирију.

Приликом хапшења, које је спровела специјална јединица полиције Кобра, његова супруга је дозивела шок, због чега је позвана и хина помоћ.

Министарка унутрашњих послова Јохана Микл Лајтнер изразила је задовољство полицијском акцијом рекавши да је порука џихадистима недвисмислена: “Овде нисте сигурни”.

Око 500 припадника полиције, међу којима и специјална јединица Кобра, према писању штампе, упало је у станове, џамије и друге исламске установе.

Ради се о финансирању, али и регрутовању џихадиста за Исламску државу.

Акцији полиције претходило је двогодишње прислушкивање, за коју медији тврде да је највећа у послератној историји.

Државно тужилаштво издало је око 20 налога за хапшење под оптужбом чланства у терористичком удружењу и наложило додатних 40 претреса станова.

У акцији, како је саопштило државно тужилаштво у Грацу, које је управљало акцијом, ухапшено је 13 особа, а 16 је приведено ради саслушања.

Приликом претреса станова, џамија и аутомобила пронађени су, између осталих, терористички пропагандни материјал, новац и забрањено оружје.

Као мера предострожности, јер постоји опасност од одмазде исламиста, полиција широм Аустрије стављена је у стање приправности.

Више од 150 лица из Аустрије отишло је у рат у Сирију и прикључило се Исламској држави, а међу њима има и високорангираних у овој терористичкој организацији.

Тако Мохамед М.из Беча важи за главног пропагандисту Исламске државе, који под псеудонимом Абу Усама ал Гариб има мноштво обављених претећих видео снимака.

Због терористичког удруживања он је провео четири године у аустријском затвору, а 2011. је отишао у Немачку, где му је забрањен боравак, а како би избегао протеривање у Аустрију он је побегао у Каиро.

Марта 2013. он је ухапшен у турској због фалсификованих путних исправа, а након што је пуштен из затвора он се придружио Исламској држави.

Такође и 19-огодишњи Фирас Х. из Беча често се појављује као припадник Исламске државе који прети многим земљама, а тако и Аустрији.

Поред ове двојице најпознатији случајеви прикљуцења терористима су две девојчице босанског порекла Самра и Сабина, које су побегле из породичног дома у Бечу.

Две тинејџерке, деца босанских избеглица, нестале су у априлу, након чега су се јавиле порукама да су у Сирији, где их Исламска држава користи за пропаганду у привлачењу младих из Европе.

Од 150 џихадиста из Аустрије око 30 је погинуло у борбама у Сирији, а против 100 је покренута истрага.

Према подацима Министарства унутрашњих послова, 60 особа се вратило из џихада у Аустрију и они су под сталном присмотром.

Међу џихадистима из Аустрије највише је особа пореклом из Чеченије, али одмах за њима следе лица пореклом из Босне и Херцеговине.

Иначе Аустрија, а посебно Беч, већ дуже време се помињу као центар радикалног исламизма, посебно са Балкана.

Напиши коментар