Досије

Тони Блер: Ја сам инсистирао да НАТО бомбардује Србију 1999.

Бивши британски премијер, један од највећих ратних злочинаца данашњице Тони Блер објавио је да је одиграо кључну улогу у НАТО бомбардовању Србије 1999. године и да је његово инсистирање на војном решењу ставило под велики притисак одличне личне односе које је имао са тадашњим америчким председником Билом Клинтоном.

toni bler

У мемоарима насловљеним „Путовање“, у поглављу „Косово“ које заузима око 30 страна, злочинац Блер пише о својој улози у НАТО бомбардовању Србије, због, како је навео, „етничког чишћења на Косову“, пренео је Би-Би-Си. Блер је, према сопственом уверењу, одиграо кључну улогу у тој војној интервенцији и признаје да је био у мањини када се залагао за војно решење косовске кризе.

Американци, за разлику од њега, нису били толико заинтересовани за војно решење, пошто га није било лако продати америчком јавном мњењу – за разлику од сукоба у Авганистану и Ираку, било је јако тешко рећи шта су директни амерички интереси на Косову, навео је британски радио. Блер у мемоарима пише и да га је Клинтон критиковао зато што су се у америчкој штампи у то време појављивали текстови да британски премијер врши притисак на САД да пристану на слање копнених трупа на Косово и Метохију, уколико ваздушни напади не буду дали резултате, али да је напослетку ипак пристао и на копнене трупе.

Велико инсистирање злочинца Блера на војном решењу косовске кризе, у принципу се своди на његов већ познат став о тзв. „хуманитарним интервенцијама“, пренео је Би-Би-Си. Бивши британски премијер пише да је у првом тренутку његов главни мотив за тражење војног решења за Косово био „бес због онога што се тада дешавало на Косову“. Блер ја написао да је Косово за њега у суштини било „морално питање“, истичући да свака војна интервенција са собом доноси одређене ризике, али и да је неинтервенисање такође ризично и навео као пример Босну и Херцеговину почетком деведесетих година.

Злочинац Блер у мемоарима пише и да га је Косово научило низу лекција – о власти, о вођству и о себи и да сада, када чита материјале из тог времена и размишља о томе како се ситуација развијала, „диви“. Овај британски ратни лочинац навео је да је Косово „дефинисало његово виђење спољних и војних интервенција уопште“.

Како је пренео британски радио, чини се да злочинац Блер не жали ни због једне одлуке из тог времена; жао му је, на пример, због тога што су НАТО-ови авиони током бомбардовања погодили један цивилни конвој – не наводи и који (вероватно онај шиптарски). Он је написао и да му је жао што је у бомбардовању Београда страдала и кинеска амбасада. Блер такође признаје да, како је написао, нико не може да каже да су проблеми Балкана сада решени, али да овај простор, који је више од века био синоним за нестабилност барем има шансу за бољу будућност.

У поглављу посвећеном Косову Блер опширно говори и о свом односу са Билом Клинтоном, кога сматра „најимпресивинијем политичарем кога је икада упознао“, помиње и Клинтонову аферу са Моником Левински, као и лични однос Била и Хилари Клинтон.

Коментари (12)

 1. Rade Sto каже:

  Dolazi tvojoj porodici i celoj familiji sudnji dan, mamu ti jebem!

 2. Marjan Tancabelic каже:

  Treba ga proglasiti za “personu non grata” kao i Vokera

 3. Zoran Stojanovic каже:

  Ko sam ja da sudim,nadam se samo da ce vrhovni sudija da ga adekvatno kazni za svo zlo koje je naneo srpskom narodu.

 4. Goks каже:

  Picketino smrdljiva,izrode!

 5. Dragan каже:

  To je naša stvarnost , dozvolili smo da nam vajno Srpsko rukovodsto dozvoli , da mam belosvrtski vajni političari vršljaju po Državi i drže im predavanja . Primer ratnog zločinca Tonija Blera koji nam je poubijao preko tri hiljade dece .Radi tobožnjeg matretiranja Kosovskih arnauta , zatro im se porod sa Blerom na čelu .

 6. Nikolak каже:

  Da li bi Bler mogao da uradi Klintonu ono sto mu je uradila Monika?

 7. Crnogorac каже:

  vidite majmuna!
  zar mu niko nije predlozio hirurski zahvat?
  izgleda kao gremlin…..

 8. zoran72 каже:

  sto ne idu u rusiju tj na krim da probaju humanitarnu intervenciju,mozda im se i posreci…

 9. Rade каже:

  Nikada vas vise necu glasati !

 10. ljubisav каже:

  Taj isti majmuncina,sad uci ove nase jorgovane kako da sto bolje izjebu ovaj narod !dokle vise

 11. vasko каже:

  Neznam šta ovaj narod čeka? Neka je sram Vučića da dovodi ratnog zločinca u Srbiju gde je ubijao našu decu i građane!
  Više nikada ne glasam za ovu izdajničku stranku!!!

 12. Zoran каже:

  Педерски испрдак тони блер, је лично донео задатке које мора да обави ова издајничка влада. Које понижење и срамота за цео народ. Можда је уз пут “пало и гужење” потурица. Овим чином су се попишали по свим Српским жртвма и херојским делима многих непознатих јунака.

Напиши коментар