Србија

На београдском аеродрому ухапшен српски мајор Ранко Џелајлија

Мајор Војске Републике Српске Ранко Џелајлија ухапшен је на београдском Аеродрому према Интерполовој потјерници коју је за њим расписала Хрватска због наводног ратног злочина, изјавио је Срни директор Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац.

VRS

Штрбац је навео да Џелајлија /57/ потиче из Батињана поред Дарувара, те да се у Војсци Републике Српске активирао кад је изашао из Западне Славоније након акције хрватске војске “Бљесак”.

“Према информацијама које су ми јавили његови пријатељи из Бањалуке, он је кренуо код кћерке у Шведску. У Бањалуци му живи жена и породица”, рекао је Штрбац.

Према његовим ријечима, Џелајлија је био на хрватском списку процесуираних за ратне злочине, а за свим процесуираним који су недоступни у Хрватској расписане су и међународне потјернице.

“Не знам да ли је он то знао. Ако јесте, онда је ријеч о неопрезности, а његови пријатељи су ми рекли да је најмање једном мјесечно све ове године ишао до Србије. Он има држављанство БиХ, али по свој прилици нема држављанство Србије”, навео је Штрбац, напомињући да су много ригорозније провјере на аеродромима него на друмским прелазима.

Штрбац је рекао да је ово је 156. хапшење Срба по цијелом свијету према потјерницама из Хрватске, а да је у посљедње вријеме, умјесто да се то дешава све рјеђе, у Хрватској веома често процесуирање, отварање нових истрага, подизање нових оптужница и суђења, што се посебно интензивирало овог прољећа.

“Имамо десетине нових процесуираних, испада апсурдно, на неки начин, да што више протиче времена од завршетка рата, ускоро већ 21 година, да се све више процесуира Срба у Хрватској и тек по који припадник оружаних снага Хрватске”, нагласио је Штрбац.

Он је подсјетио да су само у једној ћелији у Сплиту Драган Васиљковић, познатији као Капетан Драган, те генерали Борислав Ђукић и Павле Пантић.

“Оптужница у случају Капетана Драгана иде 13. јуна пред оптужно вијеће, генералу Ђукићу половином јуна почиње главни претрес, капетан фрегате Пантић је одбио понуду Тужилаштва да призна кривицу како би добио четири године затвора које би могао да издржава у Србији. Он хоће да докаже невиност, у чему има и моју и подршку `Веритаса`”, истакао је Штрбац.

Он је најавио да ће наредних дана изаћи са другим појединостима у вези са случајем хапшења Ранка Џелајлије.

 

СРНА

Коментари (1)

  1. DJORDJE каже:

    SVE JE OVO DOBRO SMIŠLJEN PLAN IZMEĐU HTVATSKE I SRBIJE, TANTE ZA KIKIRIKI, SVE ŠTO NEKO POŽELI SRBIJA AMENIJE, DOKLE TAKO, NEZNAM, ALI OVO OVAKO DUGO BITI NEĆE I NEMOŽE

Напиши коментар