Србија

Врхунац цензуре: Сви који су „лајковали“ Почучин статус на фејсбуку могу бити кажњени!

Два човека су у притвору због списка „србомрзаца“ и позива на насиље. Међутим, било је многих који су на интернету подржали садржаје због којих су портпарол посебних јединица полиције Радомир Почуча и припадник организације „Наши“ Иван Ивановић приведени. Треба ли да се брину и они који на интернету отворено подржавају, лајкују и шерују садржаје због којих је неко позван на кривичну одговорност?

US-FACEBOOK-MENLO PARK

„Уколико сте то лајковали, изразили сте своје мишљење, дакле, говорили сте. Тај говор подједнако подлеже ограничењима као и сваки други који се огреши о Кривични законик“, каже Владимир Водинелић са Правног факултета Универзитета Унион.

Међутим, није ни свако шеровање и лајковање кривично дело, иако је у вези с њим. Правници истичу да би у обзир требало узети шири контекст и истражити однос који је неко имао према одеђеном садржају.

„Ако је неко шеровао тај статус и рекао ‘Ово је неприхватљиво’, онда контекст у којем је то шеровао указује да он то осуђује, а не да подржава“, рекао је Ђорђе Кривокапић са Факултета организационих наука.

Ако је подршка недвосмислена, ни правници немају дилему. Одговорност се не смањује ни ако се број учесника у делу повећава. Уколико је изражени став против правног поретка, број људи који га подржава не игра никакву улогу. Одговорни су.

„Знате да када се ради о насиљу на фудбалским утакмицама, где редовно учествује велики број лица, реч је само о томе да ли можете све привести правди. Међутим, то је техничко питање, али правно уопште није“, каже Владимир Водинелић.

Могућа кривична пријава због подршке говору мржње није настала са вирутелним светом. Да је позив на насиље одштампан на плакату, одговорност би једнако сносили и они који га деле. Тако је и са петицијама. Ако је њена сврха спорна, одговорни су и иницијатори и потписници. Али ако судско кажњавање великог броја људи није реално, могућа је макар друштвена осуда.

„То значи да јавност и појединци могу прикупити податке и направити листу свих који су лајковали и шеровали Почучин статус, па онда то претворити у апликацију која би могла да покаже ко су ваши пријатељи на Фејсбуку или Твитеру који су лајковали или шеровали тај статус“, објашњава Кривокапић.

Слободу говора у Србији гарантују и Устав и Европска конвенција о људским правима. Али, као било где другде у свету тако и овде, слобода говора није неограничена. Лајкујте одговорно или будите спремни да и сами одговарате.

Коментари (4)

 1. Marija каже:

  Slobodno izrazavanje misljenja bi trebalo da je jedan od postulata demokratije.Traziti unisono misljenje znaci zagovarati jednoumlje a ono se pokazalo stetnim uvek.Ako ukinemo pravo na drugacije misljenje od vlastitiog, onda tonemo u mrak i nista nece biti bolje.Nikada mi nije smetalo misljenje koje je bilo suprotno mome.To mi daje sansu da ponovo razmislim i korigujem ili ne vlastito misljenje.Margaret Tacer je svojevremeno placala opozicionara da joj kritikuje svaki akt koji je htela da iznese pred parlament.Tako rade mudri ljudi.

 2. bdorotej каже:

  Видим да се враћамо у брозово и борисово анти српско време.Власт да се бави другим стварима,а не да разним аферама прикрива,карикира и скреће са проблема које тиште грађане-незапосленост,стандард,статус Србије,огромна миграција становништва,азиланти,лоповлуци у јавним предузећима,општа небезбедност у целој држави,провокације”суседа”,грађани српске националности који се у рођеној земљи осећају и третирају као грађани другог реда-ШТО ЈЕ НЕ ДОПУСТИВО,НАТАЛИТЕТ(ПРВО И ОСНОВНО ПИТАЊЕ),хватање и процесуирање лопова од 1989-2014 који су били на власти и ојадили грађане и државу лошим приватизацијама и који су разним сумљивим ликовима омогућили енормно богаћење-зато нам и људи данас раде на црном за 200 Е и то ако добију…е то су проблеми,а не да ли је неко подржао Почучу или наказе у црном…ЕЕЕЕЕЕЕЕ СРБИЈО међу шљивама.

 3. Тања каже:

  ,,Могућа је макар друштвена осуда”

  Хајде не лупетај!

 4. miki каже:

  TITO JOS VLADA SA SRBIJOM JMO VIKATI ZIVIJO TITA DULJE CEMO ZIVJETIIII

Напиши коментар