Србија

Супруга ухапшеног Србина: Молим Вучића да сазна која службеница нас је пустила на македонску границу!

Гордана Дујановић, чији је муж Вељко ухапшен по хрватској Интерполовој потерници огорчена на српску полицију

Гордана и Вељко током једног од претходних летовања у Грчкој
Гордана и Вељко током једног од претходних летовања у Грчкој

Последње чега се сећам на македонској граници је да ми је Вељко држао главу у крилу после интервенције лекара, јер ми је позлило када ми је рекао да ће бити ухапшен по Интерполовој потерници коју је расписала Хрватска. Обоје смо плакали. Инвалид сам 90 одсто и мени живот без њега не треба. Рекао ми је да се не бринем и да ће све бити у реду, али када сам видела да му Македонци стављају лисице на руке, била сам огорчена на српску полицију која нам није рекла да је за њим расписана потерница, говори за “Новости” Гордана Дујановић (57), супруга ухапшеног Вељка.

Њих двоје, који су живели у Пакрацу, а од 1996. у избегличком насељу у Миливи код Деспотовца, као и претходних шест година пошли су на море у Грчку. На српској граници су их после сат времена задржавања пустили без образложења, да би Македонци одмах по скенирању пасоша рекли за потерницу. Гордана још не зна због чега је Вељко ухапшен, нити верује да је могао да почини икакво злодело за које треба да одговара. Сасвим би другачије било да су га ухапсили у Србији, сматра она.

– Не могу да схватим да живим у Србији и да немам никакву заштиту. Остали смо без ичега. Није ли довољно? Молила бих премијера Вучића да сазна ко је службеница која нас је пустила на македонску границу иако је знала за потерницу. Службеница је прекршила своју радну обавезу и угрозила мој живот – каже скрхана Гордана.

Према њеним речима, Вељко је у оквиру резервног састава, као цивил, у Пакрацу и у Источној Славонији дежурао приликом напада. Она тврди да ни на кога није подигао оружје и да је с Хрватима имао одличан однос, јер им је био пословођа, а чак је и њима носио храну и одећу док су дежурали у резервном саставу. Није јој јасно ни како је могуће да четврт века после рата за њим буде расписана потерница.

Гордана Дујановић има тешко срчано обољење, поремећен центар за равнотежу, оперисана је од карцинома на материци, а после последњег можданог удара пре три године добила је и епилепсију. Са Вељком је у срећном браку 25 година.

– Били смо срећни кад имамо 100 динара у новчанику и кад немамо ништа. Никада није повисио тон на мене. Када су почеле да ме сустижу болести, био ми је највећи ослонац. Окренућу небо и земљу да се докаже да је грешка наше полиције што је Вељко ухапшен у Македонији. И даље не верујем да је и за шта крив – говори Гордана.

ВУЈАСИНОВИЋ

Пре две године, попут Џелајлије, по хрватској потерници српска полиција ухапсила је Жељислава Вујасиновића, Србина из Задра на граничном прелазу Мали Зворник, који сад живи у Бањалуци и има држављанство БиХ. Он је током рата био чувар у затвору у Книну, па га је Хрватска са свих осталих 28 чувара теретила да је малтретирао затворенике. Вујасиновића је судско веће Одељења за ратне злочине пустило да се брани са слободе и да буде код стрица у Београду. Спроведена је истрага и утврђено је да Жељислав није никакав злочин починио, већ да су га чак и хрватски затвореници хвалили. Није изручен Хрватској.

ЏЕЛАЈЛИЈА ЧЕКА ОПТУЖНИЦУ

Миодраг Вуковић, адвокат Ранка Џелајлије, који је у суботу по хрватској потерници ухапшен на београдском аеродрому, каже нам да чекају одлуку суда да ли ће притвор бити замењен неком блажом мером. Ранко, који живи у Бањалуци и држављанин је БиХ, могао би да буде пуштен да се брани са слободе уз одузимање пасоша, или да буде код брата из Београда у кућном притвору.

 

Новости

Напиши коментар