четвртак, 2. 02. 2023.

Техника Војске Србије кренула за Либан

Опрема и возила које ће Војска Србије користити у мировној мисији УН у Либану кренули за Бар, одакле ће бродом бити упућени за Бејрут. Пешадијска чета са 130 војника почетком новембра креће за Либан.

Пешадијска чета са 130 припадника Војске Србије ће почетком новембра кренути у мировну мисију УН у Либану из Ниша, одакле су већ упућени опрема и возила коју ће наши мировњаци користити у тој операцији.

Из Ниша за Бар је синоћ кренула композиција вагона с главном опремом за пешадијску чету Треће бригаде Копнене војске која ће учествовати у мултинационалној операцији у Либану, саопштено је из Војске Србије.

Припадници Треће бригаде утоварили су осам оклопних возила БВП М-86, три камиона “ТАМ-150” девет возила “пух” и агрегат.

Сва утоварена возила офарбана су у бело и имају ознаке УН, а транспорт прате представници Центра Војске Србије за мировне операције.

После 26 сати пута до луке Бар, опрема ће бити укрцана на брод који ће је превести до Бејрута, навела је Војска Србије.

У Бејруту ће опрему преузети старешине и војници из Треће бригаде, а користиће је током извршавања задатака у мировној мисији УН у Либану.

Најављено је и да ће свечани испраћај 130 припадника пешадијске чете Треће бригаде који одлазе у мисију у Либану бити одржан 4. новембра у Нишу.

У Либану је, у саставу шпанског контигента мировњака ангажован пешадијски вод Војске Србије са 34 припадника које ће, у оквиру редовне ротације заменити пешадијска чета.

Уз Либан, припадници Министарства одбане и Војске Србије ангажовани су и у мировним мисијама УН на Кипру, у Конгу, Обали Слоноваче, Либерији и на Блиском истоку.
4 коментара

  1. 124C41

    Иду да се брину о туђој безбедности и земљи, а шта је било са Косовом и Метохијом,кад ће Војска Србије да оде тамо да направи безбедност на својој територији?!

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *